Redactie - 10 / May / 2019

Narcisme is een goed verborgen probleem

We zien vaak de charme van die persoon maar zullen er nooit achter denken dat diegene misschien wel een narcist is. Hoe komt het dan toch eigenlijk dat we narcisme niet herkennen?

Narcisme is een goed verborgen probleem
#TipVanDeWeek

Zo’n charmant persoon, met een gelaten gevoel voor humor en een goede portie charme. Je zult bij die persoon echt niet het woord ‘narcist’ roepen. Als partner of bekende van zo’n persoon, kan het wel zo zijn dat je denkt dat er iets niet helemaal klopt. Verward gedrag misschien. Maar een narcist? Nee, dat is niet meteen het woord dat direct wordt ingezet. Zelfs bij professionals, die getraind zijn in de psychiatrie, komt er niet snel naar voren dat narcisme inderdaad de juiste stempel is. Als dan toch het kwartje is gevallen dat diegene deze stoornis heeft, gaan mensen eerst door een langdurige fase van ontkenning en twijfel, vooral aangezet door de narcist zelf.

 

Narcisme: wat is het eigenlijk?

Mensen met een persoonlijkheidsstoornis ‘Narcisme’, zijn mensen die zichzelf vooral heel belangrijk vinden. Niets of niemand staat voor hun eigen doelen in de weg. Ze overdrijven vaak in hun eigen prestaties en talenten en hebben een overdreven bewondering van anderen nodig. Vooral aanzien, macht en succes zijn de grootste drijfveren van een narcist. Ze verwachten vaak uitzonderlijke prestaties van hun partner en kinderen.

 

Iedereen heeft wel een deel van narcisme in zich. Het is namelijk zo dat we ons willen profileren en streven naar autonomie. De andere behoefte is om ergens bij te horen en je ergens aan te hechten. Tussen deze twee verschillende streven, hangt de gewone mens vaak in. Je kunt daarom wel zeggen dat als iemand zich te veel vastklampt aan het eerste, narcistisch is.

 

Narcisme wordt vaak niet herkent

Mensen opereren vanuit vertrouwen. Wanneer je een langdurige en goede relatie met iemand wilt opbouwen, dan is dat ontzettend essentieel. Zelfs in wetenschappelijke artikelen is er bewezen dat dit de beste manier is om succesvolle relaties aan te gaan. Omdat dit wereldbeeld er bij velen zo is ingegroeid, geven wij dan ook niet zo snel op om die relatie op die manier op te bouwen.

 

Een narcist maakt dan ook maximaal gebruik van dat gevoel van vertrouwen. Bij hen is het namelijk zo dat ze de capaciteit van een geweten missen. Ze kunnen zeggen en doen wat ze willen, zonder zich hiervan ooit schuldig te voelen. Ze zijn niet gehinderd door empathie of ethische bezwaren. Zolang het in hun voordeel werkt, of het nou goed of slecht is, vertonen narcisten volgens zichzelf volledig aanvaardbaar gedrag. Dit gedrag verwacht je niet als gewoon mens. Onbewust denken wij dat alle mensen wel op elkaar lijken. Er wordt altijd gedacht, wanneer zich een conflict voor doet, dat het ergens wel goed bedoeld was. Dat er een soort van miscommunicatie was.

 

Zelfs professionele hulpverleners kunnen soms moeilijk de kenmerken van een narcist herkennen omdat zij ook uitgaan van dat vertrouwen. Hulpverleners worden vaak getraind in ‘positief opvoeden’ en het stimuleren van ‘eigen kracht’ en ‘zelfredzaamheid’. Pas wanneer een narcist een strafbaar feit pleegt, gaat er gekeken worden naar wat er ‘mis’ is met diegene. Maar zelfs dan moet hij of zij akkoord gaan met een psychologisch onderzoek. Vaak wordt deze geweigerd waardoor een narcist, zolang ze niet in een kliniek of gevangenis terecht komen, gewoon doorgaan met hun dagelijkse gedrag. Professionals gaan ondertussen, door het charmante gedrag van de narcist, er vanuit dat er geen sprake is van een conflict.

 

Vaak de verkeerde diagnose

Hoewel het slachtoffer van een narcist dan eindelijk weet hulp te vragen in de zorg, worden er nog vaak verkeerde diagnoses gegeven. De slachtoffers komen namelijk niet binnen met een sterk verhaal. Ze komen met verschillende klachten aan zoals het hebben van angst, depressies, misschien wel een laag zelfbeeld of slaap- en eetproblemen. Dit kunnen dan verschillende achtergronden hebben met allemaal een eigen oorzaak. Het werkt ook zeker niet mee als de narcist zelf hierover niets kan aangeven. Hierdoor blijven slachtoffers van het enige zorg instituut naar het andere gestuurd waar telkens weer een nieuw diagnose wordt gesteld en de verkeerde therapieën worden gegeven.

 

Het fenomeen narcist wordt ook vaak gekoppeld aan verslaafden, mensen in de gevangenis of tbs-klinieken. Zeker niet met de manager, die ene lieve buurvrouw of ogenschijnlijke normale pa. Er is daarnaast ook nog vrij weinig bekend over de slachtoffers van narcisme. Als er dan al iets over bekend is, is deze informatie zo schaars dat het nauwelijks verspreid wordt.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 10 / May / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 10 / May / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 10 / May / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 10 / May / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 10 / May / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 10 / May / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 10 / May / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 10 / May / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 10 / May / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 10 / May / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »