Redactie - 30 / Oct / 2019

'Mijn kind wil niet meer naar mijn ex...'

‘Mam, ik wil eigenlijk helemaal niet naar papa’. Wanneer hij dan weer terugkomt, zie je dat je zoon veel meer geprikkeld is dan normaal en snel boos wordt over onnodige zaken. Hoe ga je hier mee om?

'Mijn kind wil niet meer naar mijn ex...'
#TipVanDeWeek

Samen hebben jullie een omgangsregeling vastgesteld. Doordeweeks is je zoon bij jou en om het weekend komt hij bij zijn vader. Toch merk je dat je kind steeds met tegenzin naar zijn vader gaat. ‘Mam, ik wil eigenlijk helemaal niet naar papa’. Wanneer hij dan weer terugkomt, zie je dat je zoon veel meer geprikkeld is dan normaal en snel boos wordt over onnodige zaken. Maar hoe ga je hier mee om?

 

Elke ouder heeft recht op omgang

De ouders zijn wettelijk verplicht om te zorgen voor het kind. Beide ouders moeten een kans krijgen om de goede band met hun kind te behouden. Het is dus belangrijk dat de ouder een actieve en positieve rol aanneemt door de kinderen te stimuleren naar de andere ouder te gaan. Wanneer je kind vertelt dat hij of zij echt niet naar papa of mama wil, is het natuurlijk moeilijk om je kind toch te verplichten erheen te gaan. Immers, als je kind zegt geen zin te hebben om naar school te gaan, ga je hier ook niet op in. Dit geldt dus ook voor de bezoekregeling. Tuurlijk gelden er andere regels wanneer er sprake is van geweld of misbruik. Maar hierover beslist de rechter.

 

Luister naar je kind

Met luisteren wordt er niet bedoeld dat je jouw kind moet paaien, overtuigen of overreden. Probeer juist te begrijpen waarom je kind niet naar de andere ouder wilt. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je kind nog aan het worstelen is met de hele scheidingsprocedure of dat het kind anders wordt behandeld dan voorheen.

Luisteren doe je trouwens niet alleen met je oren. Kijk naar wat voor een gedrag je kind vertoond. Kinderen, en vooral kleine kinderen, tonen hun emoties en gevoelens vooral door hun gedrag en minder met woorden. Je kan er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat je spelenderwijs met het kind in gesprek komt. Denk aan voorlezen of tijdens het spelen van een bordspel. Hierdoor blijft het gesprek luchtig en durft het kind meer zijn of haar emoties te tonen.

 

Ga in gesprek met de andere ouder

Opvoeden doe je samen. Probeer daarom eerst de situatie zelf op te lossen door met elkaar te praten. Denk dan vooral aan de belangen van je kind. Jullie willen allebei zo snel mogelijk weten wat er aan de hand is. Dit doe je het beste door goed naar elkaar te luisteren en niet meteen verwijten er uit te gooien of tegen elkaar in te gaan. Je kunt jezelf het niet permitteren om een hekel aan elkaar te krijgen. Wanneer er namelijk moeizaam overleg plaatsvindt, kan dat een negatieve invloed hebben op het kind. Kinderen voelen dat vaak al snel aan. Ze kunnen zich dan schuldig voelen terwijl ze helemaal niets met het probleem te maken hebben. Dit kan invloed hebben op hun gedrag.

 

Maak je kind dan ook duidelijk dat je het echt niet erg vindt dat je kind naar zijn of haar vader gaat. Het komt in de praktijk nog wel eens voor dat bijvoorbeeld moeders heel erg bij het kind gaan inpraten dat het inderdaad niet verstandig is om naar de vader te gaan. Jullie hebben echter beide recht op een omgangsregeling en op een goede band met je kind. Wanneer de omgangsregeling niet wordt nageleefd, heeft het kind het idee dat hij of zij moet kiezen tussen beide ouders. Dit kan leiden tot loyaliteitsconflict. 

 

Naleving omgangsregeling

Wanneer het toch gebeurt dat de omgangsregeling niet wordt gewaarborgd, kan de ouder ervoor kiezen om naar de rechter toe te stappen. Hierbij kan de ouder een kort geding starten. De verzorgende ouder kan dan een boete krijgen voor het niet naleven van de omgangsregeling. Let er wel op of dit wel echt de juiste oplossing is voor het kind. Het kind kan hierdoor namelijk zich nog meer gaan afzetten. Onderling praten en samen zoeken naar een oplossing is nog altijd de beste keuze in dit soort situaties. Wanneer jullie er samen niet uitkomen, kan een mediator jullie daarbij helpen.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 30 / Oct / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 30 / Oct / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 30 / Oct / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 30 / Oct / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 30 / Oct / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 30 / Oct / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 30 / Oct / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 30 / Oct / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 30 / Oct / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 30 / Oct / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »