Redactie - 16 / Nov / 2019

Parallel ouderschap: hoe blijf je als ouder met elkaar communiceren, zonder te communiceren?

Na de scheiding moet er gecompenseerd worden. Soms komen ouders hier niet in uit en lukt het ze niet om de strijd te staken. Dan kan er ook gekozen worden voor parallel ouderschap.

Parallel ouderschap: hoe blijf je als ouder met elkaar communiceren, zonder te communiceren?
#TipVanDeWeek

Communiceren met je ex partner blijft een vak op zich. Jullie zijn nu uit elkaar maar dat betekent niet dat jullie nog voorgoed van elkaar af zijn. Jullie hebben kinderen waar samen beslissingen over genomen moeten worden. Maar samen die beslissingen nemen, kan vaak moeizaam gaan. Emoties kunnen bij het maken van beslissingen de overhand nemen. Verdriet, boosheid, verwarring en onbegrip zorgen er voor dat er niet naar de ander geluisterd wordt. Je denkt niet meer helder. Je gaat vanuit je emoties denken en luistert niet meer wat de ouder daadwerkelijk te vertellen heeft.

 

Coöperatief ouderschap

Doordat die emoties zo heftig zijn en zich blijven opstapelen, kan je overspoeld raken van alle acties en reacties van je ex-partner. Het liefst ga je als ouder dit conflict uit de weg. Het is belangrijk dat er samen naar een oplossing gezocht wordt. Ouders moeten weten dat ze niet meer verder gaan als partners, maar als samenwerkende ouders. Er moet eerst bekeken worden waar al die emoties vandaan komen en waarom deze spelen. Daarna: hoe gaan we dit samen aanpakken? Hoe zorgen wij, als ouders ervoor, dat de kinderen hier niet onder gaan lijden? Dat we samen één lijn trekken als het aan komt op opvoeden? Er wordt opengestaan voor elkaars mening en bedoelingen waarbij samenwerken centraal staat. Als dat zo is, kan er gesproken worden van coöperatief ouderschap: ouders die samenwerken als team in het belang van het kind.

 

Parallel ouderschap

Samen er als ouders uit komen is niet niks. Er moet gecompenseerd worden maar soms komen ouders hier niet in uit. Het kan voorkomen dat het strijdkader tussen ouders zo krachtig is, dat het ouders niet lukt de strijd neer te leggen. In plaats van dat de ouders samen op één lijn komen te zitten met betrekking tot opvoeden, gaan de ouders loodrecht tegenover elkaar staan. Op zo’n moment kan het voor de ouders meer rust geven om op hun eigen lijn te blijven. Twee lijnen waarbij je met respect met de lijn van de ander omgaat. Je stopt met de ander over te halen om mee te gaan met jouw opvoedingsstijl. Het gaat dan om het accepteren van elkaars verschillen.

 

Ouders kunnen verlost worden van alle druk om samen zaken te regelen, door voor parallel-solo ouderschap te kiezen. Ouders leren op die manier het ouderschap volledig los van elkaar in te vullen, ieder op zijn of haar eigen manier. Iedere ouder gaat zich dan verantwoordelijk voelen voor hun eigen opvoeding. Elke ouder runt op die manier zijn of haar eigen gezin en is er weinig communicatie of emotionele betrokkenheid tussen hen. Het contact verloopt onderling via schrijven of een derde persoon, waarbij grote beslissingen worden genomen via een advocaat of rechter. Het is dan onwijs belangrijk dat een hulpverlener goed begrenst, de-escaleert en voortdurend de beide ouders blijft aanspreken op hun verantwoordelijkheid als ouder.

 

Coöperatief of parallel?

Voor coöperatief is het belangrijk dat ouders kunnen overleggen en samenwerken. Dit lukt helaas niet bij iedereen. Soms kan het weerzien van de andere ouder zo stressvol zijn, dat er elke keer ruzie ontstaat. Het kan zo zijn dat de communicatie tussen de ouders zo erg vastloopt, dat er geen afspraken met elkaar gemaakt kunnen worden. Om deze stress te voorkomen en naar het belang van het kind te kijken, kan het soms beter zijn om los van elkaar te handelen. Weet wel dat dit niet voor altijd hoeft te zijn. Vaak gebruiken ouders van allebei de vormen wat methodes, en kan dit door de tijd heen weer veranderen.

 

Bij MediationTV gaan we in gesprek met Anne Buiskool over conflicten het ouderschap tijdens de scheidng. Hoe je hier mee omgaat? Dat is hier te zien in een nieuwe aflevering. 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 16 / Nov / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 16 / Nov / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 16 / Nov / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 16 / Nov / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 16 / Nov / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 16 / Nov / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 16 / Nov / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 16 / Nov / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 16 / Nov / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 16 / Nov / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »