Redactie - 09 / Oct / 2019

Het hebben over scheiden door middel van kinderboeken

Kinderboeken kunnen heel goed helpen om het onderwerp 'scheiden' aan te gaan met je kind. Het kan zorgen voor een luchtig maar leerzaam gesprek.

Het hebben over scheiden door middel van kinderboeken
#TipVanDeWeek

Er zijn vele voorlichtingsboeken die jou als ouder kunnen helpen om je kinderen te steunen bij de scheiding. Ze geven je tips, ze geven je weetjes en er wordt beschreven hoe je het best op je kind kunt reageren. Hoewel het goede houvast kan geven, blijft het gewoon heel lastig om het onderwerp scheiden bij je kind aan te kaarten. Het is een zwaar onderwerp waarbij vele emoties naar boven komen. Heb je daarom wel eens nagedacht over kinderboeken met het onderwerp scheiden?

 

Bij de scheiding kan je als ouder veel onzekerheid ervaren. Er vinden vele veranderingen plaats waar je soms geen grip op kan hebben. Een voorbeeld hiervan is hoe jouw kinderen gaan reageren op de scheiding. Je hebt daar als ouder helaas geen controle op maar je kunt je kind wel steunen. Deze steun kan je geven door het er samen over te hebben door middel van een kinderboek. Zonder dat je kind het echt door heeft, zijn jullie met elkaar in gesprek over scheiden.  

 

Hoe het werkt

Kinderen kennen de standaardverhalen waar papa en mama bij elkaar zijn. ‘Ze leven nog lang en gelukkig!’. Wanneer het kind zijn of haar ouders gaan scheiden, wordt het een heel ander verhaal. Hij of zijn kan zich niet meer identificeren met die ene papa en mama in het boek. Zijn of haar ouders zijn namelijk helemaal niet meer gelukkig bij elkaar. Op dat moment komen de kinderboeken om de hoek kijken die op een luchtige en leuke manier vertellen wat scheiden inhoudt.

 

De voordelen van het inzetten van kinderboeken

Kinderboeken over scheiden zorgen er niet alleen voor dat het kind zich kan identificeren met de hoofdpersoon, maar ook beter leert begrijpen wat scheiden nou eigenlijk inhoudt. Het geeft jou als ouder een helpende hand, om het onderwerp ‘scheiden’ op een leuke en luchtige manier over te brengen bij je kind. Daarnaast zijn er nog een aantal punten waarbij kinderboeken kunnen helpen:

 

 • Het helpt beter te begrijpen

Wanneer kinderen voorgelezen worden, wordt de emotionele ontwikkeling van het kind gestimuleerd. Dit komt doordat kinderen kennis maken met sociaal gedrag van de hoofdpersoon. Vooral peuters en kleuters spelen dit graag na waardoor ze het sociaal gedrag oefenen en zich eigen maken.

 

Door het voorlezen verwerkt het kind moeilijke gebeurtenissen. Ze kunnen situaties beter begrijpen door herkenning te vinden in het boek. Ze ordenen op die manier hun eigen wereld en kunnen verwarde gevoelens onder eigen woorden brengen. Door vergelijkbare situaties neer te zetten, kunnen kinderen beter begrijpen wat er om zich heen gebeurd.

 

 • Je communiceert indirect over de scheiding

Wanneer je als ouder het boek erbij pakt, kan je beter uitleggen wat scheiden inhoudt. Er kan makkelijker over gepraat worden waarbij je kind tussendoor vragen kunt stellen. Luister hierbij dan ook goed naar je kind en geef duidelijke, korte antwoorden op de gestelde vragen. Soms kan er een gesprek ontstaan na het lezen van het boek. Wanneer dit niet gebeurt, is dit geen ramp. Het voorlezen helpt sowieso bij de verwerking en het omgaan met alle veranderingen.

 

Waar je op moet letten

Er zijn veel boeken voor kinderen geschreven met betrekking tot scheiding. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten om te zien of het een geschikt boek is. Allereerst is het belangrijk om te kijken op welke leeftijd het boek gebaseerd is. Dit kan je vinden in de recensies of in het boek zelf. Let ook op het thema van het boek. Er moet een vergelijkbare situatie in zitten als die van jullie. Wanneer het onderwerp namelijk vergelijkbaar is met jullie eigen scheiding, sluit dat het beste aan bij de belevingswereld.

 

En als laatste: let er op of het boek je wel echt aanspreekt. Het is belangrijk dat je het eens bent met de boodschap van het boek. Lees het boek eerst zelf door waarbij je weet waar het over gaat. Op die manier kan je beter letten op de reactie van je kind.

 

In de Mediation supermarkt kan je kinderboeken vinden met betrekking tot verschillende onderwerpen, waaronder scheiding. Het prentenboek ‘de Prinses die droomde van aardbeien’, vertelt op een luchtige en kleurrijke manier het proces van scheiden.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 09 / Oct / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 09 / Oct / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 09 / Oct / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 09 / Oct / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 09 / Oct / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 09 / Oct / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 09 / Oct / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 09 / Oct / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 09 / Oct / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 09 / Oct / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »