Redactie - 20 / Jul / 2019

De werknemers van generatie x en hun hoge werkdruk

Werknemers van generatie x staan vaak nuchter in het leven. Ze zijn vooral van de actie en willen graag meters maken. Dit kan ervoor zorgen dat ze gevoelig zijn voor stress.

De werknemers van generatie x en hun hoge werkdruk
#TipVanDeWeek

De laatste keer hebben we het gehad over hoe de millenials de hoge werkdruk ervaren. Ze leggen vooral de druk op zichzelf om prestatiegericht te werken en alles zo perfect mogelijk te doen. Generatie X (geboren tussen 1955 en 1970) lijken juist weer een ander soort werkdruk te ervaren. Zij hebben namelijk andere verwachtingen op het gebied van werk.

 

Generatie X wordt ook wel ‘de verloren generatie’ genoemd. Dit is de eerste generatie die echt vrij werden gelaten door hun ouders. Na de enorme welvaart van de jaren 60, werd het in de jaren ’70 en ’80 wat donkerder. De oliecrisis kwam waardoor het voor net afgestudeerden steeds moeilijker werd om werk te vinden. Werkgevers vonden hen te duur en bezuinigden op lonen. Wel ontwikkelde deze generatie een zelfredzame, nuchtere modus. Ze werden zelfstandig en werden traditionele vormen van relaties doorbroken. Er werd bijvoorbeeld ongetrouwd samengewoond met kinderen.

 

De werkdruk

Het lijkt erop dat de millenials vooral de druk op zichzelf leggen. Ze hebben hoge verwachtingen van zichzelf. Wanneer er niet naar dit beeld van ‘perfectionisme’ wordt gewerkt, hebben ze het idee dat ze gefaald hebben. Het is vaak zo dat deze groep veel meer van zichzelf eist dan daadwerkelijk van ze gevraagd wordt.

 

Bij Generatie X lijken weer andere factoren beïnvloed te worden bij de ervaren werkdruk. Het zijn werknemers die vaak nuchter in het leven staan. Ze zijn vooral van de actie en willen graag meters maken. Het hoeft voor hen allemaal niet zo zweverig te zijn en denken vooral in heldere oplossingen en alternatieven. Daarnaast zijn hun kinderen vaak het huis uit. Ze hoeven daarom vaak niet altijd rekening te houden met hun privé situatie.

 

Generatie x weet al vaak van zichzelf waar hun sterke en zwakke punten liggen. Ze weten wat ze willen en werken hier dan hard voor, om dat te behalen. Ze zoeken daarom ook verbinding met andere generaties, om zichzelf hoger op te willen en kunnen werken. Dit komt vooral vanuit het vroegere aspect, toen het onwijs moeilijk was om aan een baan te komen. Door steeds meer taken op te nemen, zorgt dit ervoor dat generatie x gevoelig is voor stress. Wanneer de stress dan zo is opgelopen, wordt er vaak niet over gesproken. Dat zorgt er weer voor dat de werknemer van de een op andere dag opeens ziek thuis zit en tegen een steeds hoger wordende drempel zit aan te hikken om terug te keren.

 

De generatiekloof

Op de werkvloer komen de millenials en generatie x bij elkaar. Hoewel de millenial vooral op zoek is naar hun eigen kunnen, weet generatie x al vaak wat hun sterke en zwakke punten zijn. Ze weten hoe ze moeten werken en neem de jongere werknemers vaak op sleeptouw. Generatie x wordt ook wel ‘de bindende schakel op de werkvloer’ genoemd.

 

Al deze veranderingen hebben te maken met de maatschappelijke veranderingen. Zo speelt de digitalisering een grote rol tussen alle generaties en veranderen werkstijlen continu. Naast de digitalisering  is generatie x met hun kennis en ervaring van absoluut belang op de werkvloer van het bedrijfsleven. Ze mogen misschien dan ook wel wat meer van zichzelf laten zien of meesturen als de markt opgaan. Hoe creatief en vindingrijk de millenial ook is, zelfs zij kijken uit naar de aanwezigheid van leermeesters op de werkvloer. Zolang deze generatie niet vasthoudt aan de hiërarchie, staat de millenial klaar om ook van de oudere generatie het echte vakmanschap te leren.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 20 / Jul / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 20 / Jul / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 20 / Jul / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 20 / Jul / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 20 / Jul / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 20 / Jul / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 20 / Jul / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 20 / Jul / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 20 / Jul / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 20 / Jul / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »