Redactie - 06 / Sep / 2019

Arbeidsconflict en ziekteverzuim: een slechte combinatie

Als de werkgever de signalen van de gestreste werknemer niet oppikt, kan er een arbeidsconflict ontstaan waardoor ziekteverzuim niet te voorkomen is. Hoe ga je hier als werkgever mee om?

Arbeidsconflict en ziekteverzuim: een slechte combinatie
#TipVanDeWeek

‘Doorgebrand kom ik het kantoor weer binnen gelopen. Ik geef een knikje naar mijn collega en ga achter mijn bureau zitten. Ik pak het werk weer op wat ik gisteravond laat heb achtergelaten. Het zijn stapels, nee wat zeg ik, bergen papierwerk. Ik word er een beetje duizelig van. Ik krijg het maar niet voor elkaar om alles op tijd weg te werken. Hoe vaak ik ook heb gemeld bij mijn baas dat ik het echt te druk begin te krijgen, hoe harder hij terug schreeuwt dat ik anders maar een uurtje langer moet blijven. Met bonkende hoofdpijn begin ik aan mijn eerste dossier. Morgen misschien dan maar een dagje thuis blijven, lekker in bed…’

 

Sommige medewerkers kunnen dit elke dag mee maken. Hoe hard ze ook werken, het kan voor hun baas nooit goed genoeg zijn. Hoewel ze al een paar keer hebben aangegeven dat ze veel stress ervaren of de werkdruk toch echt te hoog is, kan het zijn dat hun baas de signalen niet oppikt. Werknemers voelen zich op zo’n moment onbegrepen. Een arbeidsconflict kan hierdoor al snel ontstaan waardoor de werknemer zich steeds vaker ziek gaat melden. En dan?

 

Ziekteverzuim en arbeidsconflict is een slechte combinatie 

Wanneer de werknemer steeds vaker thuis zit, zorgt dat ervoor dat het arbeidsconflict niet opgelost kan worden. De werknemer is namelijk niet op de werkvloer en zal door zijn of haar fysieke klachten, de nodige rust moeten pakken. Doordat er geen gesprek plaats kan vinden, houdt dat het ziek zijn in stand en wordt het daarna nog moeilijker om samen tot een oplossing te komen. Het zorgt er eigenlijk voor dat ziekteverzuim en het arbeidsconflict elkaar aan het versterken zijn.  

 

De signalen 

Bij iedereen uit stress zich op een andere manier. Het ligt natuurlijk helemaal aan diegene zijn of haar fysieke gesteldheid. De een kampt met hoofdpijn of buikpijn maar het kan ook zo zijn dat de stress in hun rug en nek schiet. Naast de hoge werkdruk, kan de thuissituatie ook een grote rol spelen met hoe het op het werk gaat. Komt diegene net uit een scheiding, is er een overledene of heeft je medewerker het al druk genoeg met de mantelzorg die hij of zij op zich neemt, dan bevordert dat niet de sfeer op zowel werk als thuis. Wanneer de werkgever deze signalen niet oppikt, kan het ervoor zorgen dat de medewerker ziek thuis blijft zitten en er een arbeidsconflict onder verscholen gaat.

 

De gevolgen

Wanneer de medewerker dan opbelt om een tijdje niet op werk te komen, omdat hij of zij zich echt niet goed voelt, heeft dat ook grote gevolgen op de werkvloer. Stel je bent een klein auto bedrijf met vier automonteurs. Elke dag komt er dezelfde hoeveelheid werkzaamheden binnen, terwijl er een paar handen minder zijn om te komen helpen. Het zorgt er dan voor dat de werknemers op de werkvloer voor een hogere werkdruk komen te staan. Als er dan ook nog onzekerheid is over hoe lang de zieke collega thuis blijft zitten, stapelen de kosten zich elke dag weer op. Elke dag dat de werknemer niet op werk verschijnt, kost dat een werkgever ongeveer tussen de 200 en 400 euro.

 

Niet alleen voor de werkgever heeft het grote gevolgen, voor de werknemer is het ook een grote tegenslag. Hij of zij zit opeens thuis met fysieke klachten. Werk is zijn of haar leven. Alles wordt daar normaal omheen gepland. Als diegene dan opeens thuis zit, weet hij of zij niet wat ze met zichzelf of met zo’n dag aan moet. Ze hebben geen collega’s waar ze elke dag mee kunnen kletsen, ze hebben geen ritme, ze weten niet waar ze aan toe zijn en leven dus vooral in een tijd van onzekerheden. Het kan zorgen voor slapeloze nachten waardoor diegene alleen maar dieper in de put kan belanden.

 

Wat kan je dan als werkgever doen?

Een werkgever doet er heel goed aan om in contact te blijven met hun medewerkers. Plan af en toe een gesprek met ze in waar daadwerkelijk geluisterd wordt. Het komt nog vaak voor dat er wel een beoordelingsgesprek wordt gepland, maar er tussendoor geen functioneringsgesprekken plaatsvinden. Bij zo’n beoordelingsgesprek kan er gedeeld worden hoe jij het als werkgever vindt gaan bij de werknemer. Wanneer er dan opeens uit komt dat jij als werkgever toch wel vindt dat de werknemer niet de targets heeft gehaald, kan dat bij de werknemer in het verkeerde keelgat schieten. De werknemer heeft juist altijd het idee gehad dat hij of zij zich elke dag uit de naad heeft gewerkt. Dan kan er al snel een arbeidsconflict ontstaan.

 

Neem daarom de signalen van een werknemer met een te hoge werkdruk, altijd serieus. Als diegene al een aantal keer heeft gezegd dat het toch wel veel is en het allemaal niet afkrijgt, doe hier dan iets mee. Blijf met je medewerkers in gesprek en zoek samen naar een oplossing. Sta open en luister daadwerkelijk naar wat ze te zeggen hebben.

 

Bij MediationTV gaan we in gesprek met Anita Regout over wat je als werkgever kunt doen als een werknemer niet lekker in zijn of haar vel zit. Bekijk hier de aflevering. 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 06 / Sep / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 06 / Sep / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 06 / Sep / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 06 / Sep / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 06 / Sep / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 06 / Sep / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 06 / Sep / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 06 / Sep / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 06 / Sep / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 06 / Sep / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »