Redactie - 21 / Apr / 2020

Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

Je hebt al je opvoedboeken al gelezen, hebt je moeder al vaak genoeg ingeschakeld en kent de meeste regels uit je hoofd. Toch verloopt het niet altijd zoals gepland. Hoe kan je dan positief opvoeden?

Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
#TipVanDeWeek

Voordat je ouder wordt weet je het zeker: ik ga anders zijn dan alle andere ouders. Ik ga een schat van een ouder worden met de meest voorbeeldige kinderen. Je neemt je voor nooit die schreeuwende moeder of vader te zijn. Positief opvoeden, dat gaat jouw tactiek worden. Je wilt hoe dan ook een fijne, gezellige sfeer in huis. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn?

 

Je hebt al je opvoedboeken al gelezen, hebt je moeder al vaak genoeg ingeschakeld en kent de meeste regels uit je hoofd. ‘Je moet je kinderen gewoon een veilige en stimulerende omgeving bieden, waarin ze leren omgaan met emoties en gevoel. Waar ze meer leren van het buitenspelen en van vriendjes, dan wanneer ze constant op de iPad zitten. Je moet ze duidelijk maken dat fouten maken mag en dat ze daar van leren. Positief prijzen en waarderen waarbij er op een respectvolle manier met elkaar omgegaan wordt. Je wilt ze prijzen in plaats van straffen. Je gaat vragen stellen in plaats van uitfoeteren. Je wilt ze begeleiden maar niet dirigeren’.

 

Positief opvoeden

Met positief opvoeden wordt bedoeld dat je je kind positief tegemoet treedt. Hierbij wordt er vooral beloond in plaats van het inzetten van een straf. Er worden veel complimentjes gegeven. Dit is in vergelijking met vroeger echt wel een stap vooruit. Je werd door je ouders opgelegd dat je iets moest doen. Wanneer dit niet gebeurde, moest je er niet van staan te kijken dat je een goede tets tegen je billen kreeg. Het werkte vooral met straffen en was vooral gericht op de gehoorzaamheid.

 

Houd er wel rekening mee dat, zelfs bij het positief opvoeden, jij als ouder nog steeds bepaalt hoe het kind zich hoort te gedragen. Jij als ouder stelt regels vast. Dit kan dus ook door meer aandacht te geven aan positief gedrag. Benoem het goede gedrag en geef vooral complimentjes.

 

De werkelijkheid

Maar laten we even eerlijk zijn: hoe moeilijk is het om dit ook consequent te kunnen toepassen? Wanneer je kind spontaan op het schoolplein begint te huilen omdat zijn vriendje niet kan afspreken, roep je natuurlijk het liefst ‘stop met dat gezeur!’.  Positief opvoeden zonder te schreeuwen en te straffen werkt namelijk niet altijd voor iedereen. Sommige ouders proberen het maar komen er al snel achter dat het lastiger is dan het lijkt. Het kind luistert gewoon niet of ze zijn bang dat hun kind te verwend wordt waardoor ze over hen heen gaan lopen.

 

Het ligt toch vaak aan geen duidelijke, persoonlijke grenzen

‘Maar als ik niet schreeuw, dan luistert mijn kind gewoon echt niet naar me’. Het vormen van gezonde grenzen tegenover jouw kind is belangrijk. Je kan wel heel hard ‘nee’ roepen, maar als jij er niet honderd procent achter staat, voelt een kind dit meteen aan. Dit komt vaak doordat je niet afgewezen wilt worden, bang bent voor boosheid en een hekel hebt aan conflicten. Het maakt dus niet uit hoe jij het zegt, je moet jouw ‘nee’ ook echt voelen. Dit hoeft echt niet met schreeuwen, dat kan ook met liefde en veel duidelijkheid.

 

Wanneer jij bijvoorbeeld de ene avond drie verhaaltjes voor het slapen gaan voorleest, omdat je kind je daarop heeft overgehaald, en de volgende dag eentje, dan is het niet zo gek dat kind hierover gaat sputteren. Consequente en duidelijke grenzen maken het leven van een kind voorspelbaar en veilig. Kinderen gedragen zich vaak alsof ze hun zin willen krijgen. Daar zijn kinderen voor. Dat wilt echt niet zeggen dat ze ook die onderliggende behoefte hebben. Vaak is deze onderliggende behoefte een behoefte aan duidelijkheid, voorspelbaarheid, veiligheid of een grens waarvan ze even lekker tegen aan kunnen lopen zodat hun gevoelen op ene bepaalde manier kunnen uitten. Zolang jouw grenzen duidelijk en consequent zijn waarbij geen schuld, angst of welke onzekerheid dan ook naar voren komt, dan ben je duidelijk en voorspelbaar waarbij grenzen veel beter werken. Hierbij kan positief opvoeden heel goed werken hoor, maar het is ook volledig oké als jij zelf de grenzen en behoeftes hebt.

 

De invloed van positief opvoeden op de ouder

Positief opvoeden wordt opgehemeld. Maar het belangrijkste is dat je dit als ouders niet moet onderschatten. Wanneer jij je als ouder niet lekker in je vel zit, zal dit zeker overkomen bij jouw kind. Ze voelen aan wanneer jij uit balans bent en maken hier gebruik van (zo niet misbruik), waardoor je dus al snel in een negatieve cirkel van gedrag en reacties terecht komt.

Een kind heeft vaak meer aan een ouder dat af en toe chagrijnig en boos is die hem of haar aandacht geeft en belangrijke vaardigheden en inzichten leert dan een dwangmatige positieve en belonende ouder. Als ouders hoef je niet altijd positiviteit vanuit je tenen te laten komen en kan je gewoon weer mens zijn.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 21 / Apr / 2020

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 21 / Apr / 2020

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 21 / Apr / 2020

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 21 / Apr / 2020

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 21 / Apr / 2020

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 21 / Apr / 2020

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 21 / Apr / 2020

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 21 / Apr / 2020

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 21 / Apr / 2020

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 21 / Apr / 2020

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »