Redactie - 31 / May / 2019

Is mediation de juiste keuze voor mij?

Conflicten kunnen zich op vele vlakken afspelen waarbij mediation jou kan helpen om met die conflictstress om te gaan. Wanneer weet je dan of een mediator de juiste keuze is voor jou?

Is mediation de juiste keuze voor mij?
#TipVanDeWeek

Conflicten kunnen zich op vele vlakken afspelen. Of het nou gaat over klachten op de werkvloer, de communicatie niet soepel verloopt met je ex, er ruzie is in de familie of dat je de onenigheid met je buren nu wel beu bent: mediation kan jou helpen om met die conflictstress om te gaan. Wanneer weet je dan of een mediator de juiste keuze is voor jou?

 

Als zich een conflict of geschil voordoet, kan je dat op verschillende manieren oplossen. Je kunt met elkaar in gesprek gaan of je kan er voor kiezen dat een buitenstaander (een rechter) uitspraak doet. De rechter kan vaak heel zinvol zijn. Hij bepaalt namelijk, gebaseerd op feiten van het verleden en heden, welke oplossing het beste voor beide partijen is. Er wordt gekeken naar wie er op dat moment het meeste gelijk heeft.

Bij rechtspraak wordt er echter geen rekening gehouden naar wat de toekomst jullie kan brengen. Er wordt geen aandacht besteed aan de onderliggende emoties of belangen van beide partijen. Je bepaalt niet in samenspraak met de tweede partij, welke oplossing het beste bij jullie past. Je hebt op dat moment geen invloed op de beslissing en geeft daarmee het conflict uit handen. De relatie tussen jou en de tegenpartij, is dan vaak voor altijd verstoord.  

 

Zoals de rijdende rechter het dan zegt: ‘daar moet u het dan mee doen’.  

 

Mediation

Met mediation los je samen met de andere partij het conflict op met ondersteuning van een onafhankelijke mediator. Het grote verschil met een rechter of advocaat is dat de mediator geen mening heeft, geen oplossingen bedenkt en geen beslissingen neemt. Jullie doen dat allemaal zelf waarbij de mediator alleen begeleiding biedt.

 

Er wordt dan ook aandacht besteedt aan de emotionele verwerking van het conflict. Vaak is de communicatie verstoord door onbegrip, emoties en wantrouwen. Door middel van een mediator, worden deze emoties behandeld. Je hebt daarna meer respect voor elkaars belangen en wil samen naar een oplossing zoeken. Door die eigen inspanning, houd je je veel beter aan de afspraken. Dit zorgt ervoor dat de oplossing vaak veel duurzamer is dan de opgelegde oplossing van de rechter.  

 

Belangrijkste uitgangspunten bij mediation

Wanneer je er over aan het nadenken bent om mediation in te zetten, is het belangrijkste uitgangspunt dat jullie allebei open staan voor het traject. Jullie moeten allebei actief op zoek willen naar een oplossing en jullie zakelijke of persoonlijke relatie willen verbeteren of behouden.

Je kan daarom nooit gedwongen worden om aan mediation deel te nemen. Zelfs als de andere partij (bijvoorbeeld een werkgever of een doorverwijzing van de rechter) mediation voorstelt. Op die manier is mediation gedoemd te mislukken omdat er van beide kanten inspanning verwacht wordt. Je zult namelijk actief mee moeten werken om het goed te laten verlopen.

 

Is mediation dan iets voor jou?

Mediation kan voor allerlei geschillen ingezet worden. Denk aan arbeidsconflicten, burenruzies, familiezaken, consumentenzaken maar ook als er een verschil van mening is met de gemeente of de overheid. Daarnaast kan je ook scheiden met een mediator. Het wordt vaak ingezet als er snel een oplossing moet komen. Hoe eerder het conflict de wereld uit is, hoe beter.

 

Of mediation geschikt is voor jouw conflict, hangt vooral af hoe jij en de andere partij tegen de kwestie aankijken. Jullie moeten namelijk allebei bereid zijn om tot een goede oplossing te komen.

Het is belangrijk dat je de kwestie echt wilt oplossen, ondanks de problemen of moeizame communicatie tussen jou en de andere partij.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 31 / May / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 31 / May / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 31 / May / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 31 / May / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 31 / May / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 31 / May / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 31 / May / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 31 / May / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 31 / May / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 31 / May / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »