Redactie - 28 / Jun / 2019

Het belang van samen eten met het gezin

Als gezin samen eten is een gewoonte dat aan het verdwijnen is. Toch is het van groot belang met je kinderen aan de keukentafel door te brengen.

Het belang van samen eten met het gezin
#TipVanDeWeek

Acht uur ’s ochtends aan de ontbijttafel, besprekend met elkaar wat er die dag allemaal komen gaat. Het kan natuurlijk ook zo dat jullie het bij avondeten doen. De kinderen dekken de tafel, en jullie vertellen elkaar allemaal wat er die dag is gebeurd. Het klinkt natuurlijk heel erg gezellig, maar hoe vaak eet jij eigenlijk samen met je gezin?

Als gezin samen eten is een gewoonte dat aan het verdwijnen is. Vroeger was het heel normaal om met z’n allen aan de ontbijttafel te zitten of samen avond te dineren. Nu komt dat steeds minder voor. Dit komt vooral doordat mannen en vrouwen langere dagen op werk maken. Ook de vele verplichtingen werken er aan mee: je kinderen naar al die activiteiten brengen, werk die altijd wel iets te zeggen heeft en dan nog die huishoudelijke taken die om de hoek komen kijken. Het kan er op die manier al snel bij inschieten.

Op die manier eten gezinnen niet meer samen en wordt er niet echt met elkaar gepraat. Er wordt even een appje gestuurd dat het eten klaar staat waarna we de maaltijd even opwarmen en voor de buis gaan hangen. We snappen het echt wel, maar weet ook dat het juist ontzettend belangrijk is dat gezinnen samen eten.

 

De voordelen

Wanneer je als gezin samen gaat eten, staat het eten niet centraal. Je gaat goede gesprekken voeren. Je bent weer op de hoogte waar jouw familieleden zich mee bezig houden. Je leert je gezin kennen en blijft op de hoogte van hun leven. Veel kinderen ervaren het ook als positief wanneer er samen gegeten wordt. Ze vinden het fijn om een luisterend oor te hebben. Het is een uitgelezen moment om dingen met elkaar te bespreken die anders onbesproken blijven. Het komt vooral door de ongedwongen sfeer.

Het is ook een moment om even alles achter je te laten en te ontspannen. Je kan jezelf weer op laden, de ups-and-downs van de dag bespreken terwijl je een gevoel ontwikkelt van wie je familie bent.

Het samen eten kan zelfs slechte eetgewoontes voorkomen. Je kan namelijk onbekend eten introduceren en hiermee de smaak van kinderen op jonge leeftijd verbreden. 

 

Hoe krijg je iedereen aan tafel?

Als ouder is het vooral belangrijk dat je ertoe bereid bent om samen te kunnen eten met je gezin. Ook speelt het leren plannen een grote rol. Je zal die planning zo moeten aanpassen dat je met zoveel mogelijk mensen samen eet, ook voor diegene die wat later thuis komen in verband met een training of werk.

Het zal ook een kwestie zijn om de gezinsmaaltijd als prioriteit te zien. Je kan met je werk afspraken maken over hoe laat je bijvoorbeeld op werk bent zodat je het ontbijt nog mee maakt met de kinderen of wat eerder naar huis gaat, zodat je kan koken. Vergeet de hulp van je gezin en partner ook niet. De kinderen kunnen meehelpen met groente snijden, de tafel dekken en afwassen. 

Al met al, het is belangrijk om samen met je gezin aan tafel te zitten. Het zal niet makkelijk worden maar als jij jouw prioriteiten hier vooropstelt en een goede planning neerzet, zal het zeker lukken.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 28 / Jun / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 28 / Jun / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 28 / Jun / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 28 / Jun / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 28 / Jun / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 28 / Jun / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 28 / Jun / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 28 / Jun / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 28 / Jun / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 28 / Jun / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »