Redactie - 03 / May / 2019

De gezinscoach: op weg naar fijn ouderschap

Je kan op een bepaald moment zitten dat je gewoon niet meer weet hoe je met je kinderen moet omgaan of de opvoedsituaties moet oppakken. Een gezinscoach kan je daarbij dan goed helpen.

De gezinscoach: op weg naar fijn ouderschap
#TipVanDeWeek

Het kan zo zijn dat jij en je partner een fulltime baan hebben. Een modern gezin waar jullie allebei carrière willen maken maar tegelijkertijd er natuurlijk voor de kinderen willen zijn. Het kan ook zijn dat je samen met je ex-partner voor co-ouderschappen hebt gekozen of is het zo dat je er volledig alleen voor staat. Er zijn zoveel situaties te bedenken waarin jij als opvoeder de hulp van een gezinscoach in kan roepen.

 

Het kan in elk gezin voorkomen. Je kan op een bepaald moment zitten dat je gewoon niet meer weet hoe je met je kinderen moet omgaan of de opvoedsituaties moet oppakken. Het kan gaan over het dealen met driftige peuters, terroriserende kleuters of juist blowende pubers. Maar natuurlijk ook over conflicten zoals luisteren, liegen, het omgaan met sociale media of eten. Ook hulpvragen waar je niet op één lijn zitten met je partner over de opvoeding of problemen die zich meebrengt bij samengestelde gezinnen doen ook mee. In al deze situaties kan gezinscoaching jou de juiste handvaten bieden om samen een juiste oplossing vinden.

 

Wat kan het voor jou betekenen?

Het uiteindelijke doel van een gezinscoach is dat je als ouder weer het gevoel krijgt dat je de controle hebt over het gezin. Dat je weer verantwoordelijkheid kunt nemen over alle gezinstaken en dat jouw kinderen zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen. Je wilt jouw gezin een fijne plek geven waar je tot rust kunt komen en balans met elkaar ervaart.

Een gezinscoach begeleidt gezinnen bij de omgang met en opvoeding van kinderen. Een coach luistert en observeert om de wensen en behoefte van de verschillende gezinsleden in kaart te brengen. Hij of zij gaat na wat er zoal verbeterd kan worden. Dit kan al door praktische tips te geven maar ook door confrontaties aan te gaan, te spiegelen en jou als ouder te leren omgaan met conflictsituaties.

 

Hoe werkt een gezinscoach?

Een gezinscoach kan door jou zelf worden ingeschakeld. Dit kan echter ook gedaan worden door andere externe partijen zoals scholen of gemeentes. Wanneer de gezinscoach aan het werk gaat, zal er een intakegesprek plaatsvinden waarbij de vraag van jou als ouder centraal komt te staan. Daarna wordt er gepraat met je kind(eren). De coach zal met de vraag altijd kijken naar alles wat er nodig is om veilig en gezond op te groeien. Hier worden alle levensgebieden meegenomen, waaronder school, werk, de thuissituatie en vrij tijd. De gezinscoach zal altijd in overleg met jou een plan van aanpak opstellen. Hierin staan de doelen die jij als ouder wilt halen en welke ondersteuning je denkt nodig te hebben.

 

Hoe lang de gezinscoach bij jou thuis op bezoek komt, hangt heel erg af van de situatie. Soms kunnen een paar gesprekken voldoende zijn, andere keren duurt de begeleiding langer. Wanneer je bijvoorbeeld als ouders een pasgeboren baby hebt, zal de gezinscoach meerdere malen per week een aantal uur bij jou thuis langskomen. Hier word je ondersteunt om vaardigheden aan te leren die nodig zijn bij het verzorgen van de baby. Wanneer de gezinscoach ziet dat beide ouders het goed oppikken en zij hun baby een veilige omgeving bieden, wordt de begeleiding afgebouwd. Een gezinscoach blijft wel altijd voor langere tijd betrokken om jou als gezin te ondersteunen in het vasthouden van de veranderingen en resultaten.

 

Een gezinscoach biedt in ieder geval uitkomst voor jou als ouder, als je accepteert dat er hulp nodig is. Jij moet het uiteindelijk, samen met je eventuele partner en je kinderen, gaan doen. Ieder gezin brengt andere problemen met zich mee en de oplossing is altijd afhankelijk van de omstandigheden in het gezin.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 03 / May / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 03 / May / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 03 / May / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 03 / May / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 03 / May / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 03 / May / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 03 / May / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 03 / May / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 03 / May / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 03 / May / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »