Redactie - 12 / Jun / 2019

Hoe ga je om met verschil in opvoeden na de scheiding?

Wanneer je gaat scheiden met kinderen, gaat iedere ouder uiteindelijk een eigen opvoedingsstijl aannemen. Je kunt nu niet meer elke keer bij elkaar gaan aankloppen hoe je het moet gaan aanpakken.

Hoe ga je om met verschil in opvoeden na de scheiding?
#TipVanDeWeek

Wanneer je gaat scheiden met kinderen, gaat iedere ouder uiteindelijk een eigen opvoedingsstijl aannemen. Je kunt nu niet meer elke keer bij elkaar aankloppen hoe je het moet gaan aanpakken. Jullie hebben allebei de beste bedoelingen om in onderling overleg je kind(eren) op te voeden. Maar ineens komt je kind met verhalen thuis waarvan jij denkt ‘hoe kan dit gebeuren?’.

Natuurlijk hebben je kinderen structuur en duidelijkheid nodig. Daarom is het bij scheiden met kinderen belangrijk dat er vaste regels en afspraken zijn, die bij beide ouders gelden. Kinderen voelen het al snel aan als beide ouders het niet eens zijn over bepaalde afspraken. Bij papa betekent ‘nee’ ook echt ‘nee’, maar bij mama kan er na lang zeuren toch nog een ‘ja’ los gepeuterd worden. Zij kunnen hier dan ook gretig gebruik van gaan maken. Er kunnen dan irritaties oplopen bij de ouders. ‘Van mama mag dit wel altijd’. In plaats van dit te checken bij de andere ouder en hier samen regels op elkaar af te stellen, ontstaan er al vaak irritaties. Door deze frustraties over de verschillende aanpak van de ouders, zorgt dat ervoor dat ze niet meer stilstaan bij de inhoud wat het beste voor het kind is. Er ontstaat bij het scheiden met kinderen echter een strijd over wie er bepaalt hoe het eigenlijk gaat.

 

 

Is het de moeite waard?


De meeste conflicten omtrent opvoedingsstijlen gaan vaak over relatief kleine zaken. Het is dan ook heel moeilijk om erover te praten met je ex-partner, omdat er een wantrouwen kan ontstaan. De andere ouder zal al snel denken ‘het vertrouwen is er niet omdat je mij niet met rust laat, je wilt nog steeds veel invloed uitoefenen’.

Wanneer je dus als ouder weet wat er bij de andere ouder gebeurt, en je bent het er niet mee eens, kun je daar beter pas aandacht aan besteden als je duidelijk merkt dat de kinderen last hebben van het verschil in opvoedingsstijlen. Soms is het ook wel eens dat je jezelf over iets opwindt. Spreek dit dan ook uit.

 

Hoe kom je toch samen op één lijn?


Wanneer je het bespreekbaar wilt maken, houd er dan rekening mee of het echt om een norm gaat of dat je een mening erover hebt. Is het eigenlijk slecht of vind ik het verkeerd?
De andere ouder heeft net zoals jij, het beste voor het kind. Het is bij scheiden met kinderen ook vooral geven en nemen van elkaar. Het is namelijk niet zo dat altijd één bepaalde aanpak goed is. Iedere aanpak heeft zo zijn voor- en nadelen. Wanneer het ook lukt (vanuit beide partijen) om hier open voor te staan, is het makkelijker om de aanpak van je partner een kans te geven. Anders hoeft niet meteen slecht te zijn.

Daarnaast is het belangrijk om niet meteen met verwijten te gaan gooien. Vraag in eerste instantie of het klopt dat het gaat zoals jij denkt. Vraag waarom hij of zij dit op die manier doet en sluit daarmee af met dat je het vervelend vindt. Kom met een eventuele oplossing en sta daarbij open voor de mening van de ander.

Iedere situatie is natuurlijk anders bij scheiden met kinderen. Wanneer je kind alleen eens in de veertien dagen een weekend naar de andere ouder gaat, zal het probleem veel minder groot zijn. Hebben jullie gekozen voor co-ouderschap. Ook kan het zo zijn dat je geen goede verstandshouding hebt met je ex. Bedenk dan goed of het wel echt de moeite waard is. Als jullie er dan nog steeds niet uitkomen, kan er altijd een mediator ingezet worden zodat jullie toch nog goede afspraken met elkaar kunnen maken.

 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 12 / Jun / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 12 / Jun / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 12 / Jun / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 12 / Jun / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 12 / Jun / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 12 / Jun / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 12 / Jun / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 12 / Jun / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 12 / Jun / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 12 / Jun / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »