Redactie - 02 / Mar / 2020

Hoe kan je beter omgaan met uitstelgedrag?

Het is erg verleidelijk om de boel voor je uit te schuiven en eerst wat anders te gaan doen. Hoe kan je beter omgaan met uitstelgedrag?

Hoe kan je beter omgaan met uitstelgedrag?
#TipVanDeWeek

Je laptop slinger je aan en het is tijd om te beginnen met jouw takenlijst. Maar eerst even een kop koffie halen bij de automaat. Ah, daar kom je jouw collega tegen waar je nog even gezellig over het afgelopen weekend kletst. Teruglopend naar jouw bureau, wil je toch nog even snel door jouw Facebook scrollen. Dat kan geen kwaad, toch? Na een halfuur heb je het toch wel gezien en pak je jouw takenlijst er weer bij. Wacht, even nog een appje sturen naar je partner over het avondeten van vanavond. Tegelijkertijd zie je dat je moeder je weer heeft uitgedaagd voor Wordfeud. Oké, die nog even snel afmaken en dan ga je echt beginnen aan die takenlijst.

 

Geloof het of niet maar we besteden gemiddeld twee uur op een werkdag aan andere zaken dan de daadwerkelijke taken op het werk. Het is erg verleidelijk om de boel voor je uit te schuiven en eerst wat anders te gaan doen. Dat is wel enorm balen: hoe meer je voor je uitschuift, hoe meer er in je achterhoofd blijft hangen en houdt het een deel van jouw werkgeheugen in gijzeling. Dit kan ervoor zorgen dat je fouten gaat maken of deadlines mist, omdat je urgent en belangrijk niet meer van elkaar kunt scheiden.

 

Daarom zijn er een paar snelle en eenvoudige technieken om er toch voor te zorgen dat jij korte mette maakt met jouw uitstelgedrag.

 

Bedenk een extreem excuus

Je bedenkt toch al de nodige excuses om die stapel met papieren op jouw bureau niet te hoeven verwerken? Ja, het is moeilijk om een moment te pakken waarbij alle seinen op groen staan waardoor je juist wel aan die stapel zal beginnen. Je kan het ook op een andere manier aanpakken. Bedenk een extreme smoes, waarbij je aangeeft dat je dan niet aan die ene taak hoeft te beginnen. Het kan van alles zijn: ‘pas als er binnen op het kantoor brand uitbreekt, hoef ik het niet te doen’. Je kan het zo extreem mogelijk bedenken, zolang het maar zelden voorkomt en het niet afhankelijk is van jouw gemoedstoestand. Op die manier hoef je nooit meer de plussen en minder tegenover elkaar te zetten maar ga je, met die ene extreme smoes, aan de gang.

 

Pak de wilskracht om de vervelendste taak als eerste te doen

Wanneer je meerder taken op een dag hebt, kan het altijd voorkomen dat er eentje tussen zit waar jij absoluut geen zin in hebt. Hierdoor blijf je het voor je uitschuiven. Wat je kunt doen is te beginnen met deze taak. Als je met deze taak begint, zal je merken dat je de dag veel lekkerder doorkomt omdat je door alle andere taken heen racet.

 

Je kan beginnen aan deze taak door met jezelf af te spreken dat je er minimaal vijf minuten aan hoeft te zitten. Dit haalt de drempel voor jezelf weg omdat je maar een paar minuten van jezelf hoeft te werken. Vaak kom je er al snel achter dat je na die vijf minuten lekker in de flow zit en je er uiteindelijk tien minuten van maakt om het vervolgens na een uur af te hebben.

 

Maak je taken zo klein mogelijk

‘De deadline aankomende vrijdag inleveren’ of ‘mijn mailbox goed afronden’. Dit zijn geen taken maar hele projecten dat je moet opleveren. Het kan ervoor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet en niet weet waar je precies moet beginnen. Het is een veel te overweldigende taak. Door kleine, concrete doelen voor jezelf op te stellen, weet je waar je aan toe bent en zal het veel meer motivatie opleveren om er daadwerkelijk aan te beginnen.

 

Geef jezelf beloningen en stel deze ook uit

Het kan wel eens voorkomen dat, wanneer je eindelijk lekker bezig bent, een stemmetje in jouw hoofd zegt ‘kom, laten we even koffie halen’. Zet dit even opzij en spreek met jezelf af ‘dit mag ik pas doen als ik deze taak heb voltooid’. Tegelijkertijd beloon jij jezelf dus positief als je voor jezelf iets hebt bereikt waar je trots op kunt zijn. Het kan ook in de vorm van tijd: je gaat drie kwartier aan je stapels papier werken, waarna je dan pas koffie voor jezelf mag halen.

 

Door die kleine beloning in te zetten, ben je veel meer gefocust op het werk. Je weet dat, als je deze taak afrondt, je straks even op je telefoon mag zitten of je benen mag strekken. Je bouwt het steeds meer voor jezelf op en je merkt dat je het steeds meer zelf in de hand krijgt.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 02 / Mar / 2020

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 02 / Mar / 2020

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 02 / Mar / 2020

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 02 / Mar / 2020

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 02 / Mar / 2020

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 02 / Mar / 2020

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 02 / Mar / 2020

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 02 / Mar / 2020

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 02 / Mar / 2020

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 02 / Mar / 2020

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »