Redactie - 22 / Jan / 2020

Werk en scheiden: hoe ga je er mee om?

Er moeten veel praktische zaken geregeld worden en moet je de scheiding ook nog eens emotioneel kunnen verwerken. Werk en scheiden: hoe ga je hier mee om?

Werk en scheiden: hoe ga je er mee om?
#TipVanDeWeek

Wanneer je midden in een scheiding zit, lopen privé en werk vaak door elkaar. Er moeten veel praktische zaken geregeld worden en moet je de scheiding ook nog eens emotioneel kunnen verwerken. Dit kost veel tijd. Het is dan heel logisch dat werk soms te veel wordt. Je kan natuurlijk ook het tegenovergestelde denken: wanneer ik werk, hoef ik even niet aan mijn scheiding te denken. Hoe ga je om met je werk als je in scheiding ligt?

 

Tijdens of na de scheiding zijn er veel onzekerheden over je financiën, de eventuele zorg voor de kinderen, je woonsituatie, en vaak ook nog eens over je werk. Moet je nou juist meer of minder uren maken? Wat vertel je wel en wat vertel je niet aan je baas? Kan je dezelfde uren blijven werken als voorheen? Je wilt je werk in goede banen laten leiden, terwijl je je misschien nog steeds verschrikkelijk voelt door de scheiding. Hoe kan je dat aanpakken?

 

Wees transparant tegen je baas en collega’s

Misschien wil je het liefst nog niks tegen je manager vertellen maar uiteindelijk ontkom je er niet aan om aan te geven dat je gaat scheiden. Na een scheiding veranderen namelijk een aantal praktische zaken. Je komt als werknemer in een ander belastingtarief terecht omdat je niet langer gehuwd bent. Ook moet de werkgever de wijzigingen van je burgerlijke staat doorvoeren in de salarisadministratie.

 

Het kan voor jezelf prettig zijn om je collega’s in te lichten zodat ze op die manier meer begrip hebben voor je situatie en kunnen ze je eventueel ontlasten als het allemaal te veel wordt. Wanneer je bijvoorbeeld weg moet omdat je een afspraak hebt met je advocaat of mediator, snapt jouw werkomgeving dit. Collega’s kunnen juist voor veel steun en afleiding zorgen. Grote kans dat je een collega hebt die ook een scheiding heeft meegemaakt. Je hoeft je dus nergens voor te schamen. Het is namelijk moeilijk, ingrijpend en pijnlijk. Als deze mensen in je directe omgeving weten dat je deze lastige fase tegemoetkomt, kan je zeker rekenen op begrip.

 

Goede afspraken maken

Wanneer je het je werkgever hebt verteld, is het belangrijk om samen goede afspraken te maken. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je wat tijd nodig hebt om alles emotioneel weer op de rails te krijgen of dat je af en toe vrij moet nemen om praktische zaken te regelen. De nieuwe situatie kan er ook toe leiden dat je minder kan gaan werken, omdat de zorg voor de kinderen nu is verdeeld. Maak afspraken over wanneer je wel of niet aanwezig zult zijn. Heb je meer tijd nodig om alles weer te herordenen? Kom dan met een voorstel en probeer alles weer in goede balans te krijgen.

 

Efficiënter werken

Juist wanneer je privéleven voor je gevoel een grote puinhoop is, kan het juist fijn zijn als het op je werk goed gaat. Je kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je werkkamer overzichtelijk is, zodat er meer rust in je hoofd komt. Maak voor jezelf heldere afspraken voor deadlines en check hierbij of het ook helder is voor je collega’s. Daarnaast, hoe makkelijk het ook klinkt, plan realistisch. Het is frustrerend en stress verhogend als je telkens deadlines niet haalt. Houd met je planning rekening dat er tussendoor ook ongeplande zaken voorbij kunnen komen.

 

 

Daarnaast is het goed kunnen relativeren belangrijk. Je mag bijvoorbeeld echt wel wat vaker ‘nee’ zeggen zodat je wat meer controle hebt over je eigen agenda. Zeg er natuurlijk wel bij wanneer je wel tijd hebt. Het kan ook helpen om parttime aan het werk te gaan. In plaats van vijf dagen in de week te knallen, kan je misschien vier dagen oppikken. Op die manier heb je telkens één dag in de week om alles een beetje op een rijtje te zetten.

 

Werk en het gezin combineren

Wanneer je een gezin hebt, blijft het lastig om dit te combineren met je werk. Je kan dit goed managen door bijvoorbeeld een gezinsagenda in te zetten. Hier kan ieder lid van de familie zijn of haar afspraken in zetten.

Het is bij jongere kinderen belangrijk om een goede oppas of opvang te vinden. Je kan daarnaast de kinderen ook goed betrekken bij het huishouden. Maak afspraken met ze over welke klusjes ze wanneer doen. Er zal wat protest komen maar maak ze duidelijk dat jij niet de enige bent die alles in huis hoeft te doen. Accepteer wel dat niet iedereen dezelfde maatstaf voor ‘opgeruimd’ of ‘schoon’ heeft waardoor jij jouw perfectionisme wat meer mag laten varen.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 22 / Jan / 2020

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 22 / Jan / 2020

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 22 / Jan / 2020

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 22 / Jan / 2020

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 22 / Jan / 2020

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 22 / Jan / 2020

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 22 / Jan / 2020

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 22 / Jan / 2020

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 22 / Jan / 2020

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 22 / Jan / 2020

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »