Redactie - 24 / Jan / 2020

De wetswijziging van de partneralimentatie II: hoe ga je er als partners mee om?

Vanaf 1 janauri 2020 is er een wetswijziging doorgevoerd omtrent partneralimentatie. Hoe ga je hier als (ex-)partners mee om? Wat is belangrijk om rekening mee te houden?

De wetswijziging van de partneralimentatie II: hoe ga je er als partners mee om?
#TipVanDeWeek

Vanaf 1 januari 2020 is de wettelijke regeling van partneralimentatie drastisch verandert. Volgens deze nieuwe wet duurt partneralimentatie nog maximaal vijf jaar, in plaats van de huidige twaalf jaar. Dit heeft alles te maken met dat de oude regelgeving gewoonweg ‘te ouderwets’ was geworden. Als je na een huwelijk besluit uit elkaar te gaan, wil je er zeker van zijn dat je allebei zo snel mogelijk weer op eigen benen kunt staan. Je wilt je eigen leven weer vorm gaan geven. Dit wordt vaak belemmerd als één van de partners langere tijd afhankelijk blijft van de ander. Het kan dan soms zorgen voor de nodige spanningen.

 

De partneralimentatiewetswijziging

Voor de nieuwe regelgeving is geen overgangsrecht verbonden. Per 1 januari 2020 val je meteen in de regelgeving van vijf jaar. Er zijn nog wel een paar uitzonderingen. Op het moment dat je kinderen jonger zijn dan twaalf jaar, geldt de partneralimentatiewet tot het 12e levensjaar van je kind. Stel dat jullie jongste kind dus twee jaar is, heb je als alimentatiegerechtigde toch nog recht op tien jaar alimentatie. Ook mensen die op latere leeftijd scheiden en tien jaar verwijderd zijn van de AOW-leeftijd, hebben recht op maximaal tien jaar alimentatie. Dit is ingezet omdat het vinden van een baan voor hen vaak moeilijker is. Maar ook als er sterke arbeidsongeschiktheid plaats vindt bij de alimentatieontvanger, door bijvoorbeeld ziekte en lichamelijke beperkingen, kan de partneralimentatie langer doorgezet worden.

 

Partners gaan op verschillende manieren om met partneralimentatie

 • De alimentatiegerechtigde

Als het gaat om de alimentatie ontvanger, zie je vaak twee lijnen. De ene keer kan het zo zijn dat de alimentatiegerechtigde zich schuldig voelt. Diegene heeft namelijk het gevoel dat ze het niet kunnen maken tegenover hun partner. Of ze willen graag onafhankelijk zijn en hebben het idee dat ze het echt wel alleen aan kunnen. Dan kan het helpen om de gerechtigde via de wet te laten zien dat ze recht hebben op partneralimentatie. Het kan voor hen dan voor geruststelling zorgen dat het hier niet gaat om ‘inhaligheid’. Aan de andere kant kan de alimentatiegerechtigde ook heel standvastig zijn. ‘Dit zijn de regels, en hier gaan we ons ook aan houden’.

 

 • De alimentatieplichtige

Bij de (ex-)partner die alimentatie aan de ander moet betalen, kan het ook twee kanten op gaan. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat hij of zij zich schuldig voelt met betrekking tot de scheiding. Dan wil de alimentatieplichtige vaak meer en langer betalen aan de alimentatiegerechtigde. Maar tijdens je scheiding wordt je beladen met emoties. Op het moment dat deze gevoelens zijn weggeëbd, heb je als alimentatieplichtige uiteindelijk misschien wel spijt over het langer of meer betalen van de alimentatie. Dan is het vaak moeilijk om afspraken omtrent de alimentatie, aan te passen. Het kan ook zo zijn dat ze het een belachelijke wet vinden en dat de alimentatiegerechtigde maar gewoon moet gaan werken.

 

Het kan bij beide partijen dus twee kanten op gaan. Het is dan belangrijk om te weten hoe je daar als (ex-)partners mee om gaat.

 

De alimentatiewet is er niet voor niks

De nieuwe alimentatiewet levert meer inhoudelijke gesprekken op. Dit komt omdat je te maken krijgt met meerdere uitzonderingen. Je wilt graag bespreken hoe lang je denkt recht te hebben op partneralimentatie. Het staat dan wel vastgesteld in de wet, partners krijgen toch nog de vrijheid over wat zij redelijk vinden op het gebied van ontvangen en betalen van partneralimentatie. 

 

Hoewel er in de meeste gevallen begrip is, is het toch belangrijk om goed in gesprek te gaan met zowel elkaar en een derde partij zoals een mediator. Zorg dat je een balans hebt tussen wat jouw recht en plichten zijn, en hoe je je op dat moment voelt. Laat het niet te zwaar wegen. De alimentatiewet is niet zomaar bedacht maar is er om hulp te bieden. De wet is al uitgekleed, geactualiseerd en houdt rekening met veel kortere termijnen. Probeer het nuchter te houden, ondanks dat emoties in die periode een grote rol spelen.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 24 / Jan / 2020

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 24 / Jan / 2020

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 24 / Jan / 2020

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 24 / Jan / 2020

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 24 / Jan / 2020

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 24 / Jan / 2020

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 24 / Jan / 2020

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 24 / Jan / 2020

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 24 / Jan / 2020

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 24 / Jan / 2020

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »