Redactie - 19 / Jul / 2019

De millenials en hun hoge werkdruk

Er wordt vaak geroepen dat millenials lui zijn en nergens tegen kunnen. Ze worden gezien als aanstellers. Maar is dat wel zo? En waar aan zou dat liggen?

De millenials en hun hoge werkdruk
#TipVanDeWeek

De millenials (geboren tussen 1980 en 2000) staan onder druk. Onder hoge druk. Ze willen inspirerend werk doen, ondertussen nog het meest exotische land bezoeken, grote successen halen, hun hobby’s kunnen beoefenen, uniek willen zijn en tegelijkertijd hun sociale leven op orde hebben. Zoveel mogelijk uit het leven willen halen staat boven aan hun to-do lijst. Het moet allemaal perfect zijn, waardoor ze hard aan de bak gaan. Millenials concurreren vooral met zichzelf om een geslaagd beeld neer te zetten, wat weer al te graag gedeeld moet worden via social media.

 

Daarnaast wordt er vanuit buitenaf geroepen dat de millenials maar aanstellers zijn. We zouden niet gewend zijn aan tegenslagen en zijn onvoldoende gehard tegen het leven. We wentelen ons vaak in de slachtofferrol wanneer iets niet lukt en zouden niet weten wat hard werken nou echt inhoudt. Dit zou allemaal komen door de opvoeding die wij van onze ouders hebben meegekregen. We zijn als prins en prinsessen door ze behandeld waardoor we een stuk veeleisender en mondiger zijn geworden dan eerdere generaties. Er werd ons verteld dat alles mogelijk was, zolang we maar ons best deden.

 

Tijden veranderen

Het is belangrijk om te weten dat tijden veranderen. Zo’n dertig jaar geleden was de wereld voor jongeren een stuk anders. De arbeidsmarkt was even moeilijk maar ze leefde daar met enige regelmaat. Ze hebben daardoor meer rust mee gekregen. Op zondag was het verplicht om je rust te pakken. Je had daar geen mobiele telefoons, e-mails of social media die de hele dag om aandacht vroegen.

Daarnaast ging alles een stuk langzamer. Als je aan informatie wilde komen, moest je naar de bibliotheek of dook je in een archiefkast. Het maken van een rapportage kostte tijd, wat iedereen ook wist. Als je toch iets snel verstuurd wilde hebben, kon je gebruik maken van een fax machine. De rest ging met post.

 

Continu aan

Er wordt tegenwoordig ook van je verwacht dat 24 uur per dag aan staat en veel zaken tegelijkertijd kunt doen. Er wordt vaak gedacht dat jonge werknemers veel aankunnen omdat ze jong zijn en een zelfverzekerde houding uitstralen. Als je niet binnen een uur op je mailt hebt gereageerd, denken mensen al vaak dat er iets aan de hand is. Je neemt je werk vaak mee naar huis, om daar nog alles even snel af te ronden.

 

Ondertussen wordt er nog veel van je gevraagd op het privégebied. Al je vrienden hebben een ander werkschema, want een ‘9 tot 5 mentaliteit’ wordt niet gewaardeerd. Ze verhuizen naar een plek waar werk te vinden is waardoor je vriendengroep overal verspreid zit. Ondertussen wordt er dan wel van je verwacht om deze contacten goed te onderhouden.

 

Eerlijkheid duurt het langst

Het is moeilijk om falen te accepteren. Je faalt dan ten opzichte van je eigen verwachtingen, wat weer voor de nodige stress kan zorgen. Continu zijn we bezig met onszelf te versterken aan de buitenkant, terwijl er van de binnenkant juist wordt geschreeuwd om hulp. Door die prestatiedrang lopen we tegen onze eigen kwetsbaarheden aan en hebben we nooit geleerd hoe we daarmee om moeten gaan. Het is daarom tijd dat we weer eerlijke gesprekken met elkaar gaan voeren. Door onszelf kwetsbaar en eerlijk op te stellen, kunnen we onze beperkingen en uitdagingen op een rijtje zetten. Ambities zijn goed. Zonder dromen is er geen resultaat. Maak dit wel bespreekbaar in haalbare, realistische doelen.

 

Het is belangrijk om door middel van vallen en opstaan er achter te komen wie je daadwerkelijk bent. Ja, daar hoort fouten maken ook bij. Het is tijd om opnieuw na te denken over waar deze levensfase over gaat. Het gaat nu namelijk niet over verwachtingen inlossen, het gaat erom dat je jezelf ontwikkeld.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 19 / Jul / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 19 / Jul / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 19 / Jul / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 19 / Jul / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 19 / Jul / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 19 / Jul / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 19 / Jul / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 19 / Jul / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 19 / Jul / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 19 / Jul / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »