Redactie - 03 / Jul / 2019

Co-ouderschap: wat hebben kinderen bij beide ouders nodig?

Ruim een kwart van alle gescheiden ouders, kiezen voor het co-ouderschap. Op die manier houd je als beide ouders niet alleen het ouderlijk gezag, maar ook de verzorgende taken. Hoe pak je dat aan?

Co-ouderschap: wat hebben kinderen bij beide ouders nodig?
#TipVanDeWeek

Ruim een kwart van alle gescheiden ouders, kiezen voor het co-ouderschap. Op die manier houd je als beide ouders niet alleen het ouderlijk gezag, maar ook de verzorgende taken. Je bent dan in gelijke mate betrokken bij het dagelijks leven van je kind en de kosten zijn eerlijk en gelijk verdeeld. Het lijk een ideale situatie maar het is niet voor iedereen weggelegd.

 

Past co-ouderschap bij ons?

De belangrijkste voorwaarde die co-ouderschap tot een succes maakt, is het goed kunnen omgaan met je ex-partner. Jullie moeten beiden openstaan voor goed overleg en allebei de juiste instelling hebben. Je gaat elkaar namelijk continu op de hoogte houden van de ontwikkelingen rond je kind.

De mening van de kinderen is hier ook niet onbelangrijk. Zij zullen er mee moeten kunnen leven dat ze om de week tussen de ouders zullen reizen. Sommige kinderen kunnen er namelijk niet tegen dat ze geen vaste plek hebben. Houd er wel rekening dat, naarmate de kinderen ouder worden, zij steeds meer zelf zullen kiezen bij wie ze wanneer willen zijn.

Daarnaast is het belangrijk om te zien of het te combineren is met je werk en of het financieel haalbaar is. Wanneer je namelijk in twee huizen gaat wonen, zullen er ook veel dubbele zaken aangeschaft moeten worden.

 

Taakverdeling

Het is niet noodzakelijk dat beide ouders evenveel tijd met de kinderen doorbrengen. Het kan namelijk ook zo zijn dat je de tijd 70-30 verdeeld. Zolang de intentie bij beide ouders maar is om hun zorgtaken met liefde en toewijding uit te voeren, in de tijd dat het kind onder hun verantwoordelijkheid valt.

 

De verdeling van de kosten 

Over het verdelen van alle kosten kan je geheel eigen afspraken maken en in een ouderschapsplan verwerken. Het is verstandig om vooraf helder te hebben welke kosten gezamenlijk zijn en welke niet. 

Het makkelijkste is dan om een gezamenlijke rekening te nemen, waarna elke ouder maandelijks geld overmaakt en waarop de kinderbijslag gestort kan worden.

Deze kosten kan je op drie manieren verdelen. De meest overzichtelijke is om allebei de helft van alle gezamenlijke kosten te betalen. Let er wel dat de ouder die het minste verdiend, ook evenveel betaald dan. Een alternatief hiervoor is om naar de draagkrachten te kijken. Degene die het meeste verdient, betaalt ook het meeste. Je kan ook kijken naar de dagen dat je kind bij jou en bij je partner is, om zo de kosten te verdelen. 

 

Dicht bij elkaar wonen

Wanneer je er dan toch voor gekozen hebt om co-ouderschap in te zetten, is het belangrijk dat je dicht bij elkaar gaat wonen. Op die manier kan het kind gemakkelijk naar school, vriendjes of zijn of haar sport fietsen. Ook hoeft het kind niet telkens elke week van de ene naar de andere ouder te reizen.

Let er wel op: co-ouderschappen kunnen mislukken. Denk er dus goed over na of het bij jullie manier van ouderschap past. Op die manier wordt het slagen van co-ouderschappen, groter.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 03 / Jul / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 03 / Jul / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 03 / Jul / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 03 / Jul / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 03 / Jul / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 03 / Jul / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 03 / Jul / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 03 / Jul / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 03 / Jul / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 03 / Jul / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »