Redactie - 25 / Mar / 2019

Netwerken zorgt voor samenwerken

Het behalen van succes gaat al lang niet meer via de gebaande weg. Het aloude plaatje van jouw diploma halen, starten en jezelf bij dezelfde baas omhoog werken, gaat al lang niet meer op. De arbeidsmarkt is aan het veranderen waarbij ZZP’ers, flexcontracten en interim-jobs steeds meer hun plek weten te bemachtigen. Juist omdat er niet één weg is, kunnen er meerdere wegen naar jouw succes leiden. Hier staat wel één ding vast: naast dat jij over de nodige motivatie en juiste capaciteiten moet beschikken, gaat het nut van netwerken nooit verloren.<br />
<br />

Netwerken zorgt voor samenwerken
#TipVanDeWeek

Het woord netwerken is het gevreesde woord voor vele freelancers. Meestal komt het beeld naar voren waarbij sombere gebeurtenissen plaatsvinden, koude buffetten de mond snoeren en zelf bedruipende mensen die eindelijk over zichzelf willen praten. Zijn ze dan echt zo belangrijk? Eerlijk gezegd: ja, dat zijn ze!

Het behalen van succes gaat al lang niet meer via de gebaande weg. Het aloude plaatje van jouw diploma halen, starten en jezelf bij dezelfde baas omhoog werken, gaat al lang niet meer op. De arbeidsmarkt is aan het veranderen waarbij ZZP’ers, flexcontracten en interim-jobs steeds meer hun plek weten te bemachtigen. Juist omdat er niet één weg is, kunnen er meerdere wegen naar jouw succes leiden. Hier staat wel één ding vast: naast dat jij over de nodige motivatie en juiste capaciteiten moet beschikken, gaat het nut van netwerken nooit verloren.

 

Het belang van netwerken
Zaken gaan meestal over mensen en via deze mensen kom je vaak weer ergens binnen. Je kan dit via mond-tot-mondreclame inzetten, via een leuk contact van LinkedIn: je kan er in principe gewoon niet omheen. Je hebt al deze contacten nodig om iets op te bouwen en te onderhouden. Je wilt ervoor zorgen dat ze jou zullen onthouden en uiteindelijk gaan aanbevelen bij anderen. Uiteindelijk kan jij weer meer informatie ontvangen en kennis en contacten delen. Als je op die manier de juiste mensen kent en leert kennen, kunnen deuren voor jou opengaan die anders gesloten bleven.

 

Hoe pak je dat netwerken dan aan?
Om een mooi netwerk op te bouwen, hoef je echt niet elke vrijdagmiddag helemaal vrij te gaan houden om vervolgens op een netwerkbeurs te gaan staan. Je kan al een stuk dichter bij huis beginnen. Ga eens kijken bij oude studiegenoten, vrienden, familie en collega’s. Er zullen ongetwijfeld wel contacten zijn die jou verder kunnen helpen. Je kan met die contacten weer online gaan zoeken. Misschien komt het wel eens voor dat je een interessant profiel op internet hebt gevonden, die jouw buurman weer kent. Vraag eens aan hem of hij jou niet wilt voorstellen aan diegene? Je kan ook gewoon gaan scrollen over verschillende Facebookgroepen of websites die speciaal gemaakt zijn voor netwerken. Daarnaast heb je ook nog de eeuwenoude netwerkborrels, waar iedereen in is voor een drankje.

 

Bepaal jouw eigen netwerkdoel
Wanneer je een lijst met contacten hebt gemaakt, is het belangrijk om te weten wat deze contacten voor jou zouden kunnen betekenen. Je kan voor jezelf kleine doelen opstellen zoals ‘ik wil diegene kennen omdat we in dezelfde branche zitten’ of ‘ik zou graag willen weten hoe het is om in bedrijf X te mogen werken’. Door kleine doelen te stellen, zal jij veel gerichter te werk kunnen gaan.

Dan is het tijd voor actie! Je kan er natuurlijk voor kiezen om direct op de man af te stappen met je verhaal. Wat je misschien beter kunt doen, is om gewoon eens een lekker kopje koffie te gaan drinken of samen een lunch te pakken.

 

Het gesprek
Bij zo’n gesprek is het belangrijk om te onthouden dat mensen graag over zichzelf praten. Natuurlijk ben je bezig met jezelf op de kaart te zetten, maar soms is het belangrijker om gewoon even jouw luistermodus aan te zetten. Ze vinden het fijn dat er interesse in hen getoond wordt. Wanneer ze naar jou vragen, hoef je echt niet je mond te snoeren, maar houdt het wel kort en krachtig. Stel desnoods een elevator pitch op voor jezelf, maar swing daarna meteen terug naar de ander.

Daarnaast, door die goede luisterhouding in te zetten, kom je erachter dat het soms nog echt interessant is wat de ander te vertellen heeft. De ervaring van luisteren laat weten dat je de kans krijgt om iets nieuws te ontdekken.

 

Ken jezelf
Je kan pas echt een goed netwerk opbouwen, als jij jouw eigen vaardigheden en skills kent en kunt ontwikkelen. Hiermee richt je je vooral op wat jijzelf interessant vindt om een waardevol persoon te worden waar mensen graag mee in contact komen. Verslindt boeken, pak de krant erbij, ga naar musea, stel vragen en wees nieuwsgierig.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 25 / Mar / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 25 / Mar / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 25 / Mar / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 25 / Mar / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 25 / Mar / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 25 / Mar / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 25 / Mar / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 25 / Mar / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 25 / Mar / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 25 / Mar / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »