Redactie - 18 / Jan / 2020

Het denkbeeldige vriendje van je kind

Sommige kinderen hebben opeens het denkbeeldige vriendje in hun leven geroepen. Niemand kan hem of haar zien, behalve je kind. Moet je je daar als ouder zorgen om maken? En hoe ga je daar mee om?

Het denkbeeldige vriendje van je kind
#TipVanDeWeek

Dinsdagochtend kom ik altijd langs om een bakkie te doen bij mijn beste vriendin. Haar zoon, Lars van ongeveer drie jaar, begroet me altijd met veel energie en krijg ik altijd een knuffel na. Als ik vraag wat hij aan het doen is, zegt ie zonder twijfel: ‘ah ik ben samen met Thomas de dieren in de dierentuin aan het verzorgen’, en hij wijst naar zijn Duplo dierentuin. ‘Ah wat leuk Lars, hoe gaat het nu met Thomas?’. ‘Ja goed hoor, hij heeft vanochtend wel verloren van tennis van mij maar ja, dat vond hij niet zo erg’.

 

De allereerste keer dat ik aan Lars vroeg waar hij Thomas van kende, keek mijn vriendin mij zorgwekkend aan. De Thomas waar hij het telkens over heeft, ziet alleen hij. Mijn vriendin maakte zich er zorgen over. ‘Hoe kan het toch? Zit Lars niet lekker in zijn vel? Ziet ie dingen die wij niet zien? Ik weet echt niet wat ik er mee aan moet!’. Na een paar keer kennis gemaakt te hebben met Thomas, ziet mijn vriendin er eigenlijk wel de lol van in. Ze ziet hoe haar zoontje ervan geniet als er een bordje tijdens het avondeten wordt bijgeschoven, speciaal voor Thomas. Ze ziet hoe hij samen met Thomas het grootste plezier ervaart. Ze laat het lekker voor wat het is.

 

Je hoeft je in ieder geval geen zorgen te maken

Ongeveer twee derde van de kinderen hebben een denkbeeldig vriendje voor ze de leeftijd van zeven jaar bereiken. Veel van deze vriendjes ontstaan vanuit bestaand speelgoed, terwijl er bij de iets oudere kinderen een dier of mens wordt gecreëerd. Het kan gebeuren dat het denkbeeldige vriendje er altijd en overal bij is, maar ze kunnen ook met vlagen komen. Zo kan het vriendje bijvoorbeeld alleen aanwezig zijn bij specifieke plaatsen of tijden, zoals in hun slaapkamer of in de achtertuin van oma.

 

Als ouder hoef je je echt geen zorgen te maken om dat denkbeeldige vriendje. Je kan het zien als een onderdeel van een gezonde ontwikkeling van de jeugd. Kinderen met fantasievrienden hebben een creatieve mindset. Ze experimenteren graag met hun eigen fantasie. Daarnaast leren zij beter omgaan met alledaagse problemen en kunnen socialer zijn en meer empathie tonen wanneer ze spelen met andere kinderen.

 

Ieder kind heeft zo zijn of haar eigen reden om een fantasievriendje te hebben

Er kunnen verschillende redenen zijn wanneer je kind een denkbeeldig vriendje heeft. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je kind zich verveeld of soms wat eenzaam voelt. Dat kan zijn als je kind oudere broers en zussen heeft. Het kan ook een hulpmiddel zijn om kinderen in een nieuwe fase te helpen, bijvoorbeeld als jullie verhuisd zijn, naar een anders school moet of jullie gaan scheiden. Met een denkbeeldig vriendje heeft je kind de touwtjes in hadden en voldoet het aan alle behoeften van jouw kind. Het kan iemand zijn die goed luistert en niet oordeelt.

 

Wel blijven opletten bij zichtbare vriendjes

Hoewel het geheel normaal is en je je eigenlijk nergens zorgen om hoeft te maken, is het belangrijk om als ouder wel op te letten wanneer dit onzichtbare vriendje tevoorschijn komt. Het mag er niet voor gaan zorgen dat het vriendje de overhand gaat nemen in het dagelijkse leven van je kind. Het mag bijvoorbeeld niet een vervanging zijn van de echte vriendjes.

 

Let er ook op dat je kind niet de schuld gaat leggen op het fantasievriendje, van iets wat jouw kind zelf heeft gedaan. Zoiets is natuurlijk niet acceptabel. Leg daarom rustig uit waarom dat zo niet kan en vraag je kind te helpen het probleem op te lossen.

 

Hoe ga je daar als ouder mee om?

Ga als ouder het denkbeeldige vriendje niet ontmoedigen. Dat kan emotionele schade aanbrengen. Denk er als ouder ook bij na dat zo’n vriendje veel inzicht kan geven in de gevoelens en sympathieën van je kind. Mijn vriendin nodigt Thomas altijd uit om mee te gaan naar een activiteit of houdt de deur nog open voor hem. Het zijn kleine dingen wat je kind als waardering ziet. Je sluit het denkbeeldige vriendje dan niet uit en kan je kind zijn of haar vaardigheden blijven ontwikkelen. 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 18 / Jan / 2020

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 18 / Jan / 2020

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 18 / Jan / 2020

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 18 / Jan / 2020

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 18 / Jan / 2020

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 18 / Jan / 2020

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 18 / Jan / 2020

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 18 / Jan / 2020

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 18 / Jan / 2020

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 18 / Jan / 2020

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »