Redactie - 15 / Aug / 2019

Leven met een laag inkomen na de scheiding

Als de scheiding zelf al niet genoeg kost, sta jij er daarna eigenlijk zo goed als alleen voor. Hoe ga je dan om met een lager inkomen?

Leven met een laag inkomen na de scheiding
#TipVanDeWeek

Scheiden is niet iets wat in de koude kleren gaat zitten. Vele emoties spelen een grote rol en als de scheiding zelf al niet genoeg kost, sta jij er daarna eigenlijk zo goed als alleen voor. Waar jullie eerst samen dingen te besteden hadden, moet er nu verdeeld worden wie wat krijgt en hoeveel je nog in huis moet gaan halen. Er komt misschien nu wel maar één inkomen binnen, in plaats van twee. Het zijn zaken die ervoor zorgen dat je met een lager inkomen zult moeten leren leven.

 

Het blijkt dat vooral de vrouwen een financiële tegenslag krijgen na de scheiding. Het komt in deze tijd nog vaak genoeg voor dat vrouwen nog niet financieel onafhankelijk zijn van hun ex of dat hun deeltijdbaan net niet genoeg oplevert om echt de levensbehoeftes te voorzien.  Met een forse stap achteruit op inkomen, is het heel belangrijk om toch maar eens naar het in- en uitgaven patroon te kijken.

 

 

Houd grip met een huishoudboekje

De vaste lasten zullen nu voortaan vanuit één rekening komen. Het is daarom belangrijk om voor jezelf inzicht te krijgen waar je behoeftes liggen en wat je draagkracht is. Het kan dan heel handig zijn om een ‘huishoudboekje’ bij te houden. Hierin verwerk je je hele huishouduitgaven (denk aan boodschappen, energie & water, huur en abonnementen) maar ook wat er elke maand binnen komt. Op die manier wordt er een compleet overzicht gecreëerd met alle financiële zaken. Je kan hier speciale boekjes voor halen of het digitaal regelen zodat je rekening er meteen op aangesloten zit. Door dit overzicht neer te zetten, kan je veel beter inzien waar eventuele uitgaves aangepast kunnen worden.

 

 

Spreek met jezelf een weekbudget af

Door middel van je huishoudboekje, kan je gaan bekijken wat je elke week ongeveer uitgeeft. Op die manier kan je een vast budget voor jezelf opstellen. Schrijf vooraf op hoeveel er die week uitgegeven mag worden. De rest van de week houd je (dat kan in je huishoudboekje) weer bij wat er besteed wordt. Geef je minder uit dan je daadwerkelijke budget? Zet het dan mooi opzij. Een financiële tegenslag gehad? Houd daar dan rekening mee met de week erna. Het klinkt misschien wat streng maar het zorgt er wel voor dat je overzicht houdt en weet wat je te besteden hebt. 

 

 

Check of je recht hebt op toeslagen

In de meeste gevallen is het noodzakelijk om na de scheiding meer te gaan werken. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je recht hebt op alimentatie, subsidies, toeslagen of andere regelingen, vanwege je lage inkomen.

 

Zo heeft de partner, ook na de scheiding, nog steeds de plicht om degene met het laagste inkomen te onderhouden. Wanneer hier geen overeenstemming in kan komen, kan de rechter partneralimentatie toewijzen. Hier wordt er gekeken naar de draagkracht van degene die moet betalen en de huidige situatie en mogelijkheden van de andere partner.

 

Wanneer je samen kinderen hebt, moet je ook samen de kosten van de kinderen kunnen dragen. Dan kan de partner die het meest voor het kind zorgt, kinderalimentatie aanvragen. Dit is een recht die via de rechter afgedwongen kan worden of samen in het ouderschapsplan gezet kan worden.

 

Kijk ook eens of je recht hebt op toeslagen. De meeste toeslagen zoals huur- en zorgtoeslag zijn gebaseerd op het inkomen. Na de scheiding kom je er alleen voor te staan waardoor je waarschijnlijk in aanmerking komt voor toeslagen en andere regelingen, waar je eerder geen recht op had. Dit kan je misschien wel honderden euro’s per maand opleveren.

 

Wanneer bovenstaande subsidies nog steeds te laag zijn voor jouw levensonderhoud, kan je aanspraak maken op een bijstandsuitkering. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen die per gemeente kunnen verschillen.

 

 

Je hoeft niet alles nieuw te kopen

Na de verdeling van de inboedel, zal jij meer spullen zelf in huis moeten halen. Houd er rekening mee dat je echt niet alles meteen nieuw hoeft te kopen. Vraag eerst in je omgeving of mensen niet nog spullen hebben liggen die ze niet meer gebruiken. Wedden dat je zo een kast op de kop kan tikken?

Daarnaast is het slim om te kijken naar tweedehands zaken of op marktplaats. Spullen zoals kinderkleding (want laten we eerlijk zijn: voordat ze hun nieuwe outfit al aan hebben getrokken, is het alweer te klein), auto’s, witgoed, speelgoed, fietsen en gereedschap zijn dingen die je al heel snel ergens goedkoop kan binnen halen.

 

 

Leg je kinderen uit dat jullie uitgavenpatroon is veranderd

Na de scheiding is het belangrijk om je kinderen te laten weten dat er heel wat gaat veranderen, waaronder het financiële aspect. Hoe normaal het misschien voor je kind(eren) was om elke week een zakcentje mee te krijgen om leuke dingen te doen, er elk weekend buitenshuis gegeten werd of ze nieuwe kleding kregen, zal dat nu een stuk anders gaan. Ga samen met je kind om de tafel zitten om uit te leggen dat er wat minder uit gegeven kan worden dan eerst. Zolang je kind op de hoogte is hiervan, zullen ze ook meer begripvol reageren als er dit jaar bijvoorbeeld geen vakantie in zit.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 15 / Aug / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 15 / Aug / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 15 / Aug / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 15 / Aug / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 15 / Aug / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 15 / Aug / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 15 / Aug / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 15 / Aug / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 15 / Aug / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 15 / Aug / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »