Redactie - 18 / Sep / 2019

Om hulp vragen blijft moeilijk

Het blijft toch een ding: het om hulp vragen bij anderen. We willen liever zelf de controle er over hebben dan dat we de taken aan iemand anders delegeren.

Om hulp vragen blijft moeilijk
#TipVanDeWeek

‘Ah dat kan ik wel oppikken’, ‘nee joh, het lukt me prima!’ tot ‘yes, alles onder controle hier!’. Het zijn typische uitspraken van personen die het handig zelf kunnen aanpakken. Tenminste, dat denken ze. Vaak zit er nog een addertje onder het gras: ze hebben die hulp eigenlijk wel hard nodig, maar geven er niet zo snel aan toe. Zelfs als die persoon merkt dat het toch wel echt zwaar begint te worden en hij of zij de nodige stress ervaart, zal die helpende hand niet snel aangepakt worden.  

 

Hoewel jij die ellenlange to-do list maar niet af krijgt, de opdracht wat onderschat hebt en de taken zich maar blijven opstapelen, buffel jij ondertussen maar door. Je trekt liever je eigen plan en hoopt hiervoor telkens weer een nieuwe oplossing te vinden. Jij weet er immers meer van af en je hebt er gewoon langer mee gewerkt. Hoewel je het idee hebt dat dat jouw onafhankelijkheidsgevoel bevordert, en je minder rekening hoeft te houden met anderen, zorgt het juist voor extra druk. Je loopt continu met je probleem of vraagstuk rond, waardoor je maar blijft malen. Je staat continu in de overlevingsstand. Geloof me, die overlevingsstand houdt op een gegeven moment op als om hulp vragen niet in jouw straatje past.

 

De controle houden

Velen van ons denken dat we altijd maar overal de controle over moeten hebben. Graag wil je het aan je eigen standaarden laten voldoen. Dit kan komen door de opvoeding die je hebt meegekregen of het heeft altijd in jouw persoonlijkheid gezeten. De sector waarin je werkt kan daar ook nog een grote invloed op hebben. In de banken- en zakenwereld is het belangrijk om een goed imago op te zetten waarbij het tonen van emoties niet snel getolereerd wordt. Wanneer je in de hulpverlenende sector werkt, is het om hulp vragen van een ander, vaak nog een taboe.

 

Durf de controle los te laten

Om hulp vragen betekent eigenlijk altijd dat je iets aan iemand anders delegeert. Wanneer je het dus lastig vindt om om hulp te vragen, zal je een stukje van die controle verliezen. Het is daarom heel belangrijk om in te zien dat we met z’n allen in een complexe wereld leven, waarin iedereen wel eens een probleem ervaart die niet in hun eentje op te lossen is. Door hulp in te schakelen, zorgt het er niet alleen voor dat de taak sneller uitgevoerd kan worden, het zorgt ook voor een betere groepscohesie. Je geeft namelijk anderen de kans om samen na te denken over een oplossing. Je kan elkaar inspireren en een bijdrage leveren aan het werk.

 

Wanneer jij bij iemand aangeeft dat het toch echt niet lukt, zorg je er juíst voor dat je het heft in eigen handen neemt. Je neemt de verantwoordelijkheid om aan te geven dat je hulp nodig hebt. Het betekent dat je jezelf de mogelijkheid geeft om te kunnen blijven groeien. Je zet jezelf zelfredzaam op.

 

Bekijk het ook eens van de andere kant: wanneer iemand met eenzelfde situatie zit en hierbij om hulp vraagt, beoordeel jij diegene dan ook zo kritisch? Of vind je dit dan wel weer heel normaal?

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 18 / Sep / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 18 / Sep / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 18 / Sep / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 18 / Sep / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 18 / Sep / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 18 / Sep / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 18 / Sep / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 18 / Sep / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 18 / Sep / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 18 / Sep / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »