Redactie - 22 / Aug / 2019

Een betere band opbouwen met je stiefkinderen

Het is heel belangrijk om stap voor stap een band op te bouwen met je nieuwe stiefkinderen. Hier is veel geduld, begrip en doorzettingsvermogen van alle partijen voor nodig

Een betere band opbouwen met je stiefkinderen
#TipVanDeWeek

Het klinkt misschien heel erg makkelijk. Je bent verliefd op je nieuwe partner en je krijgt er een paar stiefkinderen bij. Dat komt wel goed! Echter kan het heel anders uitpakken. Je bent namelijk een vreemde. Een vreemde die zich opeens gaat bemoeien met hun leven.

 

Het is daarom heel belangrijk om stap voor stap een band op te bouwen met je nieuwe stiefkind(eren). Het vormen van een stiefgezin vraagt veel begrip, geduld en vooral doorzettingsvermogen van alle partijen.

 

Geef je partner de ruimte met de kinderen

Elk gezin heeft zo zijn eigen dynamiek. Jouw komst als nieuwe partner van de biologische ouder, zal die dynamiek veranderen waardoor je met beleid de band met de stiefkinderen moet aanpakken. Hoewel je heel graag wilt dat de kinderen jou heel leuk gaan vinden, is het ook belangrijk te weten dat stiefkinderen ook één-op-één momenten met hun biologische ouder nodig hebben. Laat ze een avond pakken om samen te eten, laat je partner de kinderen naar school brengen of laat ze in het weekend een dagje weg gaan. Je hoeft niet altijd overal bij te zijn, hoe graag je het ook wilt. Je zorgt er juist voor dat je ze de ruimte geeft om jou te accepteren.

 

Zorg dat je partner achter je staat in de opvoeding

Het is heel normaal dat je je wilt mengen met de opvoedskills van je partner. Jij hebt misschien net andere waarden dan je partner. Toch kan het beter zijn om als stiefouder op het begin wat terughoudender te zijn. Leg de verantwoordelijkheid bij de biologische ouder. Wel is het belangrijk om met elkaar over de opvoeding te blijven communiceren. Heb het er ook met elkaar over, hoe jij bepaalde zaken ziet en sta open voor elkaars mening. Probeer wat basisregels met elkaar te af te spreken.  

Het is ook van belang dat je partner (de biologische ouder) jouw rol als stiefouder niet ondermijnt en rekening houdt met jouw gevoelens. Uiteindelijk zullen de stiefkinderen ook naar jou moeten luisteren, omdat de andere ouder er niet continu bij kan zijn.  

 

Liefde is niet te koop

Het is belangrijk om jouw liefde naar de stiefkinderen te tonen, maar pas op met het geven van cadeaus. Het is natuurlijk hartstikke leuk voor ze, maar dan vinden ze je alleen leuk om wat je geeft en niet om wat je doet. Daarnaast hebben ze op een gegeven moment in de gaten waar en wanneer het kind precies zijn of haar zin kan krijgen. Wat wel vaak werkt, is het geven uit liefde. Denk vooral aan aandacht en belangstelling. Een gemeend compliment kan hier ook heel goed werken. Stem af op je stiefkind via bijvoorbeeld oogcontact, een knikje, een glimlach of een korte aanraking.

 

Ga samen op stap

Als de ruimte er is, ga dan eens samen met je stiefkind(eren) er op uit. Pak een avondje bioscoop, maak een wandeling door het bos of beoefen de hobby van je stiefkind met ze. Door samen te kijken naar activiteiten die jullie allebei leuk vinden, heb je samen iets om over te hebben. Het is het perfecte moment om de band te versterken met je stiefkind.

 

Leven en laten leven

Enerzijds hebben ze iets tegen je vooral omdat je de plek van de andere ouder in hebt genomen. Daardoor krijg je van alles over je heen en zitten de kids met een loyaliteitsconflict. Het is niet realistisch om te verwachten dat jij belangrijker wordt gevonden dan de biologische ouders, hoe vaak diegene zijn of haar kind ook in de steek laat. Kinderen zullen altijd van hun biologische ouders houden.

Hoewel je misschien niet door één deur kan met de andere ouder, laat je stiefkind wel duidelijk weten dat het belangrijk is om één familie te zijn. Laat ze weten dat ze nooit hoeven te kiezen . Als je toch wat frustraties voelt op komen wanneer je stiefkind de andere biologische ouder ophemelt, leg je irritaties dan bij een willekeurige vriend(in) maar niet bij je stiefkind.

 

Doe niet te hard je best

Als nieuwe partner hoop je er natuurlijk op dat je een band opbouwt met het samengestelde gezin. Ga je echter niet teveel opdringen. Het kind heeft tijd nodig om aan jou te wennen, en andersom ook. Vooral bij oudere kinderen komt het vaak voor dat ze nog hopen dat hun ouders ooit nog bij elkaar komen. Dat is echt niet persoonlijk bedoelt maar probeer het te begrijpen. Het heeft gewoon wat tijd nodig.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 22 / Aug / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 22 / Aug / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 22 / Aug / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 22 / Aug / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 22 / Aug / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 22 / Aug / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 22 / Aug / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 22 / Aug / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 22 / Aug / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 22 / Aug / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »