Redactie - 08 / May / 2019

Journaling kan je helpen bij conflictsituaties

Door het inzetten van journaling, kan het jou helpen om al jouw gedachtes op een rij te zetten. Het zorgt er voor dat je minder stress ervaart en beter weet om te gaan met conflictsituaties.

Journaling kan je helpen bij conflictsituaties
#TipVanDeWeek

Je maakt elke dag weer dingen mee waarbij fouten worden gemaakt, je nieuwe dingen leert, conflictsituaties zich voordoen en andere voornemens opneemt en nieuwe inzichten krijgt. Al die kennis die jij vandaag hebt opgenomen, vervaagt meestal. We kunnen namelijk niet alles blijven onthouden. Toch is er een mooie manier waardoor deze kennis toch niet helemaal verloren gaat: journaling.

Journaling is eigenlijk plat gezegd het bijhouden van een dagelijks dagboek. Zo’n dagboek inderdaad waarin jij vroeger elke dag opschreef wat er weer was gebeurd. Je hebt al genoeg apps die bijhouden hoe jouw sportprestaties zijn, waar jij je die dag nu weer hebt begeven of wat je allemaal hebt gegeten. Met journaling ga je juist in op jouw kwalitatieve gegevens: hoe ging het vandaag eigenlijk? Toch begrijpen we wel dat jij niet elke dag de inspanning kunt vinden om telkens weer iets van jezelf op te schrijven. Het zijn immers toch weer elke dag tien minuten die je eraan moet besteden.

 

Journaling: waarom het zou kunnen helpen

Door dagelijks jouw verslagen vast te leggen, kan jij jouw vorderingen bijhouden op doelen die je hebt. Door langzaam maar zeker verschillende evaluaties en data te verzamelen over doelen die je wil bereiken, krijg je inzicht in jouw vorderingen. Je kan op die manier jouw tekst teruglezen en wellicht verbanden leggen waarom bepaalde zaken beter lopen dan andere keren. Je bent dan ook veel bewuster bezig met jouw voortgang.

Daarnaast zorgt het er ook voor dat jij jouw gedachten voor even op een rijtje kunt zetten. Je kunt van alles in je hoofd hebben en dat kan zich daarna alleen maar gaan opstapelen. Je kan daarom, alles wat er ook maar afspeelt, even dumpen op een mooi velletje papier of in jouw notities van je telefoon. Je zorgt ervoor dat je een lijst maakt van dingen die je wilt ondernemen om deze gedachten op orde te krijgen. Het zorgt er voor dat je minder stress ervaart en beter weet om te gaan met conflictsituaties.

Het zorgt er ook voor dat je waardevolle ideeën, inzichten, quotes, titels, noem het maar op verzamelt en je weer bewuster maken van wat je denkt en wat je vindt. Door deze dagelijkse oefening word je tevens bekwamer van jouw schrijfvaardigheid.

 

Maar hoe pak ik zoiets aan dan?

Als je er dan voor hebt gekozen om jouw dagelijkse zaken op papier te zetten, is het de volgende stap om te kijken hoe je dat dan gaat doen.

Je kan het bijvoorbeeld zo aanpakken dat je periodiek wilt teruglezen hoe jij jouw werk zoals hebt aangepakt. Je kan dan jezelf de vragen stellen zoals wat je lastig vond, wat stelde je uit, wat leverde juiste een goede workflow op en met wie werkte je nou echt optimaal?

Je kan jouw journal ook gaan gebruiken om juist op nieuwe ideeën te komen. Schrijf citaten op, inspirerende ontmoetingen, invallen of nieuwe ideeën. Je noteert zaken die niet direct tot acties leiden maar die je juist wel wilt vasthouden. Denk ook aan films, foto’s, reizen of een sport die jou inspireert.

Natuurlijk kan je ook gewoon go with the flow gaan: schrijf lekker jouw gedachtes voluit en stop niet. Het werkt op zo’n moment juist goed voor jouw frustraties, fouten, feedback momenten, conflictsituaties, kritiek en ergernissen.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 08 / May / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 08 / May / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 08 / May / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 08 / May / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 08 / May / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 08 / May / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 08 / May / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 08 / May / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 08 / May / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 08 / May / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »