Redactie - 28 / Dec / 2019

De valkuilen van een startende ondernemer

Het valt voor een startende ondernemer vaak op het begin toch wel tegen als ze hun eigen bedrijf hebben. Hoe ga je daar mee om?

De valkuilen van een startende ondernemer
#TipVanDeWeek

Het kan heel mooi zijn. Je eigen bedrijf starten om meer vrijheid te ervaren. Je hoeft niet meer voor een baas te werken en heb je zelf de regie in handen. Of die vrijheid nou in tijd, geld of energie wordt uitgedrukt, het beginnen van een eigen onderneming klinkt voor velen onder ons als iets geweldigs. Dat kan het ook zeker zijn, als je er tenminste voor zorgt dat jouw bedrijf staat zoals je zelf in gedachte had.

 

Te veel taken

Maar vaak valt het voor ondernemers tegen als ze eenmaal zijn begonnen met hun eigen bedrijf. Er komen toch meer taken bij kijken dan ze eigenlijk in gedachte hadden. Je moet namelijk zelf een planning maken, administratief werk komt op jouw schouders te liggen en moet de marketing en sales ook nog geregeld worden. Het komt er dan op neer dat je je niet alleen op de expertise van jouw bedrijf richt, maar op alle taken daar om heen.  

Op zo’n moment is het heel belangrijk om een goede planning voor ogen te hebben. Weet welke dagen je wat gaat doen. Houd een agenda bij waar elke dag staat opgeschreven wat jouw taken zijn. Op maandag kan je bijvoorbeeld de marketing en sales doen, terwijl op dinsdag het administratieve gedeelte komt.

 

Niet in je bedrijf maar aan je bedrijf werken

Het komt ook vaak voor dat je in je bedrijf werkt in plaats van aan je bedrijf werkt. In je bedrijf werken houdt in dat je vooral met klanten bezig houdt en doe je vooral wat je moet doen. Je laat je bedrijf op zo’n moment niet groeien. Deze valkuil gebeurt vaak waardoor veel ondernemers binnen vijf jaar al stoppen met hun eigen bedrijf. Wanneer je juist áán je bedrijf werkt, ben je bezig met je lange termijn doelen. Je kijkt welke ontwikkelingen zich voordoen in de maatschappij, zodat je daar bij kunt aansluiten. Dan ga je kijken ‘wat wil ik nu met mijn bedrijf en waar wil ik uiteindelijk naar toe?’.

 

Privé en werk gescheiden houden gaat vaak niet

Daarnaast komt het nog vaak voor dat het voor ondernemers lastig is om om te gaan met de grens tussen werk en privé. Want die is er vaak niet voor eigen ondernemers. Natuurlijk is het goed om qua bereikbaarheid een duidelijke grens te trekken. Maar wanneer jij jouw privé problemen hebt, zijn die tijdens werktijden niet ineens opgelost. Of als je op werk wat problemen ervaart, lukt het vaak niet om thuis tot rust te komen. Vaak wil je dan als ondernemer niet laten merken als het even wat minder gaat. Je wilt zowel op privé vlak, als tijdens werkuren alles op rolletjes laten lopen. Helaas gaat dit niet altijd. Op zo’n moment is het dan belangrijk om bewust te worden van wat er gaande is en te herkennen wat jouw valkuilen als ondernemer zijn. Pas als je hier bewust mee bezig bent, kan je dingen gaan veranderen. Dan is het ook nog belangrijk om jouw problemen bespreekbaar te maken. Soms helpt het alleen al om het even te uitten en jezelf te laten blijken dat je er niet alleen voor staat. 

 

Gebrek aan focus

Bij startende ondernemers is het natuurlijk heel goed om overal voor open te staan. Je wilt nieuwe concepten uitproberen en gaat daarnaast veel nieuwe partnerships aan. Op die manier ontdek je langzaam maar zeker aan wie je wat kan verdienen en hoe je door al die contacten jouw eigen onderneming kunt opbouwen. Maar let wel op dat dit ook een valkuil kan zijn. Sommige ondernemers blijven overal kansen zien en vergeten dan de kern van hun eigen bedrijf. Er wordt dan veel energie en tijd gestoken in bedrijven. Maar het kan zomaar zo zijn dat je er achter komt dat al die energie meer tijd en geld kost, dan dat het oplevert. Dat het niet bijdraagt aan waar je naar toe wilt. Het is dan belangrijk om je doel nog eens goed voor ogen te hebben en te kijken of die tijd en energie het wel écht waard zijn. Als dat niet zo is, doe dan afstand van alle zaken die je afleiden van jouw kernzaken.

 

Bij MediationTV gaan we in gesprek met Stephanie Osunwokeh over het starten van je eigen bedrijf en waar je dan op moet letten. Benieuwd wat haar advies is? Bekijk dan hier de aflevering.

 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 28 / Dec / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 28 / Dec / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 28 / Dec / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 28 / Dec / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 28 / Dec / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 28 / Dec / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 28 / Dec / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 28 / Dec / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 28 / Dec / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 28 / Dec / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »