Redactie - 27 / Jan / 2020

Hoe kan je een succesvolle salarisonderhandeling neerzetten?

De reden waarom we een salarisonderhandeling vaak niet aangaan, is omdat we eigenlijk ook niet weten wat we zoal kunnen en mogen verdienen voor die ene functie. Hoe kan je het toch succesvol inzetten?

Hoe kan je een succesvolle salarisonderhandeling neerzetten?
#TipVanDeWeek

Weet jij een nieuwe baan binnen te slepen? Verwacht je deze periode een salarisverhoging te ontvangen of vind je juist dat wel wat meer mag verdienen? Medewerkers zijn vaak wat terughoudender als het aankomt op onderhandelen van hun salaris. Ze zijn bang dat ze wat opdringerig zijn en vaak wordt het gezien als een taboe om over het salaris te hebben. Waarom eigenlijk? Je werkt hard, presteert goed en bent aan het groeien. Daar mag je best wel iets van terugzien op jouw loonstrook.

 

Het taboe doorbreken

De reden waarom we een salarisonderhandeling vaak niet aangaan, is omdat we eigenlijk ook niet weten wat we zoal kunnen en mogen verdienen voor die ene functie. We praten niet over ons loon omdat binnen organisaties er niet transparant over gesproken wordt. Je hebt het er niet over wat jij of jouw collega precies verdient. We zijn bang dat er discussie ontstaat en misschien wel leidt tot ruzie. Op die manier weten we vaak eigenlijk niet wat je zou moeten verdienen voor de functie die jij vervult. Jouw baas zal echt niet gaan vertellen dat jij best wel een paar honderden euro’s per maand meer zou kunnen vragen. Je hebt verder geen referentiekader en dus alleen jouw eigen salaris als houvast.

 

Het zou daarom een stuk makkelijker zijn als we juist wél op de hoogte zouden zijn van elkaars salaris. Pas wanneer jij weet dat je een vergelijking kunt trekken met collega’s, kan jij concreet beargumenteren waarom je vindt dat je meer zou moeten verdienen.

 

Heb duidelijk waar je over wilt onderhandelen

Het is allereerst goed om voorbereid naar het gesprek te komen. Op die manier houdt het de onderhandeling overzichtelijk en prettig, voor zowel jezelf als je werkgever. Daarom is het belangrijk om te weten wat je wil verdienen én wat je zou kunnen verdienen. Laat dit niet afhangen van een wilde gok maar wees helder en concreet.

 

Het hangt dan ook af op wat jouw collega’s binnen het bedrijf verdienen. Je kan het hen direct vragen waarbij je het taboe weet te doorbreken. Je kan beginnen met de vraag ‘Ik ga over mijn salaris onderhandelen waarbij ik een referentiekader nog hebt. 'Ik verdien op het moment x euro bruto, en jij?’. Je bereikt de openheid van anderen, door zelf ook open te zijn. Daarnaast is het goed te weten wat er in jouw cao staat.

 

Bepaal op die manier jouw bedrag maar ook waar jouw ondergrens ligt. Je kan naast het salaris ook in zetten op bijvoorbeeld een opleidingsbudget, lease-auto, thuiswerken of bonussen. Alles wat een bepaalde waarde heeft, kan meespelen bij jouw onderhandelingen. Maak jouw wensen zo concreet mogelijk zodat jij dit ook helder kunt communiceren.

 

Neem zelf het initiatief

Je kan natuurlijk wachten tot het volgende functioneringsgesprek of dat jouw werkgever erover begint als jij net bent aangenomen, maar je kan ook zelf het initiatief nemen. Leg de nadruk van het gesprek op je functioneren. ‘Ik wil het graag hebben over mijn functioneren’. Dit klinkt namelijk minder streng dan dat je het wilt hebben over jouw salaris.

 

En dan komt het gesprek…

Wanneer het gesprek dan begint, bespreek jij jouw functioneren kort. Benadruk hier de positieve feedback van jouw werkgever en collega’s. Maak dan het bruggetje naar de wens om een salarisonderhandeling. Laat jouw voorstel horen met de daarbij horende onderbouwing. Je kan laten zien waar jouw voorstel vandaan komt. Houdt dit voorstel ook zo specifiek mogelijk door een concreet nummer te noemen. ‘Mijn voorstel is 2875 euro, het exact gemiddelde van mijn functieprofiel’.

 

Er zullen weinig werkgevers zijn die je meteen een definitief bod doen. Let daarom op dat je niet meteen ja zegt op het eerste aanbod. Naast dat je er vaak meer uit kunt halen, zegt een direct akkoord iets over hoe strijdlustig je bent. Die strijdlustigheid kan misschien wel in een later stadium van je werk in je voordeel werken. Daarnaast moet je ook niet meteen nee zeggen tegen een aanbod. Je wilt namelijk niet een onprettige situatie creëren. Het is van belang om elkaar ergens in het midden te vinden.

 

Als je merkt dat de onderhandeling op zijn einde loopt, en je merkt dat je niet echt uitkomt met waar je op gehoopt had, kan je natuurlijk alle alternatieven erbij pakken zoals die ene opleiding of het pensioenvoordeel.

 

Op die manier sta je sterk in je salarisonderhandeling zonder agressief over te komen. Het gaat dan om helder onderhandelen. Je weet namelijk waar je het over hebt, wat er allemaal kan en wat je allemaal wilt.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 27 / Jan / 2020

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 27 / Jan / 2020

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 27 / Jan / 2020

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 27 / Jan / 2020

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 27 / Jan / 2020

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 27 / Jan / 2020

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 27 / Jan / 2020

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 27 / Jan / 2020

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 27 / Jan / 2020

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 27 / Jan / 2020

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »