Redactie - 06 / Dec / 2019

Hoe je hulp kunt bieden aan iemand die rouwt

Vaak schieten woorden tekort wanneer jouw vriend(in), familie lid of collega iemand verliest. Hoe bied je de juist hielp als iemand midden in zijn of haar rouw proces zit?

Hoe je hulp kunt bieden aan iemand die rouwt
#TipVanDeWeek

Vaak schieten woorden tekort wanneer jouw vriend(in), familie lid of collega iemand verliest. Je wilt ze natuurlijk het liefst weer vooruit helpen. Het is namelijk hartverscheurend om te zien hoe diegene lijdt onder het rouwproces. De uitspraken ‘gecondoleerd, maar het is goed zo’ of ‘tijd heelt alle wonden’ komen dan ook vaak voor. Je doet je best maar toch is het geven van een positieve draai aan iets verdrietigs niet altijd de beste aanpak.

 

Hoewel er helaas geen handboek bestaat hoe jij iemand in een rouwproces kunt steunen, zijn er toch de nodige handvatten waar jij als goede vriend(in) de juiste hulp kunt bieden.

 

Doe iets in plaats van het te vragen

Hoe goed je het ook bedoelt, het kan voor jouw vriend(in) overweldigend overkomen wanneer je tegen diegene zegt ‘laat me weten als ik iets voor je kan betekenen’. In deze moeilijke tijd zal het voor hem of haar een grote stap zijn om ook daadwerkelijk om die hulp te vragen. Daarnaast weten ze dan ook niet zo goed wat ze dan aan je zouden moeten vragen. Het is op zo’n moment belangrijk om concreet te zijn. Tijdens een rouwproces kan het voor iemand al heel veel betekenen als jij wat kleine dagelijkse, huishoudelijke taken op je neemt. ‘Ik kan vanavond wel wat avondeten langs komen brengen’ of ‘ik ga zometeen boodschappen doen, ik kan ook wel wat voor jou meenemen?’. Wees dus concreet in je aanbod voor hulp. Het zijn op dat moment de kleine dingen die het ‘m doen. 

 

Vraag niet hoe het met diegene gaat

Hoe gek het misschien ook klinkt, maar het stellen van de vraag ‘hoe gaat nu met je?’ zorgt er op zo’n moment voor dat hij of zij maar één antwoord kan geven. Je bedoelt het hartstikke goed maar jouw vriend(in) zal zich hierdoor niet verder gaan openstellen op de vraag. Het kan zo zijn dat ze het antwoord een beetje proberen af te wimpelen door te zeggen dat het wel gaat. Daarnaast sta jij heel dicht bij diegene die zich nu in het rouwproces verkeert en is het vragen naar de bekende weg. Je weet namelijk op zo’n moment vaak al hoe hij of zij zicht voelt.

Wat je wel kunt doen is het gesprek op een luchtige manier openen. ‘Ik dacht aan je waardoor ik een mooie bos bloemen voor je hebt meegenomen’. Op die manier voelt jouw vriend(in) zich gehoord en kan het ervoor zorgen dat diegene zichzelf wat beter kan en wil uitten.

 

Houd jouw advies even erbuiten

Natuurlijk wil jij het liefst de pijn bij jouw vriend(in) wegnemen. Helaas gaat dit niet. Er is geen makkelijke en handige manier om het verdriet onder controle te krijgen. Het kan niet worden opgelost of gerepareerd. Het gebeurt dan heel vaak dat mensen andermans verdriet naar zich toe trekken en ongevraagde adviezen geven aan de rouwende persoon. Let er wel op dat je op dat moment impliceert dat diegene iets verkeerd doet, of zich anders zou moeten voelen dan die zich nu voelt. Laat de pijn er op dat moment gewoon zijn en ga de confrontatie aan met het verdriet. Je hoeft niet altijd in te grijpen, maar er gewoon zijn voor diegene en vooral goed te luisteren, daar zal jouw vriend(in) je later onwijs dankbaar voor zijn.

 

Het belangrijkste van alles: wees er gewoon voor diegene

Ieder rouwend persoon bewandeld zijn of haar eigen pad waarbij herstellen tijd kost. Het allerbelangrijkste op dat moment is om er gewoon voor diegene te zijn en te spreken vanuit een goed hart. Wees geduldig tijdens het proces. Ga bij diegene langs, zeg iets of juist helemaal niets, de kleine dingen die tellen. Je zult op dat moment niet altijd de goede antwoorden weten, maar wees er gewoon. Onthoud altijd: niemand zal ooit over de dood van een geliefden komen maar leren slechts omgaan met hun afwezigheid.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 06 / Dec / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 06 / Dec / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 06 / Dec / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 06 / Dec / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 06 / Dec / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 06 / Dec / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 06 / Dec / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 06 / Dec / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 06 / Dec / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 06 / Dec / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »