Redactie - 02 / Oct / 2019

Mediation in strafzaken: wat zijn de voordelen hiervan?

Wat zijn de grootste voordelen, voor zowel de benadeelde als de beschuldigde, van mediation in strafzaken?

Mediation in strafzaken: wat zijn de voordelen hiervan?
#TipVanDeWeek

Mediation is er voor die omstandigheden waarbij je door de bomen het bos niet meer ziet. Inmiddels is de toepassing bij een scheiding, familieconflict en werksituatie steeds bekender, maar sinds een paar jaar kan het ook worden ingezet bij strafzaken. Wat zijn de voordelen van mediation wanneer er sprake is van een strafzaak?

 

De burenruzie

 

Stel, je hebt een buurman met een leuke hond als huisdier. Hoewel het op het begin heel goed ging, merk je dat de hond steeds vaker aan het blaffen is. Dit begint vaak ’s nachts en gaat door tot de vroege ochtenduren. Je hebt al een paar keer bij de buurman aangegeven dat de hond maar door blijft blaffen. Ondanks de vriendelijke houding van jouw buurman, heb jij het idee dat hij er niks aan doet. Je ligt vaak ’s nachts wakker, waardoor jij de volgende dag niet goed functioneert op het werk. Je bent al een paar keer aangesproken door je baas. Als jij jouw werkzaamheden niet verbetert, zal de baas toch afscheid van je moeten nemen.

 

Escalatie

 

Wanneer je voor de zoveelste keer ’s nachts wakker wordt, ben je er helemaal klaar mee. Je bonkt om vier uur ’s ochtends bij de buurman op de deur om hem nog eens goed te vertellen dat dit echt zo niet langer kan. Je begint in je woede te schreeuwen ‘dat die hond maar een spuitje moet krijgen!’. Dit schiet in het verkeerde keelgat bij de buurman die de deur voor je neus probeert dicht te slaan. Jij geeft een zet tegen de deur, vast van plan je niet zomaar te laten afschepen. Kennelijk heb je zoveel kracht gezet dat de buurman tegen de muur geslagen wordt. Dit maakt hem zo boos dat hij je een klapt geeft en voordat je het weet liggen jullie allebei op de grond.

 

Buren die wakker zijn geworden van de slaande ruzie, hebben de politie gebeld. Binnen de kortste keren staan ze bij jullie op de stoep. Jouw buurman blijkt een hersenschudding te hebben. Ondanks de rake klappen ben jij er gelukkig met alleen een blauw oog van af gekomen. Je voelt je schuldig. Na een paar dagen eist jouw buurman een schadevergoeding. Hij kan niet werken plus hij weet niet wat de gevolgen zullen zijn van de hersenschudding (nu is hij vergeetachtig en kan zich niet concentreren). Jij bent het hier niet mee eens. Je bent immers lange tijd oververmoeid op je werk aangekomen, vanwege die blaffende hond. En bovendien heb je de laatste waarschuwing van je baas gekregen. Dit is toch allemaal de schuld van de buurman?

 

De voordelen van mediation in strafzaken

 

In bovenstaande situatie voelen beiden zich slachtoffer van een uit de hand gelopen situatie. Zoals in eerder beschreven blog, praten wij bij mediation in strafzaken, liever niet over ‘slachtoffer’ en ‘dader’. In dit geval voelen, zowel degene van wie de aangifte komt, als degene tegen wie er aangifte is gedaan, zich slachtoffer van het incident. Daarom spreken wij bij voorkeur over de ‘benadeelde’ en de ‘beschuldigde’.

 

Bij veel soorten strafzaken kan mediation helpen om samen tot een oplossing te komen of in ieder geval tot een volgende stap te komen (tenslotte is de Officier van Justitie of de rechter degene die beslist). De voorwaarde hiervoor is wel, dat je openstaat om te luisteren naar het verhaal (belevenis) van de ander. Onderstaande voordelen voor alle betrokkenen laten zien, waarom mediation goed kan helpen bij strafzaken.

 

Samen kijken naar een duurzame oplossing

Bij het inzetten van mediation wordt er niet alleen gekeken naar de letter van de wet. De persoonlijke kant van het verhaal komt naar boven waarbij zijn of haar verwachtingen kan uitspreken. Er wordt vooral gezocht naar een oplossing die voor jullie beiden werkt:

 • een regeling voor het incident (schade herstel voor zover mogelijk: in dit geval de kosten van de dokter en ziektekosten zover die niet vergoed worden door of vallen onder het eigen risico van de ziektekostenverzekering) materieel en immaterieel, en hoe herhaling naar de toekomst te voorkomen.
 • door het verantwoording nemen voor jouw aandeel in een situatie of incident zal een duurzame oplossing makkelijker bereikt worden. Dit kan zijn de bereidheid om samen te werken aan een verbeterde toekomst: hoe kan de hond thuis zijn zonder geluidsoverlast, hoe kan contact worden opgenomen met de eigenaar zonder dat het uit de hand loopt?
 • het onderling regelen brengt met zich mee dat jullie en jullie achterban (familie en vrienden) hiervan leren en naar de toekomt toe betere keuzes zullen maken.

 

In bovenstaande burenruzie, burenruzie, is er een kans dat je elkaar dagelijks kan tegenkomen. Met het inzetten van mediation, wordt een onpartijdige derde (de mediator) ingeschakeld om jullie te helpen met het oplossen van het conflict.  Jullie krijgen de gelegenheid om alles uit te spreken en kwesties goed uit te praten. Door elkaar aan te horen, kan er begrip ontstaan voor beide kanten.

 

Het kan zomaar zijn dat de buurman onregelmatige dienst heeft en dat hij daardoor niet door had dat zijn hond blafte. Of misschien heeft hij al zoveel geprobeerd om zijn hond stil te krijgen, maar tevergeefs.

 

hij daardoor niet doorhad dat zijn hond blafte bij zijn afwezigheid en jij merkt het blaffen overdag niet omdat jij dan werkt. Ook kan je horen wat hij al geprobeerd heeft om zijn hond stil te krijgen, kennelijk tevergeefs. Er wordt ruimte geboden om elkaars verhaal te horen, met elkaar mee te denken en daarover in gesprek te gaan waarbij de kans dat op een oplossing en herstel van een goed buurmanschap, heel groot is.

 

Bij mediation gaat het er niet zozeer om je gelijk te halen, als wel hoe je op een goede wijze verder kan.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 02 / Oct / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 02 / Oct / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 02 / Oct / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 02 / Oct / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 02 / Oct / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 02 / Oct / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 02 / Oct / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 02 / Oct / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 02 / Oct / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 02 / Oct / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »