Redactie - 25 / Jan / 2019

Hoe één collega het kan verpesten voor een heel team

Hopelijk hou je van je werk en voel je je er volledig op je plek. Geniet ervan! Want één vervelende collega kan je werkplezier al volledig vergallen. Stel je voor dat je met iemand op een kamer zit die overal vervelende opmerkingen tussendoor gooit waardoor jij je niet meer kunt concentreren. Sommige collega’s zijn altijd negatief, anderen lopen er de kantjes vanaf of roddelen aan de lopende band. Weer andere collega’s zijn gewoon bloedirritante betweters. Hoe dan ook, mensen die een negatieve werksfeer creëren, kun je in elk bedrijf tegenkomen. En als een van jouw collega’s de boel zo loopt te verzieken, dan heb je daar maar mee te dealen.<br />

Hoe één collega het kan verpesten voor een heel team
#TipVanDeWeek

 

Effect op de collega’s en op het werk

Een negatieve werksfeer is een venijnige ziekte die ervoor zorgt dat collega’s niet het beste in elkaar naar boven halen. Integendeel. Soms leidt een negatieve werksfeer tot een angstcultuur of de neiging om beslissingen te nemen zonder het team daarin te kennen. Dan weet niemand meer waar hij aan toe is. De sfeer is zo gespannen dat niemand zich nog durft te roeren en iedereen de lastige collega zo veel mogelijk uit de weg gaat. Negativiteit op de werkvloer werkt enorm demotiverend. Omdat niet alle neuzen dezelfde kant op staan, wordt het voor het team als geheel steeds moeilijker om de gemeenschappelijke doelen te behalen.

 

Werknemer: neem de situatie vooral serieus

Misschien denk jij dat je zo’n situatie eigenlijk gewoon zou moeten verdragen, dat je niet zo ‘gevoelig’ moet zijn. In dat geval is het belangrijk om te weten dat een negatieve werksfeer altijd grote invloed heeft, niet alleen op jou, op het hele team. Het kan er zelfs voor zorgen dat jij en je collega’s jullie werk niet kunnen doen, of lang niet zo goed als onder andere omstandigheden. Daarom is het belangrijk dat je een negatieve sfeer op je werkplek serieus neemt en dat jullie met z’n allen goed naar de hele situatie kijken.

 

Management: herken de symptomen

Als leidinggevende moet je natuurlijk alert zijn op symptomen van negativiteit. Als jouw teamleden over elkaar praten in plaats van met elkaar, als ze cynische grappen maken over collega’s of over het werk, als sommige agendapunten steeds terugkeren, moet er een alarmbelletje gaan rinkelen. Ook non-verbaal gedrag als gefronste wenkbrauwen, achterover hangen tijdens een vergadering en lichaamstaal die in tegenspraak is met wat iemand zegt, duiden op problemen. Vertrouw ook altijd op je onderbuikgevoel! Als je gevoel je zegt dat er iets speelt, is dat negen van de tien keer ook echt zo.

 

Praat met je team

Als je als leidinggevende vermoedt dat de werksfeer niet optimaal is, bespreek je bevindingen dan met je team. Een ontevreden teamlid mag je best op zijn of haar gedrag of uitlatingen aanspreken. Misschien heeft hij of zij een hele goede reden om zo negatief te zijn. In dat het geval moet je zeker ingrijpen. Hoe je dat doet, is afhankelijk van de situatie, de aard van de klacht en de mogelijke oorzaak. Het doel is in elk geval om te zorgen dat het teamlid zijn of haar negativiteit laat varen. Want uiteindelijk werkt iedereen het beste als alle teamleden trots zijn op hun afdeling en er een ontspannen, gezellige sfeer hangt.

 

Bij MediationTV bespreken we aan de Ronde Tafel met Riet Harteveld (van Riet Harteveld Trainingen), Henriëtte Wijnen (van Wijnen Coaching en Consultancy), Geertruid de Vries (van Rechtuit mediation arbeidsmediator) en Margreet Breukelaar (mediationexpert bij de MediationSupermarkt) hoe slechts één persoon het voor een complete afdeling de sfeer kan verzieken.
 
 
 
 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 25 / Jan / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 25 / Jan / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 25 / Jan / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 25 / Jan / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 25 / Jan / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 25 / Jan / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 25 / Jan / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 25 / Jan / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 25 / Jan / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 25 / Jan / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »