Redactie - 11 / Oct / 2019

Omgaan met de emoties van je werknemer

Werknemers zijn geen machines die alleen maar resultaten moeten leveren. Als werkgever is het belangrijk om met d emoties van je werknemer om te gaan. Maar hoe?

Omgaan met de emoties van je werknemer
#TipVanDeWeek

Het is vandaag al de derde huiluitbarsting van je werknemer. Je snapt het wel. Jij was ook een wrak toen je hoorde dat je vader was overleden. Je roept je werknemer op kantoor. Met rode ogen zit ze tegenover je. ‘Misschien is het beter als je even wat tijd voor jezelf neemt. Ga lekker naar huis en pak wat rust’. Voordat je werknemer nog iets kan zeggen, sta je op en open je de kantoordeur voor haar. ‘Het is goed zo’. Nogal beduusd loopt je werknemer naar haar bureau om haar spullen te pakken en vertrekt. Zo, dat heb je even mooi geregeld.

 

Vele werkgevers hebben het idee dat ze genoeg interesse tonen in hun werknemers. Maar vaak als er wordt doorgevraagd over waarom de werknemer deze huiluitbarstingen heeft, weten ze daar vaak geen antwoord op te geven. Er wordt een standaardoplossing gegeven terwijl werknemers geen standaard mensen zijn.

 

Werknemers hebben ook emoties

Werknemers zijn geen werkmachines die alleen maar resultaten moeten leveren. Elke werknemer heeft op zijn of haar eigen manier steun nodig. Er bestaat geen standaardoplossing voor elke werknemer. Er is geen handleiding verkrijgbaar waarin een stappenplan staat omschreven hoe je met welke emoties van een werknemer moet omgaan. Werknemers zijn geen standaard mensen en zo willen ze ook niet behandeld worden. Ze willen meer verdieping. Hoe ga je als werkgever dan om met die verdieping?

 

Drie tips voor werkgevers

Veel werkgevers vinden het lastig of spannend om met de emotionele kant van een werknemer om te gaan. Je weet vaak niet hoe je op diegene moet reageren en begint met de beste bedoelingen vaak met oplossingen te gooien. Daarnaast ben je niet alleen bezig met druk maken om het juiste te doen, je gaat ook vanuit jouw leidinggevende functie kijken. ‘Als mijn werknemer echt zo emotioneel onstabiel is, wat moet ik dan melden bij de HR-afdeling? Kan ik hem gewoon naar huis sturen? Maar als ik hem dan naar huis stuur, kan ik dat wel verantwoorden bij de HR-afdeling? En straks willen andere collega’s dat ook? En dan? Waar is de grens dan?’.

 

Het kan daarom als werkgever helpen om even stil te staan bij de volgende tips.

 

 • Ga met je werknemers in gesprek: vraag waar zij behoefte aan hebben.

Hoewel dit elke keer weer wordt gezegd, willen we het toch nog een keer benadrukken: blijf in contact met je werknemers. Weet wat er op de werkvloer gebeurt en blijf met ze in gesprek. Ga eens met je werknemers mee naar buiten, zit met ze aan de lunchtafel en houd korte privégesprekken. Vraag je werknemer hoe het écht met ze gaat. Waar kan jij hem of haar mee helpen en wat hebben ze van jou nodig? Door interesse in je werknemers te blijven tonen, blijf je op de hoogte over wat er bij ze speelt. Je blijft in verbinding met je werknemers. Dit zorgt ervoor dat, wanneer er echt sprake is van heftige emoties door bijvoorbeeld een scheiding, je samen gelijk kunt kijken naar wat jouw werknemer verder helpt met de hele situatie.

Wanneer je werknemer namelijk al langer dan twee weken thuis zit, wordt het steeds moeilijker om diegene weer aan het werk te krijgen. Het kan dan te confronterend zijn om nog terug te komen. Wanneer er dus van tevoren wordt gedacht in oplossingen, hoeft iemand helemaal niet langdurig thuis te zitten.

 

 • Biedt professionele steun

Houd in de gaten in hoeverre jouw werknemer baat heeft bij professionele ondersteuning. Soms lukt het niet om alles zelf op de rit te houden. Dan kan het heel fijn zijn om professionele hulp aan te bieden.

Stel je werknemer is mantelzorger, dan kan het heel erg helpen om een coach te faciliteren die jouw werknemer helpt om alle ballen in de lucht te houden. Of als je werknemer in financiële problemen zit, kan het diegene voorruit helpen om met een budget coach in gesprek te gaan.

 

 • Ga niet alleen vanuit je zelf kijken

Probeer als werkgever echt te kijken naar wat de ander nodig heeft. Vele werkgevers komen al snel met oplossingen die bedacht zijn vanuit hun eigen perspectief. Begrijpelijk, want je wilt dat je werknemer zo snel mogelijk weer aan de bak kan. Je mag als werkgever echt wel keuzes maken, maar kijk naar waar je werknemer echt behoefte aan heeft. Leidinggevende denken nog vaak in standaard stappen. ‘Ben je ziek? Dan zal je toch de nodige rust moeten nemen.’ Het gaat er echter om dat er echt maatwerk wordt geleverd. Kijk daarom niet alleen vanuit jezelf maar bekijk wat de werknemer als mens nodig heeft.

 

Wanneer je als werkgever weet hoe je met de emotionele kant van jouw werknemers kan omgaan, zal dat juist zorgen voor positieve resultaten. Denk aan minder conflicten, dus minder verzuim en komt er veel meer energie vrij voor datgene waar ze voor werken. Je werknemers durven mee te denken en toch dat extra stapje te zetten. Hoewel het allemaal op de ‘softe’ kant van leidinggeven aan komt, zal het veel meer resultaat opleveren en bespaart het veel meer geld.

 

Bij MediationTV gaan we met Amber Hackmann verder in gesprek, over hoe je als werkgever omgaat met de emoties van je werknemer. Bekijk hier de aflevering. 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 11 / Oct / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 11 / Oct / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 11 / Oct / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 11 / Oct / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 11 / Oct / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 11 / Oct / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 11 / Oct / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 11 / Oct / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 11 / Oct / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 11 / Oct / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »