Redactie - 09 / Aug / 2019

'Mijn werknemer komt na een lange tijd ziekte weer terug'

Het komt vaak genoeg voor dat de langdurige zieke collega, weer terugkeert op dezelfde werkplek. Hoe ga je daar als werkgever dan mee om?<br />
<br />

'Mijn werknemer komt na een lange tijd ziekte weer terug'
#TipVanDeWeek

Het kan op elke werkvloer gebeuren: een collega die door ziekte, langdurig thuis zit. Bij veel werknemers die langer dan drie maanden niet op het werk verschijnt, komt het voor dat diegene niet meer terug komt bij zijn of haar huidige werkgever. De werkzaamheden gaan daar gewoon door en kunnen niet blijven liggen. Iemand anders heeft de taken dan al lang over genomen. Toch komt het ook vaak genoeg voor dat de langdurige zieke collega, weer terugkeert op dezelfde werkplek. Hoe ga je daar als werkgever dan mee om?

 

In de tijd van ziek zijn, is er veel op het werk veranderd en heeft het leven van je werknemer volledig op zijn kop gestaan. Het is daarom ontzettend belangrijk dat de werknemer bij de re-integratie aandacht verdient. Aandacht om samen tot een oplossing te komen, hoe de werknemer nu aan de bak gaat. Het komt namelijk vaak voor dat de langdurig zieke werknemer veel te snel alles weer wilt oppakken en er niet wordt stil gestaan bij alles wat er is gebeurd. De werknemer gaat namelijk van 'overleef stand' naar het 'zo snel mogelijk naar een normaal leven' willen. Vaak dringt het dan tot ze door dat hun lichaam is verandert. Het energieniveau komt soms niet meer terug naar het niveau voor de diagnose van ziek zijn.

 

Hoe pak je dat als werkgever aan?


De houding van de werkgever speelt een belangrijke rol in de ondersteuning van de werknemer die voor lange tijd afwezig was door ziekte.


- Contact onderhouden


De eerste stap is vooral om contact met diegene te onderhouden. Denk aan het af en toe op bellen, het sturen van een kaartje en een bos bloemen of even op bezoek te komen. Het zorgt er voor dat de drempel een stuk lager ligt om terug te keren. Hoe langer diegene weg is, hoe moeilijker het wordt om op dezelfde plek aan het werk te gaan.


- Ga in gesprek


Wanneer de zieke werknemer officieel terugkeert, is het belangrijk om het gesprek met hem of haar aan te gaan. Wat heeft hij of zij van jou nodig? Welke taken kan de werknemer wel of niet aan? Welke verwachtingen heeft de werknemer van zichzelf? Door ziekte kan het voor komen dat de werknemer andere behoeftes en interesses heeft gekregen. Ga samen met de werknemer op zoek naar zijn of haar talenten, zodat diegene die talenten bij de re-integratie ook meteen kan inzetten.
Het is vooral belangrijk om iemand die na langdurige ziekte terugkeert, te zien als een terug gewonnen talent. Eigenlijk iemand die hier nieuw komt werken en dus de juiste ondersteuning verdient.


- Ken de symptomen


Als werkgever kan je je verdiepen in de ziekte van je werknemer: welke gevolgen neemt het met zich mee wanneer de werknemer weer gaat werken? Denk aan concentratieproblemen, vermoeidheid en geheugenproblemen. Op die manier kan je de werknemer beter in de gaten houden en weten wanneer het mis kan gaan.


Bij de re-integratie kan geconcludeerd worden dat er vooral vanuit de werkgever, om communicatie wordt gevraagd. Blijf gesprekken voeren met de werknemer, over wat zij van jou verwachten. Door in contact te blijven voelt de werknemer zich gewaardeerd en gehoord.

 

 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 09 / Aug / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 09 / Aug / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 09 / Aug / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 09 / Aug / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 09 / Aug / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 09 / Aug / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 09 / Aug / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 09 / Aug / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 09 / Aug / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 09 / Aug / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »