Redactie - 19 / Apr / 2019

Ouderverstoting blijft een moeilijk onderwerp

Ouderverstoting is en blijft een verscholen onderwerp waar niet snel hardop over gepraat wordt en helaas vaker voorkomt dan je denkt.

Ouderverstoting blijft een moeilijk onderwerp
#TipVanDeWeek

Het gebeurt stiekem nog veel te veel: ouders die hun kind meeslepen in de scheiding. Het komt namelijk vaak voor dat ouders in hun boosheid of teleurstellingen, niet altijd meer in staat zijn om tot redelijk overleg te komen. Zij raken op die manier in conflict met hun ex-partner en betrekken de kinderen er bij. De kinderen worden dan de dupe van scheiding van hun ouders wat kan leiden tot een loyaliteitsconflict.

 

Ouderverstoting

Dat een vechtscheiding schadelijk is voor een kind, is alom bekend. Kinderen raken op die manier verstrikt in verhitte discussies tussen de ouders en machtspelletjes die gespeeld worden over de rug van de kinderen. Het kan zo zijn dat ouders onbewust over de schreef gaan en de kinderen belasten met zaken waar zij niks mee te maken hebben. Doordat afspraken over de omgang niet nageleefd wordt, kan het escaleren tot verstoting van één van de ouder.

 

Het verplichte ouderschapsplan

Sinds 2009 is het verplicht om als scheidende ouders met minderjarige kinderen, een ouderschapsplan op te stellen. Hierin worden formele afspraken vastgelegd. Hoewel er nu veel meer en gedetailleerdere afspraken worden gemaakt, blijkt dat er sinds de verplichting, geen veranderingen tot stand zijn gekomen over de omgang tussen de gescheiden ouders en hun kinderen. Het kan zelfs wel eens tot problemen zorgen. Dit komt omdat het ouderschapsplan vaak zo vroeg mogelijk in elkaar gezet moet worden wat er voor zorgt dat praktische zaken niet altijd volledig zijn uitgewerkt. Het kan ook zo zijn dat één van de ouders de scheiding op dat moment nog niet genoeg geaccepteerd heeft. Dit mondt zich dan uit in het niet nakomen van de afspraken.

 

De straffen

Het is helaas geen zeldzaam fenomeen dat er sabotage gepleegd wordt over de omgangsregeling waardoor er ouderverstoting ontstaat. Het is zelfs zo erg, dat één op de vijf kinderen hun ouders na de scheiding niet meer ziet. Wat er bij zo’n situatie vooral gebeurt, is dat ouders de politie inschakelen. Echter komt het vaak voor dat de politie het niet als hun taak ziet om relatieproblemen op te lossen. Dan kan je altijd nog naar de rechter gaan. Die kan namelijk op verzoek een dwangsom opleggen, voor elke keer als de ouder de omgangsregeling niet nakomt.

 

Maar hoe je het ook went of keert, de sancties door naar de politie te stappen of de rechter in te schakelen, kan op zo’n moment alleen maar zorgen voor meer escalatie. Straffen zorgt er namelijk toch weer voor dat de kinderen erin meegenomen worden. Stel je maar eens voor dat de moeder tegen het kind moet vertellen dat ‘mama opgehaald wordt door de politie, omdat het kind naar papa moet’. Of denk aan boetes: moeders kan op dat moment niks kopen, ‘want ik moet papa nog betalen’. Ouderverstoting is hartstikke slecht, maar daar hoort het straffen van de andere ouder ook bij. Het is dan vooral kiezen uit twee kwaden.

 

Maar wat kunnen we dan doen?

Ouderverstoting is en blijft een verscholen onderwerp waar niet snel hardop over gepraat wordt en helaas vaker voorkomt dan je denkt. Het is belangrijk om het besef neer te zetten dat ouderschap blijft, zelfs na de scheiding, en dat daarvoor afspraken gemaakt moeten worden. Het maken van afspraken moet niet als einddoel gezien worden, maar meer als een middel om de communicatie tussen de ouders te verbeteren en conflicten te voorkomen, in het belang van de kinderen.

 

Het is dan ook belangrijk dat er meer gehoor wordt gegeven over het concept ouderverstoting. Op die manier kan er veel beter vroegtijdig gesignaleerd worden of er sprake is van ouderverstoting en kunnen ouders op maat gesteund worden. Door het vroeg te kunnen herkennen, kan het ook sneller voorkomen worden.

 

Op MediationTV gaat Roelof Meijer aan de Ronde Tafel in gesprek met Kitty Duell, mediator en Bernard Blijleven, vader over ouderverstoting.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 19 / Apr / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 19 / Apr / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 19 / Apr / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 19 / Apr / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 19 / Apr / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 19 / Apr / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 19 / Apr / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 19 / Apr / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 19 / Apr / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 19 / Apr / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »