Redactie - 02 / Nov / 2019

Gedragstips voor gescheiden ouders

Gedragstips voor gescheiden ouders, je hoort het niet vaak. Toch heb je als ouder soms wat tips nodig die jou tijdens de scheiding helpen.

Gedragstips voor gescheiden ouders
#TipVanDeWeek

Na de scheiding wil je het liefst jezelf gewoon even terug trekken. Jezelf opsluiten op je kamer, dekbed over je hoofd getrokken en alle emoties zijn gang laten gaan. Maar het leven gaat door en vooral als er kinderen bij betrokken zijn, is het belangrijk om stappen te zetten.

 

Er wordt vaak gesproken over gedragstips voor kinderen maar hoe zit het met de ouders?

 

 • Sta even stil bij de veranderingen

Er gebeurt veel na zo’n scheiding. Je gaat verhuizen, financieel zal het er anders aan toe gaan en je zal de kinderen minder vaak zien dan voorheen. Je weet dat deze veranderingen er zullen zijn maar je bent er vaak niet bewust mee bezig. Schrijf daarom eens op een groot vel papier welke veranderingen er allemaal plaatsvinden, voor zowel jezelf als de kinderen. Wanneer je al deze zaken opschrijft, helpt het jou om alles op een rij te krijgen. Daarnaast kan je misschien beter begrijpen waarom je kind bepaald gedrag vertoond. Het is dan bijvoorbeeld helemaal niet zo gek dat je kind na het overdrachtsweekend wat stiller is dan normaal. Door als een helikopter boven het proces te hangen, kan je beter begrijpen wat er allemaal gebeurt en gaat gebeuren.

 

 • Zorg dat je weer plezier gaat maken

Hoe logisch het ook klinkt, hoe weinig het in de praktijk voorkomt. Als ouder ben je na zo’n scheiding vaak moe en heb je veel aan je hoofd. Je voelt je verward, verdrietig, ongelukkig en boos. Het kan dan zo zijn dat je het op zo’n moment gewoon even niet leuk vindt om ouder te zijn. Je kind is ook bezig met het verwerken van alles waardoor hij of zij ook niet altijd even vrolijk is. Het is dan belangrijk om als ouder jezelf even over je eigen boosheid en verdriet te zetten en samen met je kind te gaan zitten. Wat kunnen we samen nou voor iets leuks gaan doen? De kunst is om dit samen te bespreken en samen met ideeën te komen. Het is voor ieder van jullie een zware periode. Breng daarom wat plezier samen terug. Laat je kind bedenken wat ze bijvoorbeeld op de zondagmiddag wil gaan doen. Hou natuurlijk wel in je achterhoofd wat haalbaar is.

 • Blijf in contact met je kind

Vanavond moet je op tijd het eten klaar hebben omdat je zoon hockeytraining heeft en je dochter naar dansles moet. Je was wat laat van werk thuis waardoor je staat te haasten in de keuken. Terwijl je de kip staat te snijden komt je kind vol enthousiasme de keuken in gerend. ‘Mam, mam, mam! Vandaag op school…’. Je kind begint een heel verhaal met wat er allemaal is gebeurd en dat er morgen een of andere voorleesmoeder langs komt. Je knikt een paar keer maar weet dat de kip op tijd af moet zijn.


Doordat je zo gefocust was op het eten, heb je totaal niet door gehad dat je kind het bij de voorleesmoeder, over jou als voorleesmoeder had. Daar sta je dan de volgende ochtend op het schoolplein om te zeggen dat je het totaal vergeten was. Kind teleurgesteld, de school baalt en jij gaat met een rot gevoel naar werk.

 

Op zo’n moment is het belangrijk om de tijd te nemen voor je kind. Terwijl je de kip aan snijden bent, kan je tegen je zoon of dochter zeggen ‘Ik hoor dat je iets wilt vertellen maar ik ben nog even bezig met het eten klaar maken. Zullen we het tijdens het eten er over hebben?’. Maak het dan natuurlijk wel waar! Op zo’n moment neem je echt de tijd voor je kind en voelt hij of zij zich gehoord en gezien.

 

 • Blijf neutraal over de andere ouder

Neutraal blijven over jouw ex-partner, de ouder van je kind, het klinkt allemaal zo makkelijk. Wanneer hier emoties bij komen kijken, kan dit heel moeilijk zijn. Toch is het heel belangrijk om neutraal te blijven over de andere ouder van je kind. Kinderen willen niet van hun eigen ouder horen hoe stom hun vader of moeder is, ook al zijn ze zelf heel boos op ze. Kinderen hebben van nature loyaliteit naar hun ouders. Wanneer een van de ouders voortdurend wordt afgekeurd, ontstaat er een loyaliteitsconflict.

Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat het niet alleen gaat om uitlatingen van jou als ouder, maar ook die van betrokkenen zoals familie en vrienden. Wanneer zij het weer gaan hebben ‘over die klootzak’, heeft dit een negatieve uitwerking voor je kind. Ga daarom in gesprek met je omgeving. Waardeer dat ze jou steunen maar geef ook aan dat je zoon of dochter last heeft van negatieve gesprekken. Koppel dit ook terug naar jezelf: hoe minder jij een ander voedt met negativiteit, hoe minder dit ook terug komt.

 

Bij MediationTV gaan we in gesprek met Jessica de Ridder, waarbij zij tips geeft aan gescheiden ouders. Bekijk hier de aflevering. 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 02 / Nov / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 02 / Nov / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 02 / Nov / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 02 / Nov / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 02 / Nov / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 02 / Nov / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 02 / Nov / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 02 / Nov / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 02 / Nov / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 02 / Nov / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »