Redactie - 01 / May / 2019

Leven na de scheiding

Iedereen maakt een scheiding anders mee, waardoor er geen specifieke richtlijnen gegeven kunnen worden hoe je moet leven na de scheiding. Toch kunnen een paar tips jou goed op weg helpen.

Leven na de scheiding
#TipVanDeWeek

‘Geef het wat tijd, jij komt er wel’, ‘alles komt goed’ of ‘voor je het weet ben je weer gelukkig!’. Uitspraken die mensen geven wanneer iemand in een scheiding zit. Niemand ziet zijn of haar vriend(in), broer, zus of andere familie ongelukkig. Het is echter meer dan normaal om je ongelukkig te voelen. Leven na de scheiding doet veel verschillende emoties bij je oproepen: verdriet, schaamte, pijn en misschien wel een schuldgevoel tegenover je kinderen. En de grootste drukmaker waar je mee zit: hoe ga ik dit in hemelsnaam in mijn eentje redden?

 

Elke scheiding is uniek en iedereen gaat er op zijn of haar eigen manier mee om. Sommigen zijn een paar weken van de kaart, anderen hebben zeker een jaar nodig om er weer bovenop te komen. Er kunnen dus echt geen richtlijnen geschreven worden hoe jij het leven na de scheiding moet aanpakken. Maar met een paar tips kan je misschien vooruitgeholpen worden met de toch al zo’n emotionele tijd.

 

Sluit jezelf niet op

We snappen het, jezelf op sluiten in je eigen huis om daar vervolgens helemaal ergens in een hoekje weg te kruipen om je gedachtes op een rijtje te zetten. Het is veel wat je moet verwerken maar het is juist goed om dat diner, verjaardagsfeestje of borrel niet af te slaan. Wanneer je niet ingaat op de uitnodigen, zal je merken dat eenzaamheid al snel op de loer ligt. Mensen zullen je daarnaast ook veel minder uitnodigen en zal je meer en meer aan huis gekluisterd zitten. Nee, ga erop uit! Trek de stoute schoenen aan en pak al je moed bij elkaar om toch op dat feestje te staan, ook al heb je er totaal geen zin in. 

 

Zorg goed voor jezelf!

Lekker met een grote bak chips op de bank met een goede serie van Netflix op. Natuurlijk mag je dit doen, maar als dit elke avond gebeurt moet er toch even aan de bel getrokken worden. Maak anders een afspraak met jezelf dat je gaat bewegen. Als je gaat bewegen maakt ons lichaam gelukstofjes aan waardoor we ons beter en meer ontspannen zullen voelen. Je hoeft niet de hele marathon te gaan rennen. Een uurtje wandelen door het bos werkt al zo goed. Doe dit anders met een vriend(in) zodat je zeker een stok achter de deur hebt om eropuit te gaan. Wat dat betreft regel je ’s avonds een oppas. Dat klinkt heel makkelijk, maar veel mensen bouwen een schuldgevoel op als ze een oppas regelen. Je bent echt geen slechte ouder. Een oppas op vaste dagen kan voor stabiliteit voor de kinderen zorgen en jij gaat je uiteindelijk ook beter voelen.

 

Kom je emoties onder ogen

Het is heel makkelijk om stug door te blijven gaan met je leven. Extra werken? Prima! De schooltuintjes van je kind op je nemen? Kom maar door. Je bent en blijft lekker bezig wat dus voor de nodige afleiding zorgt. Het is ook goed hoor! Je ontmoet nieuwe mensen en je eigenwaarde krijgt een flinke boost. Maar op die manier blijf je jouw emoties wel ontwijken, totdat je opeens een te hoge bloeddruk hebt en pijn op je borst voelt. Je kan je negatieve gevoelens niet blijven negeren. Het zal zich uiteindelijk opstapelen waarbij de bom uiteindelijk zal klappen. Persoonlijke coaching bij een scheiding helpt je als je merkt dat je emoties niet meer weten waar ze heen moeten en je aan de slag wilt om je scheiding te verwerken.

 

Weet hoe je er financieel voor staat

Misschien heb je er wel helemaal geen zin in en blijf je het voor je uit schuiven, maar grip hebben op de financiën kan heel erg helpen om je leven na de scheiding weer op de rails te krijgen. Je gaat minder piekeren en hebt een overzicht op wat je wel en niet kan besteden. Wanneer je geld tekort komt, is het toch tijd om actie te ondernemen in je uitgavenpatroon. Als je niet zo goed weet waar je moet beginnen, kan je altijd een financieel adviseur inschakelen om jou te helpen.

 

Zoek nieuwe mensen op

Veel mensen boven de 35 jaar doen vaak heel krampachtig over het ontmoeten van nieuwe mensen. Ze schamen zich voor het idee dat ze eigenlijk niet genoeg vrienden om hen heen hebben. Wanneer je gaat scheiden, kan het wel eens zo zijn dat jullie de vriendengroep verdelen. Neem een voorbeeld aan de tijd dat je student was. Je ging bij een vereniging, naar kroegen en feestjes om mensen te ontmoeten. Waarom doe je dat nu ook niet? Er zijn echt genoeg organisaties die dingen organiseren voor single partners. Als het je toch wat geforceerd lijkt, bedenk dan dat het veel makkelijker is om met alleenstaanden in contact te komen dan met gehuwden. Gelukkige stelletjes maken je op het moment niet heel veel gelukkiger.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 01 / May / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 01 / May / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 01 / May / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 01 / May / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 01 / May / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 01 / May / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 01 / May / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 01 / May / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 01 / May / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 01 / May / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »