Redactie - 07 / Feb / 2020

De bevlogen werknemer: wie is het en wat doen ze?

Misschien ken je er wel één bij jou op de werkvloer: een bevlogen werknemer. Diegene staat elke dag met tomeloze energie op de werkvloer, voelt zich fit en is onvermoeibaar. Hoe kan jij zo worden?

De bevlogen werknemer: wie is het en wat doen ze?
#TipVanDeWeek

Misschien ken je er wel één bij jou op de werkvloer: een bevlogen werknemer. Diegene staat elke dag met tomeloze energie op de werkvloer, voelt zich fit en is onvermoeibaar. Hij of zij is bereid om energie te steken in zijn of haar werk en geeft niet op bij problemen. De bevlogen werknemer heeft eigenlijk de vitaliteit waar jij misschien wel naar op zoek bent. 

 

Wat maakt werknemers bevlogen?

Het hoofdkenmerk van een bevlogen werknemer is dat zij bruisen van de energie. Het gaat om een positieve toestand waarin werknemers verkeren tijdens het werk. Zij voelen zich prettig, doen hun best en gaan helemaal op in hun werk. De bevlogen werknemer blijft onvermoeibaar doorgaan, ook als het even tegen zit. Ze zijn enthousiast over het werk wat zij doen en zien het werk als zinvol, inspirerend en uitdagend. Als een werknemer werk doet wat bij ze past, uitdagend is en het de nodige feedback en ondersteuning ontvangt van hun collega’s en leidinggevende, zorgt dat al snel voor bevlogenheid. Daarnaast zijn persoonlijke hulpbronnen ook van belang. Dat zijn energiebronnen die in de persoonlijke eigenschappen zitten. Denk aan zelfvertrouwen, optimisme en hoop. Bevlogenheid heeft dus te maken met de aanwezigheid van voldoende energiebronnen op het werk, als met bepaalde eigenschappen van de werknemer zelf.

 

Bevlogenheid staat eigenlijk lijnrecht tegenover een burn-out. Bij een burn-out hebben werknemers juist heel weinig energie en voelen zij zich uitgeput. In plaats van dat de werknemer toegewijd is aan hun werk, zijn ze niet meer geboeid. Er wordt juist veel meer afstand genomen van hun werk waarbij een werknemer gemiddeld 242 dagen thuis zit. Dit kost een organisatie al snel tussen de €90.000 en €110.000.

 

De gevolgen van bevlogenheid

Omdat de bevlogen werknemer meer gemotiveerd is, presteert hij of zij ook veel beter op het werk. Zij nemen dat stapje extra en durven meer initiatief te nemen. Op die manier worden er ook minder fouten gemaakt op de werkvloer en verzuimt de bevlogen werknemer minder vaak. Als een team bestaat uit alleen maar bevlogen werknemers, halen zij een hogere omzet.

Daarnaast heeft bevlogenheid ook positieve gevolgen voor de gezondheid en het welzijn van de werknemer. Zij herstellen namelijk sneller van de inspanningen van hun werk. Het zorgt voor het afbouwen van het stresshormoon waardoor depressieve gevoelens worden tegengegaan.

 

Bevlogenheid bevorderen

Energie van mensen is meetbaar en beïnvloedbaar. Couleur-Locale gebruikt de Spectrum Energiemeting® om exact duidelijk te maken waar energieverlies en energiewinst zitten. Couleur-Locale hanteert een ontwikkelmodel, een cyclus waarin de stappen ‘doen’, ‘reflecteren’ en ‘kiezen’ elkaar onophoudelijk opvolgen. Iets doen, daarop reflecteren waardoor je van alles te weten komt en dan bewust kiezen hoe je je winst behoudt en je verlies om gaat buigen. Dan begin je weer bij voor af aan: ‘doen’, ‘reflecteren’, en ‘kiezen’.  Zelfreflectie, bewustwording en zelfregie zijn succesvolle instrumenten om naar meer energie te komen. Als iemand weet waar precies de energielekken en de energiewinst zit, kan je actief kiezen om te veranderen wat je prettig vindt en te houden wat je fijn vindt. Er kan dan een goede balans gevonden worden tussen jouw taakeisen en bronnen waar je energie van krijgt. Op die manier vergroot het jouw intrinsieke motivatie. Je bereikt die balans door je taakeisen onder controle te houden en energiebronnen hoog te houden.

 

De winst voor het individu als er dus meer bevlogenheid plaatsvindt? Afname van (werk)stress, meer rust, meer (werk)plezier, betere werkkwaliteit én kwaliteit van leven.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 07 / Feb / 2020

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 07 / Feb / 2020

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 07 / Feb / 2020

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 07 / Feb / 2020

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 07 / Feb / 2020

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 07 / Feb / 2020

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 07 / Feb / 2020

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 07 / Feb / 2020

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 07 / Feb / 2020

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 07 / Feb / 2020

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »