Redactie - 05 / Mar / 2020

Omgaan met lastige bazen

Control freaks, onrealistische verwachtingen of slechte communicatie: het zijn allemaal manieren waarop jouw baas zich kan gedragen. Hoe ga je om met deze lastige bazen?

Omgaan met lastige bazen
#TipVanDeWeek

Het kan voorkomen dat jouw baas niet de makkelijkste is als het gaat om samenwerken. Control freaks, onrealistische verwachtingen of slechte communicatie: het zijn allemaal manieren waarop jouw baas zich kan gedragen. Hoe ga je om met deze lastige bazen?

Hoe extreem of absurd jouw baas-situatie ook is, het is helaas niet uniek. Goede managers en leidinggevenden zijn namelijk heel zeldzaam. Veel bazen kunnen vanuit heel redelijk, omslaan tot een soort ‘onredelijke peuter’. Maar dit is nog best te verklaren. Managers en leidinggevende staan vaak voor een enorme druk en kunnen dan al makkelijk getriggerd worden om dit gedrag te vertonen. Het is meestal stress en gebrek aan controle. Wanneer jouw baas of manager de controle over een situatie verliest, kunnen heel normaal ogende bazen zich plotseling ontzettend onverantwoord gaan gedragen. Ze zijn namelijk gewend, gezien hun positie, te krijgen wat ze willen. Wanneer het toch een keertje anders is, en er veel stress en druk mee gemoeid gaat, kan het allemaal al snel uit de hand lopen.

 

De oplossing

Je kan er natuurlijk voor kiezen om op en neer te blijven hoppen van baan naar baan, tot je wél een leidinggevende treft die geweldig is. Wat je ook kunt doen, is jouw strategische vaardigheden ontwikkelden zodat jij beter om kunt gaan met jouw baas.

 

De baas met onrealistische verwachtingen

Een baas kan ervoor zorgen dat je voor genoeg uitdagingen staat. Dat is goed, maar wanneer hij of zij onrealistische doelen opstelt, kan dat knapvervelend zijn. Het kan zelfs zorgen voor een te hoge werkdruk. Wanneer jouw leidinggevende dus onmogelijke doelen stelt, zeg dan niet meteen nee maar vertel wat jij precies nodig hebt daarvoor. Bespreek met jouw baas wat de mogelijkheden zijn om het wel haalbaar te maken, in plaats van dat je redenen opnoemt dat het onmogelijk is.

 

 • De baas met slechte communicatievaardigheden

Het kan voorkomen dat jouw baas voortdurend deadlines en prioriteiten verandert. Hoe moeilijk dit ook is, het maakt de zaak nog lastiger als hij of zij jou daar niet over communiceert. Je krijgt dan te maken met een geërgerde manager omdat je niet ‘aan zijn verwachtingen voldoet’. Het is dan belangrijk dat jij zelf het initiatief gaat nemen. Stel steeds de juiste vragen totdat je helder hebt wat er nou precies gaande is.

 

 • De baas die controle wilt over alles

Het kan nogal verstikkend overkomen als jouw baas zich overal mee wilt bemoeien. Zij vinden het namelijk moeilijk om controles los te laten en hebben dus weinig vertrouwen in hun medewerkers. Wat jij kunt doen, is alle informatie uitvoerig delen en je leidinggevende ermee betrekken. Stuur dagelijks updates waar je mee bezig bent, waardoor jouw leidinggevende steeds meer ziet dat je alles onder controle hebt.

 

 • De baas die arrogant is

Je hebt ze erbij zitten waarbij er nooit een klein bedankje van af zal komen. Ze uitten zelden tot nooit hun waardering voor jouw bijdrage en kunnen zelfs beledigend reageren als jij een afwijkende mening hebt. Het is dan belangrijk om te zoeken naar overeenkomsten tussen jou en je leidinggevende. Het is dan makkelijk werken als je dezelfde passies kunt delen. Maar wanneer je nog steeds geen erkenning krijgt voor jouw werk en er niks met jouw input wordt gedaan, is het misschien een idee om (hoe hard het ook klinkt) iets anders te gaan zoeken.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 05 / Mar / 2020

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 05 / Mar / 2020

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 05 / Mar / 2020

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 05 / Mar / 2020

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 05 / Mar / 2020

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 05 / Mar / 2020

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 05 / Mar / 2020

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 05 / Mar / 2020

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 05 / Mar / 2020

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 05 / Mar / 2020

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »