Redactie - 06 / Feb / 2020

Je eigen financiën regelen na de scheiding

Je gaat scheiden en één ding is zeker: je zal een apart huishouden krijgen waar ook aparte kosten aan verbonden zullen zijn. Hoe regel de financiën na de scheiding?

Je eigen financiën regelen na de scheiding
#TipVanDeWeek

Je gaat scheiden en één ding is zeker: je zal een apart huishouden krijgen waar ook aparte kosten aan verbonden zullen zijn. Jij zal deze kosten zelf moeten gaan dragen waar je volledig verantwoordelijk voor bent. Vooral als jouw partner normaal de administratieve zaken regelde, is het een hele opgave om dit nu voortaan alleen te doen.

 

Er zijn mensen die meteen na het besluit van de scheiding, beginnen met het doornemen van de administratie. Het geeft hen houvast in een periode waarin nog veel dingen onzeker zijn. Hoewel dit niet voor iedereen werkt, is het wel belangrijk om te weten welke zaken geregeld moeten worden, zodat je later niet voor verassingen komt te staan.

 

Waar te beginnen?

Allereerst is het belangrijk om een eigen rekening te openen. Voorheen hadden jullie wellicht een gezamenlijk rekening. Deze wordt opgezegd of neemt één van jullie over.

Je kan bij je eigen rekening ervoor kiezen om er twee te nemen. Hiervan kan je één rekening gebruiken voor al je inkomsten en het afschrijven van de vaste lasten. De tweede is puur voor alle boodschappen die je doet. Door elke maand een vast bedrag van de ene rekening naar de boodschappen rekening te storten, zorgt dat voor een goed overzicht.

 

Wanneer je nog niet helemaal weet wat je uitgaven zijn per maand, is het handig om een kasboek bij te houden. Op die manier weet je wat je elke keer overhoudt en waar je op zou moeten besparen.

 

Waar komt alle post vandaan?

Begin bij het begin. Ga kijken waar alle post vandaan komt. Je ontkomt er niet aan maar veel wordt digitaal verstuurd zoals je mail. Deze hoeven in principe niet uitgeprint te worden omdat de meeste mail providers genoeg geheugen hebben. Nadat je een e-mail hebt afgehandeld, is het handig om je mail eenvoudig te archiveren en is het altijd mogelijk om je rekening te zien. Je wordt op die manier ook niet overweldigd met al het papierwerk.

 

Daarna moet alle post die via de brievenbus binnenkomt, uitgezocht worden. Je krijgt meerdere keren per week tussen al je belangrijke brieven, een stapel folders binnen waar je vervolgens niks mee doet. Zorg ervoor dat wanneer je alle aanbiedingen toch wilt lezen, ze na het doorkijken meteen weggooit. Desnoods, als je zonder al deze aanbiedingen kunt, plak een ‘nee-nee’ sticker op. Op die manier krijg je alleen nog de belangrijke brieven binnen.

 

Toeslagen

Wanneer jij recht hebt op toeslagen (denk aan zorg- en huurtoeslag), kan je dit jaarlijks fluctueren. Er verandert namelijk vaak nog iets in het inkomstenpatroon. Check ook altijd na je scheiding waar je recht op hebt. Denk aan kinder- en/of partneralimentatie, een uitkering of andere financiële tegemoetkomingen. Dit kan je allemaal nakijken via de belastingdienst.

 

Houd een agenda bij

Houd een agenda bij wanneer alles afgeschreven gaat worden of betaal deze meteen. De meeste bedrijven hanteren een betalingstermijn van 30 dagen. Wanneer je te laat bent met betalen, komen er steeds meer administratiekosten bovenop de gewone kosten. Dit is zonde van het geld.

Daarnaast kan je er ook voor kiezen om automatisch incasso te doen waardoor je er geen omkijken naar hebt. Dat betekent nog steeds dat je al je afschrijvingen goed moet nakijken. Je moet namelijk wel weten wat er precies afgeschreven wordt zodat je overzicht houdt op je rekening en of het wel klopt.

 

Bewaren

Je administratie overzichtelijk bijhouden kan je doen door alles (ook je mail) te verdelen in verschillende mappen. Hierbij kan je indeling aanhouden van

 • Inkomende facturen
 • Betaalde facturen
 • Contracten
 • Garantiebewijzen

 

Wanneer je dit alles op poten hebt, is het vooral een kwestie van alles bijhouden. In het begin zal dit veel tijd kosten. Daarna heb je te maken met telkens terugkomende zaken waardoor je er de handigheid in krijgt. Je hoeft hier niet elke dag aan te zitten maar plan gemiddeld twee dagen per maand in, bijvoorbeeld de eerste en de vijftiende. Op die manier ben je altijd op tijd met betalen.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 06 / Feb / 2020

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 06 / Feb / 2020

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 06 / Feb / 2020

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 06 / Feb / 2020

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 06 / Feb / 2020

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 06 / Feb / 2020

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 06 / Feb / 2020

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 06 / Feb / 2020

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 06 / Feb / 2020

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 06 / Feb / 2020

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »