Redactie - 17 / Oct / 2018

Je collega's aanspreken

Op de werkvloer word je op een bepaalde manier aangesproken die je eigenlijk niet zint. Of voel je aan dat er over je gesproken wordt als je even koffie gaat halen. Dan wil je het liefst iemand aanspreken op zijn of haar gedrag, maar dat is tegelijkertijd ook weer lastig. Hoe kun je het beste je collega's aanspreken op de werkvloer? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Je collega's aanspreken
#TipVanDeWeek

Een goede voorbereiding is het halve werk

Samen werken is niet heel anders dan als kind rondlopen op het schoolplein. Weet je nog hoe het er daaraan toeging? Samen spelen – natuurlijk - maar ook buitengesloten worden, machtsstrijd, roddelen, pesten of gepest worden. Kinderen botsen voortdurend met elkaar. Gelukkig uiten ze hun ongenoegen vaak heel direct en daardoor zijn de meeste conflicten snel weer bijgelegd. Voor volwassenen op de werkvloer ligt dat een stuk ingewikkelder.

Je wilt er iets van zeggen, van dat storende gedrag van je collega. Maar de angst voor een vernietigend weerwoord of ruzie weerhoudt je, of je vreest de consequenties voor je aanstelling of je kans op promotie. Door ongelijke machtsverhoudingen en afhankelijkheid kun je niet al te direct zijn. Hoe zorg je nu dat je boodschap overkomt zonder schade aan te richten? Hieronder geef ik een enkele instrumenten om zo’n situatie op een constructieve manier aan te pakken. Wellicht zit er iets bij waarmee je je voordeel kunt doen.

Zet een stap terug

Je hebt waarschijnlijk al veel nagedacht over de lastige situatie. Je weet precies wat je collega in jouw ogen verkeerd doet en hoe het anders moet. Je weet ook precies hoe je hem dat wil zeggen.

Doe dat nog even niet. Zet een stap achteruit en kijk eens naar je eigen gevoel. Wat maakt je nou eigenlijk zo boos of verdrietig? Laat die gevoelens toe. Als hebt gevoeld wat de situatie met je doet, ben je op het moment dat je je collega daadwerkelijk aanspreekt veel beter in staat om jezelf in de hand te houden.

Overweeg je opties

En nu je toch wat afstand hebt genomen, kun je je afvragen of aanspreken in dit geval eigenlijk wel de beste manier is. Er zijn ook andere manieren om het ongewenst gedrag van je collega te veranderen. Soms werken een veelbetekenende blik, een grapje of een eenvoudig verzoek (“Wil je voortaan je kopje in de afwasmachine zetten in plaats van op het aanrecht?”) veel beter. Wees creatief!

Wees empathisch

Dit is een uitdaging, maar wel een nuttige: als je voor een directe confrontatie kiest, maak er dan een oefening in mededogen van. Houd in je achterhoofd dat je collega ook maar een mens is die er het beste van probeert te maken. Benader hem of haar met respect zonder je zelfrespect los te laten. Besef dat je niet de persoon afwijst, maar zijn of haar gedrag. Misschien kun je beginnen met een compliment of een aardige opmerking. Als je daarna uitlegt wat je dwarszit, komt je boodschap niet zo hard aan, waardoor je collega minder snel in de verdediging schiet.

Vertel wat je voelt

Maak je collega tot bondgenoot. Vertel wat zijn of haar gedrag met jou doet, waarom jij er zo’n last van hebt en wat jouw belang is bij verandering. Je collega kan zich dan beter inleven in jouw kant van het verhaal en zal eerder geneigd zijn om je tegemoet te komen. Hij of zij kan ook gerichter op zoek gaan naar een oplossing.

Geef ruimte

Wees niet te dwingend in het aanreiken van een oplossing. Dat wekt alleen maar weerstand. Je kunt natuurlijk aangeven wat jij zou willen, maar uiteindelijk is het aan je collega om daar iets mee doet. Bovendien: jij hebt je klacht/verzoek zorgvuldig voorbereid, maar je collega was zich misschien van geen kwaad bewust. Geef hem/haar tijd om alles te laten bezinken en met een oplossing te komen die bij hem of haar past.

Zorg dat je veilig bent

Tot slot: een collega aanspreken op zijn of haar gedrag blijft eng. Het is dus zaak om te zorgen dat je je zo veilig mogelijk voelt. Trek comfortabele schoenen aan of je lievelingstrui en denk goed na over de plek waar je je collega wilt aanspreken en het meest geschikte moment. Maar als de sfeer op je werk gewoon niet veilig is, moet je het niet doen. In dat geval kun je beter met je leidinggevende of met iemand van personeelszaken gaan praten.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 17 / Oct / 2018

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 17 / Oct / 2018

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 17 / Oct / 2018

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 17 / Oct / 2018

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 17 / Oct / 2018

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 17 / Oct / 2018

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 17 / Oct / 2018

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 17 / Oct / 2018

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 17 / Oct / 2018

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 17 / Oct / 2018

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »