Redactie - 20 / Nov / 2019

De feestdagen verdelen na de scheiding

De feestdagen verdelen na de scheiding is een lastig parket. Gescheiden ouders willen rekening houden met de kinderen, familie, vrienden en natuurlijk zichzelf. Hoe pak je dat aan?

De feestdagen verdelen na de scheiding
#TipVanDeWeek

Sinterklaas is afgelopen weekend alweer het land binnen gekomen dus laten Kerstmis en Oud & Nieuw ook niet lang meer op zich wachten. December is dé feestmaand waar familie en vrienden weer bij elkaar komen en de gezelligheid van start gaat. Hoewel het allemaal heel leuk klinkt, kan dit voor gescheiden ouders een moeilijke periode worden. Het kan er soms ingewikkeld aan toe gaan om het iedereen naar zijn of haar zin te maken. De meeste ouders willen dan ook het liefst ‘compleet’ zijn waarbij ze omringd worden door hun kinderen en zelfgekozen familie en vrienden.

 

De eerste keer feestdagen rondbrengen na een scheiding zijn de moeilijkste voor zowel de kinderen, als de ouders. Wat eerst samenging als één kerngezin, worden de feestdagen nu apart gevierd. De ene dag bij papa, de andere dag weer bij mama. Hoe pak je dit aan?

 

Het ouderschapsplan

Als jij en je partner uit elkaar gaan, en er zijn minderjarige kinderen in het spel, ben je verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Een onderdeel hiervan is de omgangsregeling waarin je vastlegt bij wie de kinderen wanneer verblijven.

 

Hier kan je dus ook vastleggen hoe de feestdagen en vakantie verdeeld worden. Zo kan je afspreken dat de kinderen Eerste Kerstdag bij de moeder doorbrengt, en Tweede kerstdag bij de vader. Of je kan het zo regelen dat de kinderen met Kerst bij de ene ouder zijn, en met Sinterklaas en Oud & Nieuw bij de andere ouder. Op die manier zit je niet met teveel overdrachten en het heen-en-weer gereis. In het jaar daarop kan je er weer voor kiezen om dat om te draaien.

 

Evalueer op tijd met je ex over de feestdagen

Je hebt natuurlijk dat ouderschapsplan opgesteld maar toch is het belangrijk om op tijd nog even bij elkaar te komen over wat er gaat gebeuren met de feestdagen. Er zullen namelijk elkaar jaar weer veel mensen zijn die ook een woordje erover willen spreken zoals opa’s, oma’s, ex-schoonouders, nieuwe schoonouders of andere familieleden. Al met al kan dat zorgen voor een nogal complexe situatie. Begin daarom vroeg met het maken van afspraken met betrekking tot de feestdagen. Hoewel je er op dat moment misschien helemaal niet op zit te wachten, kan dat al in de zomervakantie. Wanneer je het namelijk te lang laat liggen, legt dat een enorme druk op jullie als ouders en doet dat de feestsfeer niet ten goede.

 

Houd het overzichtelijk

Houd er wel rekening mee dat de normale afspraken, zo min mogelijk afwijken van jullie gewone regeling. Zeker voor jonge kinderen is het belangrijk dat er rust gecreëerd wordt. Verandering van de omgeving betekent altijd dat ze ook weer tijd nodig hebben om te wennen bij de andere ouder. Deel daarom de tijd in blokken, het liefst een paar dagen achter elkaar of zoals eerder staat omschreven, Kerst bij de ene ouder en Oud & Nieuw bij de andere ouder.

 

Het zit ‘m ook in de details

Wanneer jullie goede afspraken hebben gemaakt en het tijdig willen bespreken, is het ook belangrijk om het over de details te hebben. Wie gaat er met de kinderen naar de intocht? Wie zorgt er voor de surprise van school? Hoe laat beginnen jullie met het vieren van Sinterklaas en bij wie wordt het gevierd? Wie maakt iets lekkers voor het kerstdiner op school? Het zijn dingen waar je niet snel aan denkt, maar wel goed besproken moeten worden. Op die manier voorkom je stress en irritaties.

 

De gunfactor is aan

Hoewel bovenstaande zo makkelijk staat omschreven, zal het in de praktijk natuurlijk een stuk lastiger zijn. Houd wel in je achterhoofd dat jullie ouders zijn die moeten samenwerken. Ook al is de relatie voorbij, je blijft toch de ouder van je kind. Gun elkaar dan ook dat ouderschap, ook al heeft dat enorme consequenties voor je als ouder tijdens de feestdagen.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 20 / Nov / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 20 / Nov / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 20 / Nov / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 20 / Nov / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 20 / Nov / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 20 / Nov / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 20 / Nov / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 20 / Nov / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 20 / Nov / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 20 / Nov / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »