Redactie - 14 / Feb / 2020

Pre-mediation op de werkvloer

Door de inzet van pre-mediation kan escalatie van een conflict wellicht worden voorkomen. Het heeft als doel om vooral duidelijkheid te verkrijgen. Duidelijkheid over wat de spanningen veroorzaakt.

Pre-mediation op de werkvloer
#TipVanDeWeek

Mediation op de werkvloer is gericht op herstel. Dit kan het herstellen zijn in communicatie, herstel van contact, herstel van vertrouwen, herstel van waarden of misschien wel het herstel van respect. De uitkomst van het bijwonen van verschillende mediation afspraken heeft als doel om vooral los te kunnen laten. Pas wanneer je los kunt laten, kan je desgewenst samen opnieuw beginnen.

 

Maar mediation wordt vaak ingezet als het conflict al is gebeurd. Denk aan veel ziekteverzuim op de werkvloer, te weinig energie vanuit de werknemers, pestgedrag tussen collega’s of door slechte communicatie tussen verschillende afdelingen. Als mediator is het dankbaar werk omdat je chaos kan bezweren. Maar het liefst wil je binnen jouw afdeling de signalen van het conflict al op kunnen pikken, zodat je het probleem of conflict kan voorkomen.

Wanneer er toch een probleem voordoet op de werkvloer, worden mediation gesprekken vaak gezien als een zwaar middel. De mediator is een gecertificeerd gesprekspartner die met protocollen een officieel gesprek begeleid. Daar komt vaak een vaststellingsovereenkomst uit waarin afspraken worden gemaakt. Het is een formeel proces, waarbij alle partijen aan verschillende regels gebonden zijn. Pre-mediation probeert daar als het ware wat ontspanning in aan te brengen.

 

Pre-mediation wordt onderschat

Door de inzet van pre-mediation kan escalatie van een conflict wellicht worden voorkomen. Het heeft als doel om vooral duidelijkheid te verkrijgen. Duidelijkheid over wat de spanningen veroorzaakt en/ of wat de gewenste oplossingsgerichtheid is. Pre-mediation wordt informeel ingezet waarbij een gecertificeerde mediator vaak niet noodzakelijk is. Wel zal de tussenpersoon die voor een pre-mediation gesprek wordt ingeschakeld, dezelfde technieken gebruiken als een mediator. Pre-mediation kan vaak breed ingezet worden: het kan gericht zijn op het voorkomen van conflicten of om te kijken of mediation de juiste oplossingsmethode is voor de onderliggende casus. Maar ook als voorfase van mediation. In die voorfase worden onder meer afspraken gemaakt hoe de mediation vorm kan krijgen.

 

Pre-mediation bij medewerkers

Pre-mediation helpt vaak bij het begin van een nieuwe samenwerking of wanneer verschillende afdelingen moeten fuseren. Er wordt bijvoorbeeld bij een nieuwe samenwerking een sessie ingezet, om onderwerpen zoals aandeelhouders, rolverdeling, verantwoordelijkheden, samenwerking en communicatie binnen het team te bespreken. Op deze manier is er aandacht voor de pijnpunten die er kunnen komen bij de samenwerking binnen het team. De pijnpunten worden op die manier tijdig getraceerd en weten de medewerkers hoe ze het pijnpunt moeten oplossen. Grote problemen worden op die manier voorkomen.

 

Pre-mediation kan dus binnen een team helpen om conflicten of problemen te voorkomen. Want voorkomen is vaak beter dan genezen.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 14 / Feb / 2020

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 14 / Feb / 2020

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 14 / Feb / 2020

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 14 / Feb / 2020

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 14 / Feb / 2020

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 14 / Feb / 2020

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 14 / Feb / 2020

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 14 / Feb / 2020

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 14 / Feb / 2020

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 14 / Feb / 2020

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »