Redactie - 13 / Sep / 2019

Het combineren van mantelzorg met je gewone werk

Werk en mantelzorg zitten elkaar vaak in de weg omdat beiden een groot beroep doen op de beschikbare tijd die zij hebben. Hoe ga je daar mee om?<br />
<br />

Het combineren van mantelzorg met je gewone werk
#TipVanDeWeek

Vroeg of laat kan je het zomaar op je bordje krijgen. Je vader, moeder, partner, kind of ander familielid of vriend wordt ziek of invalide. Er komt de vraag of jij diegene kunt helpen. Denk aan het doen van boodschappen, de persoonlijke verzorging of het helpen in het huishouden. Maar hoe vaak ga je dat dan doen? Wanneer? En lukt dat eigenlijk allemaal wel naast je (fulltime)baan? En hoe zit het dan met je vrienden en je gezin?

 

Naast dat de vergrijzing in Nederland groter wordt, krijgen steeds meer mensen te maken met chronische ziektes. Ook heeft de doorgevoerde hervorming van de zorg in 2015 geleid tot een ‘participatiesamenleving’ waarin mensen meer zorg aan elkaar geven. Tegelijkertijd streeft de overheid naar een grotere arbeidsdeelname. Dit zorgt ervoor dat veel werknemers naast hun fulltime baan, bijna een dag kwijt zijn aan het verzorgen van hun naasten. Werk en mantelzorg zitten elkaar dan ook vaak in de weg omdat beiden een groot beroep doen op de beschikbare tijd die zij hebben.

 

Mantelzorg: wat is het?

Als mantelzorger verleen jij ondersteuning en bied jij hulp aan je partner, kind(eren), familie, vrienden of andere bekenden. Het is onbetaald en ontstaat vanuit een sociale verplichting. Mantelzorg moet niet door elkaar gehaald worden met vrijwilligerswerk. Vrijwilligers kiezen ervoor om zorg te dragen aan anderen. Ze willen en kunnen er tijd voor vrij maken. Je kunt er ook zo weer mee stoppen omdat je er misschien geen zin in hebt of omdat het gewoon even niet uit komt. Mantelzorg is iets wat zomaar op je pad terecht kan komen. Je hebt een band met degene die hulp nodig heeft. Mantelzorger is een rol die je aanneemt en waar je ook niet zomaar van af komt.

 

De valkuilen van een mantelzorger

Het kan heel lastig zijn om de juiste balans te vinden. Aan de ene kant zijn het je kinderen die de nodige verzorging willen, aan de andere kant zitten je ouders aan je te trekken. Dan heb je ook nog een werkgever die de nodige werkzaamheden van je verwacht. Veel mantelzorgende werknemers durven op zo’n moment niet aan te kloppen bij hun baas over het feit dat ze mantelzorger zijn. Ze houden privé en werk misschien liever gescheiden, denken het wel aan te kunnen of ze willen collega’s er liever niet mee belasten omdat er al zo veel werk te doen is. Mantelzorgers lopen dan vaak te lang door met een te hoge werkdruk waardoor hun energie op is en ze dreigen uit te vallen.

 

Wat je kunt doen als werknemer…

Het is toch wel heel belangrijk om in gesprek te gaan met je leidinggevende, ook al wil je liever werk en privé gescheiden houden. Als jouw collega’s en leidinggevende uiteindelijk weten welke zorgtaak jij op je neemt, zullen ze veel beter begrijpen waarom je net die dag wat vermoeider bent. Door met je leidinggevende in gesprek te gaan, kunnen jullie samen een plan opstellen. Er zijn vaak mogelijkheden om jouw werk en de mantelzorg op elkaar af te stemmen. 

 

Wat je als werkgever kunt doen

Als leidinggevende is het belangrijk oog te hebben voor de mantelzorger bij jou op de werkvloer. Wat drijft hen? Welke kwaliteiten willen zij meer gaan benutten? Zitten ze eigenlijk wel goed op hun plek? Ligt de werkdruk niet te hoog? Is alles nog haalbaar? Als er rekening gehouden wordt met deze zaken, kan dat de werknemer energie geven om verder te gaan. Die energie is van groot belang om het mantelzorgen en werken goed en lang vol te kunnen houden.

 

Bij MediationTV gaan we in gesprek met Sandrine Kwast over wat je als werkgever kunt doen, als je werknemer overloopt in de rol als mantelzorger. Bekijk hier de aflevering. 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 13 / Sep / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 13 / Sep / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 13 / Sep / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 13 / Sep / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 13 / Sep / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 13 / Sep / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 13 / Sep / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 13 / Sep / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 13 / Sep / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 13 / Sep / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »