Redactie - 16 / Mar / 2020

Is uit je comfortzone stappen écht nodig?

Uit je comfortzone stappen wordt overal aangeprezen als het pad naar een boeiend leven. Maar wat nou als je lekker zit in jouw comfortzone? Werkt het uit je comfortzone stappen dan voor jou?

Is uit je comfortzone stappen écht nodig?
#TipVanDeWeek

‘Stap eens uit je comfortzone’. De welbekende uitspraak waarvan wordt gezegd dat je op die manier pas écht dingen in het leven meemaakt. Dat je dan pas echt leert. Maar werkt het zo? Wat als je nou gewoon in die zogenoemde ‘comfortzone’ blijft zitten? Komen we er dan ook?

 

Uit je comfortzone stappen wordt overal aangeprezen als het pad naar een boeiend leven. Maar wat nou als je lekker zit in jouw comfortzone? Dan kan je er toch net zo goed in blijven zitten? Pas wanneer jouw eigen comfortzone in de weg zit, kan je er inderdaad eens kritisch over na gaan denken of dit is wat je wilt.

 

De comfortzone

De comfortzone wordt omschreven als iets wat voor jou veilig en vertrouwd aanvoelt. Het bestaat uit dingen in je leven waaraan je gewend bent geraakt. Dit kunnen ook dingen zijn die voor jou misschien helemaal niet fijn zijn. Maar de comfortzone heeft gewoon een logische functie, namelijk routine. Die routine geeft ons zekerheid. Het helpt ons om stress en spanning te vermijden. Het komt dan vaak voor dat we toch blijven hangen in die ene saaie baan of een relatie waar we al jaren over klagen. Het kan dan heel eng zijn om uit die comfortzone te stappen.

 

Stappen uit je comfortzone: waarom?

Hoewel het heel lastig is om het onbekende op te zoeken, is het soms goed om de zogenoemde ‘schop onder je kont te krijgen’. Steeds blijven hangen in datgene wat je al kent, kan er soms voor zorgen dat je niet verder komt. Je creativiteit en intelligentie stagneert. Als je blijft doen wat je altijd al gedaan hebt, zal je altijd dezelfde resultaten krijgen. Door je intelligentie letterlijk te blijven trainen, door bijvoorbeeld je routine te doorbreken, word je steeds beter om nieuwe dingen te leren. Je leert om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en te ontdekken dat je veel meer kan dan je zelf misschien dacht.

 

Uit je comfortzone stappen is dus een manier om jezelf intellectueel en persoonlijk te laten groeien. Het zorgt er ook voor dat je kritisch naar jezelf kijkt. Het is een controle op of je je leven nog leidt hoe je wilt. Het is moeilijk om dat te peilen, als je nooit afwijkt van je gewoontes.

 

Ga eerst je gevoel na!

Maar om iets nieuws te leren, daar hoef je niet altijd voor uit je comfortzone te stappen. Het kan zo zijn dat de oplossing voor het probleem totaal buiten jouw comfortzone ligt. Dan moet je bij jezelf nagaan ‘past die oplossing wel bij mij?’. Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen ‘wat we moeten doen’ en ‘wat we graag willen doen’. Op papier kan het helemaal kloppen. Je wilt bijvoorbeeld die ene reis in je eentje maken. Het zorgt voor jouw persoonlijke ontwikkeling, je bent onafhankelijk en het is een grote boost voor jouw zelfvertrouwen. Klinkt goed toch? Maar gevoelsmatig merk je dat het niet echt je ding is. Als je ‘vindt’ dat je iets moet doen, praat je verstand. Als je iets ‘wil’ doen, praat je gevoel. Dit komt vaak uit jezelf. Het is daarom belangrijk om je gevoel en je verstand te laten samenwerken.

 

 

Hoe je uit je comfortzone kan komen

Als jezelf de vraag gesteld hebt ‘past dit bij mij?’ en het antwoord ‘ja’ is, ga er dan voor. De volgende stappen kunnen jou dan helpen om uit je comfortzone te stappen.

 • Stel geregeld eigen levensdoelen: Denk na over wat je zoal over vijf of tien jaar wilt doen of bereiken. Lukt dat dan als je op deze manier blijf werken? Ga bij jezelf na waarin je meer zou kunnen groeien, zodat je dichter bij je doel komt. Kijk vooral wat je daarvoor nodig hebt.
 • Zet kleine stappen: Het lijkt misschien heel stoer naar de buitenwereld. Je hebt lef en knalt gewoon uit je comfortzone. Maar de kans dat het dan mislukt, is een stuk groter. Neem kleine stappen. Dit kan je doen door een lijst samen te stellen van zaken die mogelijk buiten je comfortzone vallen. Wanneer je het bijvoorbeeld eng vindt om een presentatie te geven aan een grote groep mensen, doe dit dan eerst voor een kleinere groep.
 • Durf fouten te maken: Wees vooral niet bang om fouten te maken. Fouten maken, maakt jou alleen maar sterker. Het zorgt ervoor dat je kan groeien. Je krijgt op die manier meer ervaring en zal het leiden tot meer goede beslissingen.

 

Het belangrijkste is in ieder geval om eerst te kijken naar of je dit zelf écht wilt. Wees eerlijk naar jezelf.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 16 / Mar / 2020

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 16 / Mar / 2020

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 16 / Mar / 2020

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 16 / Mar / 2020

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 16 / Mar / 2020

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 16 / Mar / 2020

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 16 / Mar / 2020

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 16 / Mar / 2020

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 16 / Mar / 2020

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 16 / Mar / 2020

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »