Redactie - 26 / Apr / 2019

Blijf goed communiceren met je ex

Blijven communiceren met je ex is een pre, vooral als je kinderen hebt. Je wilt ze tenslotte een veilige basis geven zonder ruzie of ander moeizaam gedoe. Hoe pak je dat aan?

Blijf goed communiceren met je ex
#TipVanDeWeek

Het omgaan met je ex is niet iets waar je echt naar uitkijkt. Uiteindelijk ben je namelijk niet voor niets uit elkaar gegaan. Maar blijven communiceren met je ex is een pre, vooral als je kinderen hebt. Je wilt ze tenslotte een veilige basis geven zonder ruzie of ander moeizaam gedoe.

Niet alleen voor de kinderen maar ook voor jezelf is het belangrijk om de scheiding een plekje te geven, hoe gekwetst of kwaad je eigenlijk ook bent. Een breuk is inderdaad moeilijk, vooral als de wond nog het diepste is. Je moet erop letten dat je kinderen niets meekrijgen van jouw emoties en voorkomen dat ze nergens verloren gaan tussen twee ouders.

Blijven communiceren

Daarom is het belangrijk om goed te blijven communiceren met je ex. Al gaat het om iets pietluttigs als de tijd van de schoolmusical of over lastigere zaken zoals schoolkeuzes, omgangsregelingen en verhuizen. Het kan een uitdaging zijn, zeker als één van jullie ontzettend gekwetst is. Goede communicatie zorgt ervoor dat het gesprek met je ex-partner blijft gaan over wat je met elkaar wilt en moet bespreken.

Luisteren, luisteren, luisteren…

Het blijft lastig maar probeer te luisteren naar wat jouw ex-partner precies te vertellen heeft. Misschien ben je het er wel helemaal niet mee eens, maar laat diegene uitpraten. We luisteren vaak om weer te reageren met ons eigen verhaal en waarvan wij denken dat we de oplossing hebben. Daardoor wordt de ander vaak niet gehoord en ontstaat er een miscommunicatie. In plaats van te reageren, kan je vragen stellen. Door deze vragen kan je achterhalen waar het de ander nou daadwerkelijk om gaat en ontstaat er meer begrip.

Onthoud wel dat een gesprek wederkerig is. Neem je voor dat als jij iets vertelt, ook aan de ander vraagt hoe hij of zij zich hierbij voelt. Hierdoor kan de ander zich gehoord voelen in jouw verhaal. 

 

Leg uit wat je bedoelt

Niks is vervelender als het meepraten of de ander gelijk geven, om er maar vanaf te zijn of dat je geen zin hebt in nog een ruzie. De emoties stapelen zich dan op wat er weer voor zorgt dat de bom uiteindelijk toch wel een keer klapt.

Hoe moeilijk het ook is, zeg wat je graag wilt zeggen maar geef hier dan ook de redenen voor. Wanneer je namelijk aangeeft waarom je ergens mee zit, kunnen jullie samen beter tot goede afspraken komen. Ga dan ook niet om het ene moeilijke onderwerp heen draaien, omdat je het er eigenlijk niet over wilt hebben. Laat dit ook expliciet weten, zodat het gesprek soepel kan verlopen.

 

Weet van jezelf waar jouw irritaties liggen

Iedereen heeft wel eens irritaties lopen of wordt boos om bepaalde zaken. Dat zijn de normen en waarden die je zelf hebt opgebouwd. Je kan je door bepaalde opmerkingen miskent, beledigd of bedreigd voelen. Door deze boosheid of irritaties niet uit te leggen aan je ex, zal hij of zij je ook niet begrijpen. Hierdoor kan een gesprek volledig uit de hand lopen. Wanneer je weet waar jouw zwakke plekken zitten, kan je hier bewuster mee omgaan. Hierdoor verlaag je het moment dat er een conflict kan ontstaan.

Lukt het communiceren met je ex nou echt niet?

Het zal echt wel eens voorkomen dat je er echt niet uitkomt met je ex. Laat het dan even rusten, denk erover na en praat er op een ander moment dan toch weer over.

Werkt dit toch niet? Twijfel dan zeker niet om hulp te vragen. Bij de ‘relaxed met je ex’ coachsessie, ga je aan de slag met waar je nu als vader of moeder tegenaan loopt. Je krijgt de ruimte om je verhaal te doen en zal met een opgelucht gevoel en nieuwe inzichten naar huis gaan.Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 26 / Apr / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 26 / Apr / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 26 / Apr / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 26 / Apr / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 26 / Apr / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 26 / Apr / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 26 / Apr / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 26 / Apr / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 26 / Apr / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 26 / Apr / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »