Redactie - 06 / Dec / 2019

Perfectionisme bestaat niet

Iedereen heeft wel iets van perfectionisme in zich. Maar het verwarrende is dat perfectie door iedereen op een eigen manier wordt gezien. Bestaat perfectie dan eigenlijk wel?

Perfectionisme bestaat niet
#TipVanDeWeek

Misschien ken je ze uit je groepsprojecten, zijn het je collega's of ben je het zelf: perfectionistisch. Het kan altijd nét nog een beetje beter. Mensen die perfectionistisch zijn, willen overal de overhand over hebben. Ze nemen vaak veel op zich zodat het op dat moment voor hen gevoel wél goed wordt gedaan. Ze willen de controle erover hebben zodat het ‘perfect’ gedaan kan worden. Dit zal niet alleen op het werk voorkomen, maar het streven naar perfectie willen ze ook maar al te graag doorschuiven naar hun familie, vrienden en gezondheid. Ze willen vaak veel te veel en vergeten hierdoor vaak nog aan zichzelf te denken. Er kan op die manier veel van ze gevraagd worden.

 

Bij de perfectionisten onder ons streef je er niet naar om écht perfect te zijn. Het gaat juist verder dan daar naar streven. Alles moet tot in de puntjes perfect verzorgd zijn. Het is dan vaak ook nooit genoeg. Als perfectionist sleur je dat grote verantwoordelijkheidsgevoel de hele dag met je mee, waarbij er altijd voor kwaliteit wordt gegaan. We leven daarbij ook nog eens in een tijd waarbij alles via social media gedeeld wordt. Daar hoort het perfecte plaatje van jouw perfecte leven natuurlijk ook bij.

 

Maar bestaat perfectie eigenlijk wel?

Perfectionisme is geen slechte eigenschap. Het kan in je voordeel werken: je probeert telkens weer het beste in je naar boven te halen. Daarnaast heeft iedereen wel iets van perfectionisme in zich. Het verwarrende er van is dat iedereen perfectie anders ziet. ‘Dat is de perfecte jurk!’, ‘Dat dossier heb je perfect afgerond’ tot ‘wauw, waar jij op vakantie was ziet er perfect uit!’. Maar is ‘perfectie’ eigenlijk wel iets? Kunnen we naar iets streven wat perfect is als we daar eigenlijk helemaal geen beeld van hebben?

 

Eigenlijk zit perfectie allemaal in ieder zijn of haar eigen hoofd. Op die manier kan je in een vicieuze cirkel terecht komen van gedrag en daden. Hoewel gezond perfectionisme tot geweldige ideeën kunnen leiden, kan het ook leiden tot frustraties, een slecht humeur en grote teleurstellingen. Het is eigenlijk een mooie ingang naar burn-out.

 

Uitgebrand

Dat constante gepieker en constant het beste van jezelf willen eisen zal jou op een gegeven moment psychisch opbreken op de lange termijn. Dat perfectionisme is nu eenmaal een stressvolle bezigheid. Je legt de lat telkens ontzettend hoog en je gaat door met het verfijnen en verbeteren van dingen. Dit eist vaak veel van jouw geest en lichaam. Het komt dan vooral door jouw zelfkritiek, het zwart-wit denken en het oplopen van faalangst. Het zijn grote karaktertrekken die vaak tot het grote gevolg van een burn-out kan leiden.

 

De interne criticus aanpakken

Veel perfectionisten worden vooral gedreven door een klein stemmetje in hun hoofd die ze continu vertelt wat ze nog meer moeten doen. Hoe kan ik nog beter worden? Die interne criticus kan aangepakt worden door voldoening. Die voldoening is moeilijk op te pakken maar onthoud dat er maar één van jou is en jij dus authentiek bent. Durf in ieder geval iets nieuws te proberen en inderdaad: durf te falen. Echt waar, het hoeft allemaal niet zo perfect te zijn. Goed is goed genoeg want echte perfectie, dat bestaat niet.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 06 / Dec / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 06 / Dec / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 06 / Dec / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 06 / Dec / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 06 / Dec / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 06 / Dec / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 06 / Dec / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 06 / Dec / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 06 / Dec / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 06 / Dec / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »