Redactie - 13 / Jun / 2019

Het kiezen van een onafhankelijke mediator

Beide partijen hebben toch besloten om mediation in te zetten waarbij jullie op zoek gaan naar een goede oplossing. Dan komt de volgende stap: het vinden van een onafhankelijke mediator.

Het kiezen van een onafhankelijke mediator
#TipVanDeWeek

Met de goede bedoelingen hebben jullie er voor gekozen om een mediator in te zetten. Jullie willen een oplossing voor het conflict. De conflictsituatie zorgt er echter voor dat het gezamenlijk kiezen van een mediator juist moeilijk wordt. Jullie doen allebei een voorstel voor een mediator. Beide voorstellen worden telkens weer afgewezen, omdat jij of de andere partij, de mediator niet vertrouwd

 

Steeds vaker wordt een mediator ingezet om conflicten tussen beide partijen op te lossen. Het voordeel is dat je niet direct in de rechtszaal staat en er echt wordt gekeken naar wat jullie beiden willen. Soms is de relatie zo erg verstoord, dat zelfs het kiezen van een onafhankelijke mediator al tot de nodige discussies zorgt. Hartstikke jammer natuurlijk, omdat het alleen maar leidt tot vertraging en brengt het een oplossing niet bepaald dichterbij. Hoe kies je dan een juiste mediator?

 

De onpartijdige mediator

In de meest ideale situatie, kiezen beide partijen gezamenlijk voor een mediator. Toch blijkt het niet altijd makkelijk te zijn om de juiste mediator te kiezen. Er doet zich namelijk al een conflictsituatie tussen de partijen voor, waardoor het maken van een gezamenlijke keuze al van de baan is. De discussie die dan vaak gevoerd wordt, is dat de mediator niet onpartijdig genoeg is. Ze vertrouwen de derde spreker niet en zijn bang dat diegene niet onafhankelijk genoeg is.

 

Raadpleeg het MfN-register

Er gelden geen speciale eisen voor het vak van een mediator. Je buurvrouw kan zichzelf daarom ook een mediator benoemen. De MfN (Mediators federatie Nederland) is het kwaliteitsinstituut van mediators. Op die manier weet je dat de mediator aan vast omlijnde geschiktheids- opleidings- en ervaringseisen voldoet. Het biedt op die manier de garantie dat je kiest voor een professional die voldoet aan geldende Nederlandse kwaliteitsstandaarden.

 

Kies de mediator die bij jullie past

Het is belangrijk om als partijen, een goed beeld te schetsen aan welke criteria de onafhankelijke mediator moet voldoen. Uit deze globale profielschets volgt dan wat beide partijen belangrijk vinden: type mediator, stijl, beroepsachtergrond en relevante ervaring. Meestal zal deze werkwijze uitkomst bieden. Als beide partijen er dan nog uit komen, kan er een tweede ronde gemaakt worden. Als het dan nog niet lukt, is het belangrijk om de vraag te stellen of er toch weerstand bestaat tegen mediation.

 

Een kennismakingsgesprek

Wanneer er dan door beide partijen een mediator is gekozen, mag er altijd een kennismakingsgesprek ingezet wordt. Deze is vaak geheel vrijblijvend. Op die manier kan je er achter komen of er voldoende klik, vertrouwen en deskundigheid is.

 

Mocht er tijdens het traject toch nog bij een van de partijen twijfels zijn over neutraliteit van de mediator, kunnen partijen (op grond van de getekende MfN mediation overeenkomst) de mediation op elk moment beëindigen. Je kan er dan ook voor kiezen om een klacht in te dienen. 

 

 

 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 13 / Jun / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 13 / Jun / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 13 / Jun / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 13 / Jun / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 13 / Jun / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 13 / Jun / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 13 / Jun / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 13 / Jun / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 13 / Jun / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 13 / Jun / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »