Redactie - 21 / Nov / 2019

Hoe mantra’s helpen om je ex te weerstaan

Als je als ziet dat bij je (ex-)partner storm op zijn gezicht staat, kan je mantra's in je hoofd houden: zinnen in je hoofd repeteren die je rustig houdt.

Hoe mantra’s helpen om je ex te weerstaan
#TipVanDeWeek

Zondagavond zet je ex-partner op de afgesproken tijd de kinderen bij je af. Je doet de voordeur open, je kinderen geven je een knuffel en sprinten naar boven. De drukte begint weer maar dat vind je niet erg. Je hebt ze stiekem wel gemist dat hele weekend. Je ex-partner komt nog even in de deuropening bij je staan en jullie praten wat over koetjes en kalfjes. ‘Hoe is het weekend gegaan’. ‘Ja, wel goed hoor. We zijn naar de dierentuin geweest. Vonden ze fantastisch’. Je praat nog wat door tot je dochter beneden komt. ‘Mam, waar zijn mijn zwemspullen voor morgen?’.

 

Je kijkt terug naar je ex-partner. Je wist het! De zovéélste keer. Elk weekend weer hetzelfde liedje. De ene keer is het wel weer de tandenborstel, dan weer het judo pak van je zoon en nu de zwemkleding van je dochter. Voor het weekend heb je hem nog persoonlijk aangesproken. ‘Vergeet je Claire haar zwemspullen niet in te pakken? Ze gaat maandag met school zwemmen’. Je hebt hem zelfs nog een berichtje gestuurd ter herinnering. Maar nee, meneer moest het toch weer zo zeer vergeten. Dit, elke zondagavond weer opnieuw.

 

Ruzie tussen de ouders

Er komt nog net geen rook uit je oren en je ziet je ex-partner zijn houding al veranderen. Je ziet hem denken ‘oké kom maar op, gooi het maar over me heen. Begin maar met schreeuwen zoals je altijd doet’. Je kind staat naast je en kijkt je vragend aan. Je kan nu twee dingen doen: je ex van alles en nog wat toewensen. Hem verwijten dat het al de zoveelste keer is dat hij spullen vergeet in te pakken. Hij begint terug te schreeuwen en je weet nu al dat je jouw kind moet gaan troosten. Dat het niet aan haar ligt, maar dat papa en mama soms gewoon wat onenigheid hebben.

 

Houd het conflict buiten de kinderen

Maar je vermant je. Je hebt daar toch eigenlijk ook helemaal geen zin in. ‘Adem in, adem uit en blijf rustig. Adem in, Adem uit en blijft rustig’. Het zinnetje herhaal je zo’n zes keer in je hoofd. Je merkt dat je wat afstand kunt nemen van de situatie. Je richt je tot je dochter. ‘Schat, de zwemkleding wordt geregeld. Ga maar verder met je spullen uitpakken’. Dan richt je je tot je ex-partner die nog steeds in de verdedigende houding staat. Op een rustige toon reageer je: ‘Ik vind het heel vervelend dat dit weer is gebeurd maar ik bel je hier morgen wel even over. Dan lossen we het dan wel even op’. Hij kijkt je wat beduusd aan en knikt.

 

Het inzetten van een mantra

Mantra’s kunnen overal toegepast worden. Op het werk, bij collega’s, familie of je ex. Het is namelijk jammer om in je volle emotie te reageren op de ander. Je zegt dan vaak dingen die je helemaal niet zo bedoelde. Als je merkt bij jezelf dat het storm begint te lopen, kan je een mantra in je hoofd houden: een zin die je in je hoofd repeteert. ‘Ik kies er voor om mijn kind te beschermen’, of ‘blijf rustig’. Door het een aantal keer te herhalen kan je afstand nemen van het conflict. Je moet namelijk niet meegezogen worden in de negativiteit van de ander.

 

Je kan het conflict natuurlijk niet altijd voorkomen, maar het helpt wel om het conflict te de-escaleren. Je hebt namelijk de keuze hoe je gaat reageren. Bij de eerste keer van het toepassen van een mantra, zal bijvoorbeeld je ex-partner niet meteen reageren met ‘Natuurlijk, dat begrijp ik’. Je zal wel kracht bij jezelf moeten vinden.

 

Wil je nog meer weten over hoe mantra's werken? Bij MediationTV gaan we daarover in gesprek met Jessica de Ridder. Bekijk hier de aflevering. 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 21 / Nov / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 21 / Nov / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 21 / Nov / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 21 / Nov / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 21 / Nov / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 21 / Nov / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 21 / Nov / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 21 / Nov / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 21 / Nov / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 21 / Nov / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »