Redactie - 07 / Jun / 2019

Pestgedrag op de werkvloer: wat kan je als werkgever doen?

Hoewel er steeds meer aandacht komt voor pestgedrag op de werkvloer, blijkt het oplossen van dit probleem binnen de organisaties een grote uitdaging te zijn.

Pestgedrag op de werkvloer: wat kan je als werkgever doen?
#TipVanDeWeek

In een vergadering verspreek jij je en al je collega’s beginnen te lachen. Je grinnikt een beetje mee omdat je weet dat dit echt niet alleen bij jou gebeurt. Het gebeurt ook bij jouw collega’s die zo’n zelfde uitglijer maken. Humor houdt de sfeer op de werkvloer luchtig en levendig waardoor het de groepsband juist versterkt. Niks aan de hand dus. Het wordt echter een ander verhaal, wanneer steeds dezelfde persoon in het middelpunt van negatieve aandacht staat. Pesten is toch iets anders dan een grapje of wat plagen op zijn tijd.

 

Pesten komt echt niet alleen voor op het schoolplein. Het gebeurt helaas, hoe gek het misschien klinkt, ook vaak op de werkvloer. Hoewel er steeds meer aandacht komt voor pestgedrag op de werkvloer, blijkt het oplossen van dit probleem binnen de organisaties een grote uitdaging te zijn.

 


De gevolgen

Dat er door werkgevers steeds meer gekeken wordt naar oplossingen voor pestgedrag op de werkvloer, is niet heel vreemd. Pesten heeft namelijk niet alleen een grote impact op het slachtoffer. Het heeft ook een grote invloed op de dader, de mensen die er getuige van zijn, de cultuur op de afdeling en uiteindelijk de kwaliteit van het product. De werknemers gaan met minder plezier naar hun werk en kunnen zich machteloos voelen. Ze kunnen bang zijn om zelf in de slachtoffer rol te vallen waarbij ze vaker last krijgen van gezondheidsklachten. De afdeling waar pesten voorkomt heeft een groot verzuim en groot personeelsverloop.

 


De rol van de werkgever

Als werkgever speel je een belangrijke rol in het voorkomen en het verminderen van pestgedrag op de werkvloer. Maar hoe pak je dit dan aan? Hoe voorkom je dat er pestgedrag op jouw werkvoer ontstaat? Een goed antwoord hierop is niet zomaar in een paar tellen te vertellen maar er bestaan verschillende manieren om het pestgedrag aan te pakken.

 


Communiceer het beleid met betrekking tot pesten

Het klinkt inderdaad voor de hand liggend, maar maak aan het bedrijf duidelijk dat pesten niet getolereerd wordt. Stel een beleid op waarin duidelijke sancties (zoals schorsing of een officiële waarschuwing) staan op overtreding. Dit maakt het makkelijker om een pester aan te spreken of een melding te maken van pestgedrag.

 


Signaleer het pesten

Heb als werkgever goed in de gaten wat er op de werkvloer gebeurt. Houd je ogen en oren open voor onbewuste signalen. Maak het onderwerp ook vaker bespreekbaar en overleg het met de medewerkers van jouw bedrijf. Je kan in gaan op wat wel en niet kan binnen jullie bedrijfscultuur.

Wanneer een medewerker zich bij jou meldt, maak er dan werk van. Voor een werknemer is het een enorme stap om te zeggen dat diegene gepest wordt. Neem deze melding dan ook altijd serieus en lach het nooit weg. Op die manier zal jouw werknemer zich niet serieus genomen voelen en krijgt diegene het gevoel dat hij of zij er alleen voor staat. Sta er dan ook niet van te kijken dat de werknemer zich ziek kan melden en wegblijft van zijn of haar werk. In sommige gevallen kunnen werknemers zelfs arbeidsongeschikt raken.

 


Stel een vertrouwenspersoon aan

Wanneer het voor de werknemer toch te moeilijk is om op zijn of haar werkgever af te stappen, kan je die drempel verlagen door een vertrouwenspersoon aan te stellen. Deze persoon is iemand waar de werknemers terecht kunnen als hij of zij pesten ervaart en het niet bij de leidinggevende of collega’s kwijt kan. Bij kleine ondernemingen is het altijd geschikt om een externe vertrouwenspersoon in te schakelen.

 


Zorg voor een veilige werksfeer

Als werkgever kan je de sociale relaties op de werkvloer bevorderen. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door onderlinge relaties, samenwerkingen en de sfeer in het team, onderwerp van het teamoverleg te maken. Wat je ook kunt doen, is het inzetten van personeelsuitjes, teambuildingsdagen en borrels. Deze activiteiten zorgen ervoor dat de collega's elkaar veel beter leren kennen. Zorg dat jij als werkgever er dan ook bij bent. Naarmate medewerkers elkaar namelijk beter leren kennen, zal er meer acceptatie van en begrip voor elkaars gedrag zijn. Het bevordert vooral de omgangsvormen, wat ook weer zorgt voor een fijne sfeer op het werk. 


Neem direct actie

Wanneer je als werkgever ziet dat zich pestgedrag voordoet op de werkvloer, ga dan direct de samenwerking aan met experts waarbij er gewerkt wordt aan conflicttrainingen en coaching.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 07 / Jun / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 07 / Jun / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 07 / Jun / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 07 / Jun / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 07 / Jun / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 07 / Jun / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 07 / Jun / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 07 / Jun / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 07 / Jun / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 07 / Jun / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »