Redactie - 12 / Apr / 2019

De alleenstaande moeder: 'wees trots op jezelf!'

Het vak van een alleenstaande moeder: het blijft onwijs zwaar. Toch is het niet geheel onmogelijk om de opvoeding van je kind(eren) helemaal alleen te doen.

De alleenstaande moeder: 'wees trots op jezelf!'
#TipVanDeWeek

Met zijn tweeën voor een gezin zorgen is nu eenmaal een stuk makkelijker: je hebt doorgaans meer te besteden, je kan wat makkelijker de deur uit omdat er nog een ouder over is die op de kleine kan passen en dan hebben we het nog niet over de nachtdiensten gehad die je samen kunt afwisselen. Het kan echter voorkomen dat je als alleenstaande moeder aan de bak moet. Dit kan een bewuste keuze zijn of is het nu eenmaal zo gelopen. Wat de reden ook is, het leven met kinderen als alleenstaande moeder is zeker een uitdaging.

 

Het vak van een alleenstaande moeder: menig politicus kan er jaloers op zijn. Denk aan de deskundigheid hoe deze moeders toch weer goede deals sluiten en kleine bondjes kunnen smeden want je staat er nu eenmaal alleen voor. Op die manier weten zij telkens weer alle eindjes aan elkaar te knopen. We zeggen in ieder geval dat het alleenstaande ouderschap echt niet onmogelijk is.

 

Het financiële plaatje

Geld kan een groot issue zijn als je als moeder jouw kinderen geheel alleen moet gaan opvoeden. Er is namelijk geen sprake van twee verschillende inkomens en je zal waarschijnlijk ook niet fulltime kunnen werken, omdat de kinderen om volledige zorg vragen.

 

Ondertussen zullen er toch genoeg luiers en billendoekjes in huis gehaald moeten worden, zal je kind weer snel uit zijn of haar kleren groeien en hebben we het nog niet gehad over alle andere verzorgingsproducten die om de hoek komen kijken. Hoewel vele schreeuwen ‘geld maakt niet gelukkig’, is het toch wel een onwijs handig goedje. Ga daarom eens kijken of je niet aan een aantal regelingen voldoet. Naast de kinderbijslag, kan je namelijk ook een kindgebonden budget ontvangen. Je hebt ook altijd recht op kinderopvangtoeslag als jouw kind naar de opvang gaat en jij ondertussen studeert of werkt.

 

Goed voor jezelf zorgen

Jezelf verzorgen kan er nogal makkelijk bij inschieten. Jouw kinderen staan op dat moment gewoon bij jou op nummer één. Het liefst wil jij alle aandacht voor je kind(eren) overcompenseren, omdat ze op het moment alleen jou hebben. Maar bedenk eens goed dat je ook gewoon een veel leukere en gezondere ouder wordt, als je ook tijd voor jezelf spendeert? Je bent namelijk niet alleen ‘mama’, ondertussen ben jij ook gewoon jezelf. Tijd voor jezelf is daarom heel belangrijk.

 

Voor jezelf zorgen hoeft dan echt niet een luxe spa dag te worden, het betekent eigenlijk meer dat je jouw basisbehoeftes niet vergeet. Denk aan gezond en genoeg eten en pak jouw slaap waar nodig. Je kan er ook voor kiezen om eens naar werk te lopen of te fietsen, zodat jij toch nog aan jouw dagelijkse beweging komt. Wanneer je bijvoorbeeld ’s avonds op de bank ploft, ga dan niet hersenloos zappen en toch maar naar dat ene stomme programma kijken. Geniet van je avond! Steek wat kaarsen aan, trek een oud boek uit die kast die je al lang wilt lezen, trek een bak met ijs open. Sta in ieder geval bij het moment stil over waar jouw behoeftes op dat moment écht liggen. Dit kan inderdaad betekenen dat sommige huishoudelijke taken wat minder strikt worden maar denk dan vooral in prioriteiten. Die afwas loopt echt niet vanzelf weg, tenzij je ‘m misschien lang genoeg laat staan…

 

Het sociale netwerk

Voor een alleenstaande ouder blijft een sociaal netwerk zeker een pré. Het is namelijk ontzettend prettig om jouw twijfels, ervaringen of problemen bespreekbaar te maken met iemand in jouw omgeving. Je hebt het waarschijnlijk hartstikke druk om juist nieuwe contacten te maken of te onderhouden, maar weet wel dat het juist veel kan opleveren. Je hebt namelijk mensen nodig op wie je altijd kunt terugvallen.

 

Om hulp vragen

Om hulp vragen blijft voor iedereen moeilijk. Het is nog moeilijker om als alleenstaande moeder te accepteren, dat je eigenlijk meer hulp nodig hebt dan iemand met een tweeoudergezin. Je wilt namelijk niet afhankelijk zijn van anderen, je wilt niet anders behandeld worden en al helemaal niet gezien worden als een persoon die juist ‘profiteert’ van de situatie. Het begint bij het accepteren: accepteren dat je dit echt niet alleen kunt.

 

Als je dan de stap hebt gezet om om hulp te durven vragen, kijk dan eens in je omgeving wie jou daarbij zou kunnen helpen. Je kan al beginnen bijvoorbeeld bij de buurman die je hebt. Buurmannen zijn nou eenmaal handige jongens en zullen het vast niet erg vinden om die alleenstaande moeder naast hen even te komen helpen omdat opeens je gootsteen verstopt is. Het is belangrijk om je schaamte van iets uit handen te laten nemen, er overheen te zetten.

 

Wat we in ieder geval willen meegeven is dat je trots mag zijn op jezelf! Ook al loopt het niet altijd zoals jij wilt, je flikt het toch maar mooi om jouw kind(eren) een mooie toekomst te geven.  
Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 12 / Apr / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 12 / Apr / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 12 / Apr / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 12 / Apr / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 12 / Apr / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 12 / Apr / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 12 / Apr / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 12 / Apr / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 12 / Apr / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 12 / Apr / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »