Redactie - 04 / Oct / 2019

Hoe houd je het nou echt leuk in je relatie?

Het is volgens Gary Chapman belangrijk dat partners elkaars dezelfde taal van de liefde kennen. Het zorgt er dan voor dat jullie elkaar beter begrijpen.

Hoe houd je het nou echt leuk in je relatie?
#TipVanDeWeek

Stel, je loopt als typische Brabander over de markt in Friesland. Een marktkraamhouder spreekt je aan. Je stopt en doet je best om diegene te verstaan. Het is een sympathieke man en je merkt dat hij de beste bedoelingen heeft. Terwijl hij in het Fries gezellig door brabbelt, onderbreek je hem. Je krijgt het gewoon echt niet voor elkaar om hem te verstaan en vermeld dat je hier niet vandaan komt. Hij stopt abrupt en biedt zijn excuses aan. Zonder twijfelen begint hij zijn verhaal opnieuw, maar nu zonder zijn Friese taal. Ah, hij wil gewoon graag weten of je een kaas van zijn kraam wilt proberen.

 

De taal van de liefde

Bovenstaand voorbeeld laat zien dat het moeilijk is om elkaar te begrijpen als de ander een heel ander dialect spreekt. Je kan dan nog de beste bedoelingen hebben, communiceren gaat gewoon een stuk soepeler als je weet welke taal de ander spreekt. Zo werkt dat ook met de ‘taal van de liefde’. Ieder persoon uit op zijn of haar eigen manier de liefde naar de ander. Waar de één zijn of haar liefde uit met het geven van cadeautjes, doet de ander dat juist door te vertellen hoe speciaal diegene wel niet is.

 

Een liefdesrelatie is telkens een uitwisseling van verschillende liefdesstromen. Wanneer de zender op een andere frequentie zit dan de ontvanger, kunnen er blokkades ontstaan. Pas wanneer de zender zich uitdrukt op een manier die de ander ook verstaat, blijft de liefde heen en weer stromen. Amerikaanse relatietherapeut, Gary Chapman, heeft ontdekt dat de mens vijf verschillende liefdestalen spreekt. Deze liefdestalen zijn manieren om liefde naar de andere persoon te uiten.

 

Er zijn vijf verschillende liefdestalen:

 1. Positieve woorden: Je bloeit helemaal op als er een compliment of uiting van waardering wordt gegeven. Denk aan ‘ik hou van jou’ of ‘wat zie je er mooi uit’.
 2. Samen zijn: Je vindt het belangrijk om tijd met elkaar door te brengen. Dit kan zijn door samen een avondje uit te gaan of thuis lekker een goed fles wijn te openen.
 3. Cadeaus krijgen: Het gaat bij jou niet om de materiele waarde, maar je vindt het mooi dat je partner aan je gedacht heeft toen jij er even niet was.
 4. Dienstbaar: Even het vuil buiten zetten, de was doen, strijken of het huis stofzuigen. Door het verlichten van jouw lasten, toont jouw partner liefde. Luiheid kan je daarom echt niet waarderen.
 5. Lichamelijke aanrakingen: Het gaat jou echt niet alleen om de seks, maar knuffels of gewoon een liefdevol kneepje in je schouder doet jou al goed.

 

Ken elkaars taal voor de liefde

Het is volgens Gary Chapman daarom belangrijk dat partners elkaars liefdestaal kennen. Het zorgt er dan niet alleen voor dat je jouw liefde op een juiste manier aan de ander kunt tonen, maar je hebt daardoor ook sneller door als je partner iets duidelijk probeert te maken.

 

Wat helpt nog meer?

Als jullie elkaars taal voor de liefde goed begrijpen, kunnen de volgende tips ook helpen om jullie relatie nét wat leuker te maken.

 

 • Maak tijd voor elkaar

In de hectiek van deze tijd kan het zomaar zijn dat jullie geen tijd hebben om écht bij elkaar te zijn. Het is nu juist belangrijk om elkaar weer te vinden. Denk aan de periode dat jullie elkaar net hebben ontmoet. Je gaat samen op date om elkaar te leren kennen. Dit kan je ook doen door bijvoorbeeld minimaal één keer in de week een avondje vrij te maken voor jullie date. Dit kan door samen uit eten te gaan, een filmpje te pakken of een lange wandeling te maken. Wees bewust van elkaar en leg jullie telefoons eens even weg.

 

 • Gebruik de blok geeltjes

Pak er een blok geeltje bij en schrijf er iets liefs op. ‘Succes met je presentatie vandaag!’ of ‘ik hou veel van je’. Plak ze op de badkamer, de koelkast of leg hem in de tas van je partner. Het is een goed begin van de dag als je partner deze verassing ziet.

 

 • Stel échte vragen

Natuurlijk is het heel lief om te vragen hoe jouw partner zijn of haar dag was. Maar stel eens wat diepere vragen. ‘Wat ging vandaag heel goed of juist niet?’, ‘waar werd je vandaag blij van?’ of ‘wat was je grootste uitdaging vandaag?’. Op die manier weet je nog beter hoe het met je partner gaat.

 

 

Iedereen spreekt het: de taal van de liefde! Hoewel het heel mooi klinkt, kan het zomaar zijn dat jullie elkaars goede bedoelingen niet helemaal begrijpen. Jij kan jouw liefde wel uitspreken in jouw taal, maar misschien wordt dit wel helemaal niet als vanzelfsprekend ervaren bij de ander.

Bij MediationTV gaan we met Astrid Landman in gesprek, over hoe je het nou écht leuk houdt in jullie relatie. Bekijk hier de aflevering. 

 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 04 / Oct / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 04 / Oct / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 04 / Oct / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 04 / Oct / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 04 / Oct / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 04 / Oct / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 04 / Oct / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 04 / Oct / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 04 / Oct / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 04 / Oct / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »