Redactie - 03 / Apr / 2020

Het coronavirus en het ouderschapsplan

Kinderen van gescheiden ouders hebben een omgangsregeling met de ouder. Dit is vastgelegd in het ouderschapsplan. Maar gelden deze regels ook tijdens het coronavirus?

Het coronavirus en het ouderschapsplan
#TipVanDeWeek

De maatregelen rondom het coronavirus zorgen ervoor dat we zoveel mogelijk binnen moeten blijven. Dat betekent ook niet meer bij elkaar op bezoek gaan. Maar hoe zit dat bij een gescheiden gezin? Mogen de kinderen dan nog naar de andere ouder? En hoe ga je er nou mee om, als er iemand ziek is?

 

Kinderen van gescheiden ouders hebben een omgangsregeling met de ouder. Dit is vastgelegd in het ouderschapsplan. Maar tijdens het coronavirus wordt er vanuit het kabinet sterk afgeraden om niet meer dan drie personen bij je over de vloer te hebben. Wanneer iemand verkouden is, moet diegene thuisblijven. Daarnaast, wanneer één iemand van het gezin koorts heeft, moet het hele huishouden zelfs thuisblijven. Hoewel het ontzettend belangrijk is dat dit reglement wordt nageleefd, kunnen de maatregelen grote gevolgen hebben voor de omgangsregeling.

 

Het ‘grijze gebied’

Het kan zo zijn dat je ex-partner hele andere regels omtrent het coronavirus hanteert, waarmee jij het niet eens bent, maar eigenlijk niet verboden zijn. Bijvoorbeeld als de ene ouder zijn of haar kind zoveel mogelijk binnen wilt houden, terwijl bij de andere ouder het kind nog vriendjes en vriendinnetjes mag zien. Er wordt hier gesproken over een ‘grijs gebied’. De regering heeft namelijk geen invloed op alles wat achter de zogenoemde ‘voordeur’ plaatsvindt.

 

Het ouderschapsplan

In het ouderschapsplan hebben jullie samen een zorgregeling opgesteld voor de kinderen. In principe bestaat er nu dan ook nog geen reden om de reguliere zorgregeling niet door te laten gaan.

Het gezin wordt daarom aangeraden om het advies van het RIVM op te volgen en met elkaar in gesprek te gaan. Je kan dan samen, indien nodig, de zorgindeling tijdelijk aanpassen. Hier wordt ook wel gesproken over ‘nood breekt wet’. Als ouder is het dan belangrijk om zo flexibel mogelijk naar elkaar te zijn. Blijf niet op je strepen staan. Laat je van je allerbeste kant zien en wees mild voor zowel jezelf, als voor je ex-partner. Het is belangrijk voor de kinderen. Je weet namelijk niet hoelang dit nog gaat duren. Deze tijd moet voor iedereen zo dragelijk mogelijk zijn. Hoe positiever je er instaat, hoe dragelijker het wordt.

 

En wat nou als iemand ziek wordt?

Wanneer een gezinslid ziek is, wordt het aangeraden om ook dan de omgangsregeling onder de loep te nemen. Op het moment dat iemand namelijk ziek is, is het belangrijk dat kinderen niet naar een ander huishouden worden gestuurd. Wanneer je ziek bent, moet je binnenblijven. Wanneer er iemand koorts heeft, moet het hele huishouden thuisblijven. Wanneer je als gescheiden gezin in deze situatie terecht komt, kan dat heel ingewikkeld zijn. Verzin daarom manieren om toch op een leuke manier met elkaar in contact te blijven zoals Skype en Whatsapp.

 

Onthoud dat het rare tijden zijn voor iedereen. Laten we dan ook erkennen dat deze situatie heel ingewikkeld is, zelfs voor gezinnen waar het normaliter heel goed gaat.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 03 / Apr / 2020

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 03 / Apr / 2020

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 03 / Apr / 2020

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 03 / Apr / 2020

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 03 / Apr / 2020

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 03 / Apr / 2020

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 03 / Apr / 2020

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 03 / Apr / 2020

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 03 / Apr / 2020

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 03 / Apr / 2020

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »