Redactie - 21 / Jun / 2019

Hoe je verhuisstress kunt voorkomen

De verhuisdag is een dag van afscheid nemen en het maken van een nieuwe start. Het kan dan geen kwaad om alles even voor jezelf op een rijtje te zetten, om je die verhuisstress te besparen.

Hoe je verhuisstress kunt voorkomen
#TipVanDeWeek

Het verhuizen is vaak een emotionele en ingrijpende gebeurtenis. Je bent op weg naar een nieuwe plek waar je vanaf nul gaat beginnen. Je wilt er volledig je eigen plekje van maken maar het verhuizen zelf is een enorm regelwerk. Er moet van alles ingepakt worden die uiteindelijk ook weer allemaal naar plaats van bestemming moet worden gebracht. Daarnaast gaan de dagelijkse bezigheden zoals werk, school, sporten en het onderhouden van jouw sociale contacten, gewoon door. Dat kan nogal voor verhuisstress zorgen…

 

De verhuisdag is een dag van afscheid nemen en het maken van een nieuwe start. Het liefst neem je dan natuurlijk geen stress mee. Het kan dan ook geen kwaad om alles even voor jezelf op een rijtje te zetten, om je die verhuisstress te besparen.

 

Maak een planning

Omdat je gaat verhuizen, betekent dit niet dat jouw gewone leven even stop staat. Alles gaat gewoon door. Het is daarom belangrijk om een goede planning voor jezelf te maken, wanneer je wat ingepakt wilt hebben. Begin hier op tijd mee, zodat je op de echte verhuisdag er helemaal klaar voor bent.

 

Denk er bijvoorbeeld aan om een ‘verhuischecklist’ te maken. Je kan hier alles opschrijven wat er allemaal voor de verhuisdag geregeld moet worden. Denk aan de inkoop van geschikt verhuismateriaal, het bellen van vrienden en familie om jou te komen helpen en het overzetten van contracten en abonnementen. Hang deze lijst ergens op zodat je ‘m elke dag tegenkomt. Als je iets te binnen schiet wat nog geregeld moet worden, kan je dit er meteen bij schrijven.

 

Vraag je vrienden en familie om hulp

Of je het nou wilt accepteren of niet, in je eentje verhuizen is vrij lastig. Het is altijd nodig om hulptroepen hiervoor in te schakelen. Je kan ervoor kiezen om een verhuisbedrijf in te schakelen. Niet bij iedereen zal dit in het financiële plaatje passen, waardoor de hulp van vrienden en familie dan nodig is. Toch is het niet altijd makkelijk om hen om deze gunst te vragen. Zeker als je wat bescheidener bent en ze niet tot last wilt zijn. Laat ze daarom op tijd weten wanneer de verhuisdag is. Laat het een leuke dag worden en laat je helpers zich gewaardeerd voelen. Zorg voor een gezamenlijke lunch en als de dag er dan op zit, kan je ze bedanken met een goede pizza en wat drank. Op die manier sluiten jullie de dag goed af.

 

Het inpakken

Wanneer je voor jezelf een goede, en ruime planning hebt gemaakt, is het tijd om in te pakken. Dit is het meest tijdrovende gedeelte van de gehele verhuisklus. Begin dan ook een paar maanden van tevoren met het sorteren van je inboedel. Lang niet alles wat je hebt staan, hoef je namelijk mee te nemen. Het is dan een uitgelezen mogelijkheid om eens goed te bekijken welke spullen nou echt de moeite waard zijn om mee te nemen, en welke eigenlijk nog steeds in de doos zitten sinds de vorige verhuizing. Ga bij jezelf elke keer ten rade: heb ik dit het afgelopen jaar gebruikt, ja of nee? Het zou namelijk zonde zijn om je nieuwe en frisse woning, volledig vol te stoppen met oude spullen die je eigenlijk toch niet gebruikt.

 

Daarna kan je met een paar weken van tevoren beginnen met spullen in dozen te doen. Geef je dozen dan nummers, waarbij er kort beschreven wordt wat de inhoud van de doos is. Op die manier weet je snel, waar de doos in het nieuwe huis komt te staan. Zorg er ook voor dat de dozen het gewicht kunnen dragen. De vuistregel is: hoe zwaarder de voorwerpen, hoe kleiner de doos moet zijn.

Neem er in ieder geval de tijd voor! Wanneer je het met aandacht en beleid doet, kan dat heel wat kosten en verhuisstress besparen.

 

De verhuisdag

Wanneer al die handen van jouw familie en vrienden het werk komen verlichten, is het belangrijk dat ze elkaar niet in de weg gaan lopen. Durf daarom mensen aan te sturen. Jij weet tenminste wat er moet gebeuren en hoe je het wilt hebben. Communicatie is die dag key.

 

Denk in oplossingen

Daarnaast is het belangrijk om tijdens de verhuizing in oplossingen te denken! Je zult echt wel dingen gaan tegen komen die de verhuizing gaan tegen werken. Je kan je er dan wel druk om blijven maken, aan irriteren of boos over maken, maar dat kost je alleen maar negatieve energie. Het lost niks op voor de verhuisstress. Probeer daarom bij alles wat tegen zit, te denken in oplossingen. Als je die oplossing niet zo snel hebt, is er altijd nog het internet en de helpers die je die dag hebt. Pak het meteen aan, zodat je er niet nog telkens drie keer tegen aan loopt.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 21 / Jun / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 21 / Jun / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 21 / Jun / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 21 / Jun / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 21 / Jun / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 21 / Jun / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 21 / Jun / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 21 / Jun / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 21 / Jun / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 21 / Jun / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »