Redactie - 11 / Jul / 2019

Hoe kan ik de band met mijn kind versterken na de scheiding?

De scheiding kan ervoor zorgen dat de bestaande band met je kind beschadigd raakt. Het is namelijk een kwetsbare fase waarbij het wereldbeeld van je kind verandert.

Hoe kan ik de band met mijn kind versterken na de scheiding?
#TipVanDeWeek

Een scheiding heeft een grote impact op het leven van je kinderen. Eén ouder verlaat het ouderlijke huis en gaat ergens anders wonen of het kind gaat samen met zijn broertjes en zusjes naar twee volledig nieuwe woonplekken. Het zorgt er voor dat het uitgavepatroon van de ouders verandert omdat er voor beiden een woonplek bekostigd moet worden. Daarnaast krijgen ouders vaak na een tijdje weer een nieuwe partner. Wanneer deze ook kinderen heeft, zijn er ineens stiefbroers- en zussen. Hoewel een scheiding het einde kan betekenen van de vele conflicten tussen jou en je ex-partner, brengt het ook een zekere onrust mee voor je opgroeiende kinderen.

 

De scheiding kan ervoor zorgen dat de bestaande band met je kind beschadigd raakt. Het is namelijk een kwetsbare fase waarbij het wereldbeeld van je kind verandert. Als ouder kan het dan moeilijk zijn om te weten wat je kind op dat moment daadwerkelijk nodig heeft. Het kan leiden tot frustraties. Op die manier kan het kind het vertrouwen in jou als ouder kwijt raken.  

 

Het opnieuw versterken van de relatie

Elk kind en elke ouder is uniek waardoor elke ouder-kind band ook weer heel uniek is. Er zijn dan ook geen vaste regels voor ouders over hoe zij hun band met hun kinderen weer kunnen versterken. Toch kunnen bepaalde richtlijnen helpen om jou als ouder te helpen bij het (opnieuw) opbouwen van een relatie met je kind.

 

Breng tijd met je kind door

In alle drukte kan het heel moeilijk zijn om quality- time met je kind te hebben. Echter kan het heel makkelijk zijn om die quality-time in je dagelijks leven toe te passen.

 

Het kan het heel goed helpen om een kwartiertje per week iets met je kind te doen wat hij of zij leuk vindt. Spelen zorgt er voor dat je in contact komt met je kinderen, zonder dat het onnatuurlijk aanvoelt. Als je in de fantasie van je kind wordt toegelaten, creëer je mogelijkheden met positieve resultaten. Wanneer je kind bijvoorbeeld zes jaar oud is, volg dan hun spel. Ook al worden de spelregels opeens anders. Je gaat lekker mee in het spel zonder je kinderen te sturen of iets te leren.

 

Bij een wat ouder kind kan je bijvoorbeeld denken aan een kwartiertje gamen. Laat je kind maar lekker ratelen over wat er nou zo leuk is aan het computerspel of een ander spel waar je normaal geen interesse in hebt. Stel vooral vragen. Laat aan je kind merken dat je oprecht geïnteresseerd bent. Die interesse kan ervoor zorgen dat je je kind wat beter leert begrijpen. Je snapt nu bijvoorbeeld waarom het zo onwijs belangrijk is dat een level afgespeeld moet worden. Je weet daarom wat beter op welke manier je de aandacht wel kunt vragen of anders kunt aankondigen dat het eten klaar is.

 

Luisteren

Connectie begint vaak met luisteren. We luisteren vaak om weer te reageren waarbij de dagelijkse stroom van werk en verantwoordelijkheid in de weg kan zitten. Probeer je eens af te sluiten van mogelijke afleidingen (zoals je telefoon) en oprechte belangstelling te tonen. Het zorgt er voor dat je redenen van je kind zijn of haar gedrag kan zien, waar je normaal stapelgek van zou worden. Op die manier kun je ook je eigen gevoelens beter in bedwang houden zodat je kind niet als ‘de vijand’ voelt.

 

Zorg voor fysieke aanrakingen

Er is bewezen dat mensen bepaalde emoties (zoals liefde, dankbaarheid en medeleven) identificeren door aanraking. Geef je kind ’s ochtends als ze opstaan een knuffel en de laatste als ze ’s avonds slapen gaan. Denk ook aan een aai over de bol, een knijp in hun schouders, maak oogcontact en glimlach.

 

Wanneer je kind niet zo zit te wachten op jouw knuffels, kan je zo ook als ze thuiskomen een thee voor ze klaar hebben staan om even tijd te hebben om te kletsen. Het zijn de kleine dingen waar jouw kind de aandacht even kan krijgen.

 

Blijf betrokken in het leven van je kind

Zorg er voor dat je zo vaak mogelijk aanwezig bent bij trainingen of wedstrijden van je kind, als ze aan sport doen. Ook al is het echt je week niet. Stuur je kind een berichtje als je weet dat je kind bijvoorbeeld een belangrijke toets of presentatie heeft staan. Zorg dat je zichtbaar bent in de week of dagen dat je kinderen niet bij je zijn. Vraag de andere ouder dit ook te doen. Op die manier blijven jullie samen ouder en voelen je kinderen ook aan dat jullie samen ouder zijn.

 

Het gaat dus vooral om tijd doorbrengen, oprechte aandacht geven, geen oordeel vellen en tijd maken voor één kind tegelijkertijd. Het verstevigd op die manier de band met je kind.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 11 / Jul / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 11 / Jul / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 11 / Jul / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 11 / Jul / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 11 / Jul / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 11 / Jul / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 11 / Jul / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 11 / Jul / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 11 / Jul / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 11 / Jul / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »